OrbĂĄn nem visz elƑre, csak a szakadĂ©kba

2015-01-03 17:38:30

MĂĄrcius 15-ig Ă©rett lesz a helyzet arra, hogy OrbĂĄn Viktor vagy önkĂ©nt fölĂĄlljon a helyĂ©rƑl, vagy menesszĂ©k. A mĂĄsik Ășt, hogy a mainĂĄl sokkal kemĂ©nyebb diktatĂșra jöjjön lĂ©tre az Ƒ Ă©gisze alatt – ĂĄllĂ­tja Lovas ZoltĂĄn. A Dunagate-botrĂĄny kirobbantĂłja, a Magyar Narancs egyik alapĂ­tĂłja, a Fidesz elsƑ sajtĂłfƑnöke, aki hĂłnapokon ĂĄt szervezƑje volt a SzabadsĂĄg tĂ©ri megszĂĄllĂĄsi emlĂ©kmƱ elleni tiltakozĂĄsoknak, december utolsĂł napjaiban több rĂ©szes tanulmĂĄnyt publikĂĄlt Facebook-olalĂĄn arrĂłl, hogy a kormĂĄnyfƑ Ă©s szƱk köre mikĂ©nt puccsolja meg sajĂĄt rendszerĂ©t, s hogy mi lenne most a dolga a rendszer ellenzĂ©kĂ©nek.

- MiĂ©rt nem vett rĂ©szt a tegnapi tĂŒntetĂ©sen?
- ElsƑsorban azĂ©rt, mert az elƑkĂ©szĂ­tĂ©se annyira bizonytalan Ă©s esetleges volt, hogy nem keltett jĂł Ă©rzĂ©seket bennem. Figyeltem a Facebook-esemĂ©nyt, hogy mik vannak oda kiĂ­rva, s az, hogy nem volt moderĂĄlva a kommentĂĄradat, elĂ©g riasztĂł volt. RĂĄadĂĄsul az utolsĂł hĂ©ten felmerĂŒlt ez a pĂĄrtzĂĄszlĂł-vita is, amelyben fölvonulhatott a pĂĄrtok kontra civilek ellentĂ©t, ami rĂĄnyomta a bĂ©lyegĂ©t az amĂșgy jĂł ĂŒgyre. Úgy tƱnt tehĂĄt, hogy ezzel vannak elfoglalva, pedig ez nyilvĂĄnvalĂłan egy mƱbalhĂ©, elƑre nem visz. A tĂŒntetĂ©s, amelynek az integrĂĄlĂĄs felĂ© kellett volna elmozdĂ­tania a tömeget, Ă©ppen ellenkezƑ irĂĄnyba, mindennek a szĂ©thullĂĄsa felĂ© terelt. EzĂ©rt Ășgy voltam vele, van jobb dolgom is.

- Az összefogĂĄs kifejezĂ©s elĂ©g rosszul hangzik 2014 utĂĄn, mĂ©gis erre lenne szĂŒksĂ©g?
- Teljesen mindegy, hogyan hĂ­vjuk: több okbĂłl Ă©s több mĂłdon is integrĂĄciĂłra van szĂŒksĂ©g az orszĂĄgban Ă©s a tĂĄrsadalomban. Az elmĂșlt hĂșsz Ă©v sajnos Ă©ppen arrĂłl szĂłlt, hogy dezintegrĂĄlĂłdott minden, s mindenki. Az utolsĂł, eddig Ă©rintetlen tömb maga a Fidesz, mint ĂĄllampĂĄrt, amely az utĂłbbi hetekben szintĂ©n szĂ©tesĂ©snek indult. Csakhogy ez a folyamat Ă­gy sehova nem vezet. Ha megnĂ©zzĂŒk, hogy melyeket nevezĂŒnk sikeres nemzeteknek, s hogy azok hogyan jutottak elƑrĂ©bb, megĂĄllapĂ­thatjuk, hogy minden esetben volt egy alapvetƑ nemzeti, tĂĄrsadalmi konszenzus. Nagy dolgokat csak közmegegyezĂ©ssel lehet vĂ©ghezvinni. Ha szeretnĂ©nk vĂ©gre fordĂ­tani a helyzetĂŒnkön, s kijönni ebbƑl a törtĂ©nelmi zsĂĄkutcĂĄbĂłl, amelyben vagyunk, akkor csak valamilyen nemzeti minimum alapjĂĄn, a konszenzus megteremtĂ©sĂ©vel tudunk elindulni. Ehhez viszont paradigmavĂĄltĂĄsra van szĂŒksĂ©g. Az elmĂșlt 25 Ă©v tĂ©vĂștra vezetett, s a mindennapi emberek szintjĂ©n is szekĂ©rtĂĄborokra oszlott a tĂĄrsadalom; lett belƑlĂŒk jobb- Ă©s baloldali, a jobboldaliak komcsiztak, a baloldaliak nĂĄciztak. Ez nemcsak a nemzeti egysĂ©get bombĂĄzta szĂ©t, hanem barĂĄtsĂĄgokat, csalĂĄdokat, munkahelyi közössĂ©geket is. LĂĄtjuk, lehet Ă­gy Ă©lni, csak Ă©ppen ezzel nem jutunk sehova. Az emberek közötti bizalmat kellene megprĂłbĂĄlni ĂșjjĂĄĂ©pĂ­teni. Lehet, hogy ez egy optimista lĂĄtomĂĄs, de enĂ©lkĂŒl a morĂĄlis, pszichĂ©s paradigmavĂĄltĂĄs nĂ©lkĂŒl nem fogunk elƑrĂ©bb jutni.

- Låt is esélyt rå, hogy most bekövetkezzen egy efféle våltås?
- Mindenesetre ezt szorgalmazom, s ha mĂłdom lesz rĂĄ, emellett fogok Ă©rvelni minden fĂłrumon. RĂĄadĂĄsul most van egy nagyon sĂșlyos, összetett vĂĄlsĂĄghelyzet az orszĂĄgban, amelybƑl többfĂ©le kimenetel lehet. Az egyik ugyanaz a törtĂ©nelmi zsĂĄkutca, amelyrƑl beszĂ©ltĂŒnk, s amely itt most forradalom, Ă©hsĂ©glĂĄzadĂĄs, vagy akĂĄr a totĂĄlis diktatĂșra formĂĄjĂĄban valĂłsulhat meg. Ha viszont Ă©peszƱ mĂłdon akarunk kijönni a jelenlegi helyzetbƑl, akkor valamilyen reformfolyamatra van szĂŒksĂ©g. A tĂĄrsadalom olyan, mint egy nagy hajĂł; meg kell forduljon ebben a semmibe vezetƑ csatornĂĄban, s Ășj irĂĄnyt kell vegyen. Nincs csak baloldali, vagy csak jobboldali kimenet; egyĂŒtt mentĂŒnk be, ki is csak egyĂŒtt tudunk jönni.

- Optimista låtomåsnak nevezte ezt, a Facebook-on pedig épp Optimista kiåltvåny címmel tett közzé egy elemzéssorozatot, amely lényegében ugyanezt az igényt fogalmazza meg.
- ValĂłban, noha a szöveg összetettebb, Ă©s pontosabb ĂŒzenetet is tartalmaz. De beszĂ©ljĂŒnk elƑször az orszĂĄgban dĂșlĂł vĂĄlsĂĄghelyzetrƑl. Közismertek a gazdasĂĄgi, szociĂĄlis Ă©s tĂĄrsadalmi vĂĄlsĂĄg rĂ©szletei, most nem is erre gondolok, hanem arra, hogy a Nemzeti EgyĂŒttmƱködĂ©s Rendszere (NER) van vĂĄlsĂĄgban. Nekem nagyon nincs jĂł vĂ©lemĂ©nyem a NER-rƑl, de azt nem tagadom, hogy 2010-14 között mƱködött. Ebben az ĂĄprilisi orszĂĄggyƱlĂ©si vĂĄlasztĂĄsok utĂĄn komoly vĂĄltozĂĄs ĂĄllt be, mert a NER-t egy NER2 követte, ami lĂ©nyegĂ©ben egy ĂĄtmeneti korszak. A NER2-ben a vezetƑ, azaz OrbĂĄn Viktor diktĂĄtor - mert Ă©n Ășgy gondolom, hogy Ƒ az - a korĂĄbbi harcostĂĄrsait, akik a NER morĂĄlis, politikai Ă©s gazdasĂĄgi tartĂłpillĂ©rei voltak, szisztematikusan a szemĂ©tbe hajĂ­tja. HelyettĂŒk mind a kormĂĄnyzĂĄs, mind a gazdasĂĄgi-zsĂĄkmĂĄnyszerzĂ©s szempontjĂĄbĂłl egy szƱk kört hozott helyzetbe, amelynek tagjai OrbĂĄn kegyĂ©tƑl fĂŒggnek, az Ƒ kreatĂșrĂĄi. Az Ă­gy elƑállt helyzet OrbĂĄn korĂĄbbi harcostĂĄrsainak nemcsak szemĂ©lyes hiĂșsĂĄgĂĄt sĂ©rti, hanem alapvetƑ Ă©rdekeit is. S ez a lĂ©nyege ennek a vĂĄlsĂĄgnak, hogy itt a diktĂĄtor sajĂĄt tĂĄborĂĄbĂłl is egyre többen vĂĄlnak sĂ©rtettĂ© Ă©s kisemmizettĂ©.

- De mi lehetett OrbĂĄn oka minderre?
- EgyrĂ©szt a szemĂ©lyisĂ©gĂ©bƑl fakad ez, hiszen Ƒ mind nagyobb hatalomra vĂĄgyik, mindig terjeszkednie kell, mindig Ășj konc kell neki. Ugyanakkor az a gazdasĂĄgi Ă©s diplomĂĄciai vĂĄlsĂĄghelyzet, ami a mĂșltĂ©v sorĂĄn fokozatosan kialakult, szintĂ©n erre kĂ©szteti. RĂĄadĂĄsul itt van az orosz szĂĄl is, ami az egĂ©sz histĂłriĂĄt sĂșlyosan ĂĄrnyalja, hiszen azt, hogy a NER konszolidĂĄlja a törvĂ©nyalkotĂĄst, visszaforduljon a Nyugat felĂ©, s szalonkĂ©pesen mƱködjön, önmagĂĄban ez a vonal megakadĂĄlyozza. Itt nemcsak nagyon nagy pĂ©nzrƑl lehet szĂł, hanem a hĂĄttĂ©rben olyan alkuknak kellett lĂ©trejönnie a Paks 2-Ƒn tĂșl, amikrƑl mi nem is tudunk. E körĂŒlmĂ©nyek miatt nem is nagyon volt mĂĄs Ăștja OrbĂĄnnak, csak Ă©pp nem szĂĄmolt az erƑsödƑ nyugati reakciĂłkkal. UtĂłbbiakra lesz vĂĄlasz az Ă©v vĂ©gĂ©n bejelentett orszĂĄgvĂ©delmi akciĂłterv, amely egy kvĂĄzi szĂŒksĂ©gĂĄllapotot jelenthet. Nem gondolom, hogy rögtön be is lesz vezetve, de hogy az eszközrendszere ki lesz alakĂ­tva, az biztos. Ez elƑremenekĂŒlĂ©s, puccs ott, ahol van egy alaptörvĂ©ny, van egy parlament, s mƱködik egy demokratikus jelmezbe bĂșjtatott, bĂĄrsonyos diktatĂșra. KiderĂŒlt ugyanis, hogy van egy szƱk, ötfƑs kör - Habony ÁrpĂĄd, SzijjĂĄrtĂł PĂ©ter, RogĂĄn Antal, LĂĄzĂĄr JĂĄnos Ă©s maga OrbĂĄn -, amely mindenrƑl dönt


- MĂĄr ha hiszĂŒnk a nĂ©vtelen forrĂĄsoknak.
- Minden arra mutat, hogy ez a valĂłsĂĄg. S ha ez az ötfƑs csoport dönt az orszĂĄgot Ă©rintƑ kĂ©rdĂ©sekrƑl, akkor ez az akciĂłterv azt is jelenti, hogy a NER-t, az abban szavazĂłgĂ©pkĂ©nt mƱködƑ parlamenttel, s az alĂĄĂ­rĂłgĂ©pkĂ©nt mƱködƑ ĂĄllamfƑvel egyĂŒtt lĂ©nyegĂ©ben maga OrbĂĄn puccsolja meg. MĂ©ghozzĂĄ azĂ©rt, mert decemberben a tĂŒntetĂ©ssorozaton Ă©s az amerikai intelmeken tĂșl az is kiderĂŒlt, hogy a Fideszen Ă©s a NER gazdasĂĄgi tĂ©nyezƑin belĂŒl bizony elĂ©gedetlenkednek. SƑt, az is hĂ­rlik, hogy OrbĂĄnt meneszteni szeretnĂ©k, amire az alaptörvĂ©ny Ă©rtelmĂ©ben lenne is lehetƑsĂ©gĂŒk. Egy ilyen helyzetet OrbĂĄn mĂĄr elƑre kivĂ©dhet az akciĂłtervvel, amely mögĂ© egyelƑre mĂ©g tĂĄmogatĂĄst is tud ĂĄllĂ­tani a bĂ©kemenetes, szektĂĄs tömeggel. RĂĄadĂĄsul, amennyiben a Fideszen belĂŒl valĂłban lĂ©trejön egy ilyen törĂ©s, OrbĂĄn a pĂĄrtjĂĄn kĂ­vĂŒlrƑl is szerezhet politikai tĂĄmogatĂĄst. Ez csak a Jobbik lehet, senki mĂĄs. Ha viszont a Jobbik-frakciĂłnĂĄl nagyobb lĂ©tszĂĄmĂș antiorbĂĄnista fideszes kĂ©pviselƑcsoport jön lĂ©tre, a miniszterelnök megbukott.

 

- Ennek komolyan lĂĄtja realitĂĄsĂĄt?
- NyilvĂĄn nem vĂ©letlenĂŒl akar elĂ©be vĂĄgni egy ilyen eshetƑsĂ©gnek. AzĂ©rt gondolom, hogy 2015 kulcsfontossĂĄgĂș Ă©v, mert erre a lehetƑsĂ©gre is fel kell kĂ©szĂŒlni. Ha pedig ez megvalĂłsul, akkor olyan kormĂĄnytöbbsĂ©gnek kell lĂ©trejönnie, amely nem szĂ©lsƑjobbos, s nem is orbĂĄnista. TehĂĄt az antiorbĂĄnista maradĂ©k Fidesz-frakciĂłnak az orszĂĄgot konszolidĂĄlĂł reformok Ă©rdekĂ©ben egy ĂĄtmeneti kiskoalĂ­ciĂłt, vagy egy szĂ©lesebb koalĂ­ciĂłt kellene kötnie a jelenlegi parlamentben, kifejezetten a kormĂĄnykĂ©pessĂ©g megtartĂĄsĂĄra. A kiskoalĂ­ciĂł, ha csak nĂ©hĂĄny szavazat kell, lĂ©trejöhet az LMP-vel. Ha többen mennek OrbĂĄnnal, akkor valamennyi demokratikus ellenzĂ©ki kĂ©pviselƑ szavazata szĂŒksĂ©ges lehet. Én erre is adok esĂ©lyt. Amennyiben a lapok Ășjra lesznek osztva, s OrbĂĄn a mai bĂĄzison nem tudja ĂĄtmenteni hatalmĂĄt, akkor minden fĂ©lnek fel kell ismernie az egyĂŒttmƱködĂ©s kĂ©nyszerĂ©t 2015-ben.

Az interjĂșt ide klikkelve tudja tovĂĄbb olvasni a Nepszava.hu-n

Vissza...