OlbĂĄn, takalodj!

2015-01-02 20:35:11

Megannyi tĂŒntetĂ©s szĂ­nezte a magyar Ƒszt. A megmozdulĂĄsokrĂłl minden alkalommal beszĂĄmoltak riportereink. EzĂșttal a többezres, Ășj ellenzĂ©ket formĂĄlĂł demonstrĂĄciĂłk vicces esemĂ©nyeit idĂ©zik fel. Boda AndrĂĄs, PetƑ PĂ©ter Ă©s Rab LĂĄszlĂł sztorikollekciĂłja. EgyĂŒtt sĂ©tĂĄlt az AndrĂĄssy Ășton vonulĂł menetben anyuka, apuka Ă©s nĂ©gyĂ©vesforma kislĂĄnyuk. Amikor a tömeg skandĂĄlni kezdte, hogy „OrbĂĄn, takarodj!”, a kisgyerek is beszĂĄllt a kĂłrusba, Ă©s raccsolva kiabĂĄlta:

– Olbán, takalodj!

SzĂŒlei csitĂ­tottĂĄk, elvĂ©gre nem szabad neki mĂ©g ilyeneket beszĂ©lni, de a gyerek hajthatatlan volt, egyre elĂ©gedettebben mondta egyĂŒtt a tömeggel:– OlbĂĄn, takalodj!

Hiåba kérték, hiåba kiabåltak rå, a kölyök nem engedett. Anyukåjånål aztån elszakadt a cérna:

– Akkor legalĂĄbb az r betƱt gyakorold szĂ©pen, Ă©s Ășgy mond, OrrrrrrrrbĂĄn, takarrrrrrrodj!Rendre gondot okozott a kormĂĄnyellenes tĂŒntetĂ©seken a rossz hangosĂ­tĂĄs.

Így volt ez a fƑvĂĄrosban, a Dob utcĂĄban is, ahol a teherautĂłn kialakĂ­tott rögtönzött szĂ­npadtĂłl harminc mĂ©terre ĂĄllĂłk mĂĄr semmit nem hallottak. Emiatt többen skandĂĄlva ĂŒzentek a rendezƑknek:

– Nem hall-juk! Nem hall-juk!

Ezt viszont a tömeg elején értették félre, s azt hitték, a szokåsos rigmus szól, tehåt legott bekapcsolódtak:

– Nem hagy-juk! Nem hagy-juk!

– Nem nem hagyjuk, nem halljuk! – prĂłbĂĄlta kiigazĂ­tani a tömeget egy naiv tĂŒntetƑ, de miutĂĄn rekedtre ordĂ­totta magĂĄt, belĂĄtta, jobb, ha inkĂĄbb Ƒ hagyja.Olykor nem könnyƱ eligazodni, ki kinek a pĂĄrtjĂĄn ĂĄll egy tömegrendezvĂ©nyen. Így törtĂ©nt ez az egyik Parlament elƑtti demonstrĂĄciĂłn is, amelyen a kormĂĄnyt gyakorta bĂ­rĂĄlĂł ismert aktivista, a krĂ©takörös GulyĂĄs MĂĄrton kamerĂĄk kereszttĂŒzĂ©ben tartott sajĂĄtos performanszot a rendƑrsorfalnĂĄl. A tömeg hullĂĄmzĂĄsĂĄra kissĂ© talĂĄn rĂĄjĂĄtszva, rĂĄesett, kitĂĄrt karokkal nekidƑlt a rendƑrök szoros, mozdulatlan sorfalĂĄnak.

– Te normĂĄlis vagy? Mit bohĂłckodsz itt? – kĂ©rdezte meg tƑle hangjĂĄban Ƒszinte döbbenettel egy jĂłkötĂ©sƱ, terepszĂ­nƱ nadrĂĄgot viselƑ, rövid hajĂș fĂ©rfi.

GulyĂĄs tĂĄmadĂĄsnak vĂ©lte a kĂ©rdĂ©st, Ă©s kĂŒlönös mĂłdon vĂĄgott vissza: teĂĄtrĂĄlisan rĂĄkezdett a SzĂłzatra.

– HazĂĄdnak rendĂŒletlenĂŒl! – eresztette ki a hangjĂĄt.

– Hagyjad mĂĄr ezt! Nem lenne jobb, ha valami beszĂ©det mondanĂĄl inkĂĄbb? – javasolt mĂĄsfajta kommunikĂĄciĂłt a terepszĂ­nƱ nadrĂĄgos, de GulyĂĄs tovĂĄbbra is azt hitte, provokĂĄtorral van dolga, Ă­gy a fĂ©rfi arcĂĄba hajolva szinte mĂĄr ĂŒvöltött:

– LĂ©gy hĂ­ve, oh magyar!Percek teltek el a dalolĂĄssal, mire a terepszĂ­nƱ nadrĂĄgos fĂ©rfi kifakadt:

– Hagyd mĂĄr ezt abba, a rohadt Ă©letbe! EgyszerƱ melĂłs vagyok, tele a tököm ezzel a kormĂĄnnyal, mert miközben Ă©n kidolgozom a belem Ă©s nem jutok egyrƑl a kettƑre, akkor ezek a nyomorultak kiraboljĂĄk az orszĂĄgot. Besokallok, idejövök, Ă©letembe elƑször eljövök egy kormĂĄnyellenes tĂŒntetĂ©sre, hĂĄtha itt majd mondanak valami biztatĂłt, vagy elkergetjĂŒk ezeket a majmokat, ehelyett a baromsĂĄgodat kell nĂ©znem!?ValĂłdi Hyde Park-hangulat alakult ki az egyik tĂŒntetĂ©s finĂĄlĂ©jĂĄban: az alkalmi szĂłnokok sorban adtĂĄk egymĂĄs kezĂ©be a mikrofont az OrszĂĄg GyƱlĂ©se Mozgalom elnevezĂ©sƱ formĂĄciĂł Kossuth tĂ©ren felĂĄllĂ­tott sĂĄtra elƑtt. A fölöttĂ©bb vĂĄltozatos nĂ­vĂłn teljesĂ­tƑ rĂ©torok meglehetƑsen fantĂĄziagazdag, tematikĂĄjĂĄban is szĂ­nes beszĂ©deket mondtak az Ă©rdeklƑdƑ közönsĂ©gnek. Amikor mĂĄr Ășgy nĂ©zett ki, hogy mƱfaji unikum azĂ©rt nem vĂĄrhatĂł, egy lĂĄtszĂłlag illuminĂĄlt ĂĄllapotban lĂ©vƑ – Ă©rtsd: talajrĂ©szegnek tetszƑ – kollĂ©ga e felkiĂĄltĂĄssal kezdte produkciĂłjĂĄt: „Mi a fasz van? Mi a fasz van?”

A hallgatĂłsĂĄg nem hezitĂĄlt, hanem Ășjult erƑvel kezdte skandĂĄlni a szĂłnoki kĂ©rdĂ©st: „Mi a fasz van? Mi a fasz van?”

***

Kisebb csoport vĂĄlt ki a ParlamentnĂ©l tiltakozĂłk tömegĂ©bƑl, hogy a Fidesz-szĂ©khĂĄznĂĄl korĂĄbban tartott demonstrĂĄciĂł miatt elƑállĂ­tott több ifjĂș tĂŒntetƑt kiszabadĂ­tsa a „börtönbƑl”.

– GyerĂŒnk a Gyorskocsi utcĂĄba! – ordĂ­toztĂĄk, lehettek vagy negyvenen. AztĂĄn a tĂĄrsasĂĄg hatĂĄrozottan elindult a MarkĂł utca felĂ©.– Gyerekek! – kiĂĄltott utĂĄnuk munkatĂĄrsunk. – A Gyorskocsi utca BudĂĄn van, ne arra menjetek!

– Nem az szĂĄmĂ­t, hogy hol van! – mondta erre egy koravĂ©n gyerek borosĂŒveggel a kezĂ©ben. – A kiszabadĂ­tĂĄs a lĂ©nyeg!

***

VĂ©gĂŒl eljutottak a Gyorskocsi utcĂĄba a tĂĄrsaik kiszabadĂ­tĂĄsĂĄra indult tĂŒntetƑk. Az alaposan felszerelt rendƑrök a fogda elƑtt felsorakoztak, a tudĂłsĂ­tĂł a sor elejĂ©re sietett, hogy az elsƑ randevĂș szemtanĂșja legyen. Ám a sereg elsƑ szakasza nem detektĂĄlta a cĂ©lpontot, s bĂ©kĂ©sen elvonult a sorfal mellett, mire a rendƑrök egyike Ă­gy szĂłlt az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłhoz:

– SzĂłlna nekik, hogy itt vagyunk, ha mĂĄr beöltöztĂŒnk?

TermĂ©szetesen e pillanatnyi zavar utĂĄn az ellenĂĄllĂłk megtalĂĄltĂĄk a helyĂŒket a rendƑrökkel szemben, s esemĂ©nytelen tĂŒrelemjĂĄtĂ©k kezdƑdött. Óvatos rigmusok harsantak fel a „Nem fĂĄzunk!”-tĂłl a „Mocskos HĂ­r TV!-ig. A feszĂŒltsĂ©g csökkent, s mind többen indultak csalĂłdottan haza, amikor a rögtönzött haditanĂĄcs Ășgy döntött: eredmĂ©nyt kell felmutatni. Ha az erƑviszonyok sĂșlyos egyenlƑtlensĂ©ge miatt a szabadĂ­tĂĄs irreĂĄlis, legalĂĄbb hivatalos tĂĄjĂ©koztatĂĄst kĂ©rnek a politikai foglyok ĂĄllapotĂĄrĂłl a kivezĂ©nyelt rendƑrök elöljĂĄrĂłjĂĄtĂłl. A szĂłvivƑ odalĂ©pett, s kĂ©rdĂ©sĂ©vel mosolyt csalt a tiszt arcĂĄra. Merthogy Ă­gy Ă©rdeklƑdött:

– Mi a helyzet odabent?A 2014-es tĂŒntetĂ©si szezon utolsĂł kormĂĄnyellenes megmozdulĂĄsa, a december 16-i, este fĂ©l tizenegyre lĂ©nyegĂ©ben vĂ©get Ă©rt. A demonstrĂĄlĂłk nagy többsĂ©ge elhagyta a Kossuth teret, csak a kemĂ©ny magot alkotĂł – a rendfenntartĂłkkal korĂĄbban kisebb dulakodĂĄsba keveredett – 20-25 tĂŒntetƑ maradt a Parlament fƑbejĂĄratĂĄnĂĄl ĂĄllĂł rendƑrök sorfalĂĄnĂĄl.

– NĂ©zzĂ©tek, elloptĂĄk a rendƑrök az oszlopokat! – mutatott egyszer csak az egyik tĂŒntetƑ a lĂ©pcsƑ elƑtti lĂĄnckerĂ­tĂ©s egyik cölöpĂ©nek hƱlt helyĂ©re.

A demonstrĂĄlĂłk nevetni kezdtek, a rendƑrök között viszont zavart mozgolĂłdĂĄs tĂĄmadt. AztĂĄn a kĂ©szenlĂ©ti egysĂ©g egyik tagja elƑkerĂŒlt a hiĂĄnyzĂł cölöppel meg egy lĂĄncdarabbal: nyilvĂĄnvalĂłan ĂłvintĂ©zkedĂ©skĂ©nt vittĂ©k a vonalaik mögĂ©, hogy vĂ©letlenĂŒl se jusson eszĂ©be valakinek közĂ©jĂŒk hajĂ­tani azt. Az egyik rendƑr ĂŒgyetlenĂŒl, vĂ©dƑfelszerelĂ©sben, sisakban nehĂ©zkesen mozogva prĂłbĂĄlta a helyĂ©re illeszteni a cölöpöt.

– Na, vĂĄrjon csak, segĂ­tek – fogta meg az oszlop vĂ©gĂ©t az egyik tĂŒntetƑ, aki egy ĂłrĂĄja mĂ©g ĂŒvöltve feszĂŒlt a rendƑrsorfalnak.

EgyĂŒtt igazĂ­tottĂĄk helyre a cölöpöt meg a lĂĄncot.

– Köszönöm a segĂ­tsĂ©gĂ©t, uram – mondta udvariasan a rendƑr.– Ugyan mĂĄr, nincs mit – mosolyodott el a tĂŒntetƑ, aztĂĄn hozzĂĄfƱzte: – És kellemes, bĂ©kĂ©s ĂŒnnepeket!

– Köszönöm, önnek is – vĂĄlaszolta a rendƑr.

AztĂĄn mindenki hazament.

ForrĂĄs: Nol.hu

Vissza...