De håt mégis kik azok a civilek?

2015-01-01 08:35:26

Nem tudom hova tenni azt a mĂ©rhetetlen ellenszenvet Ă©s sok esetben gyƱlöletet, amit magukat melldöngetve civilnek nevezƑk a DK Ă©s GyurcsĂĄny ellen tanĂșsĂ­tanak. De nem csak ellene, hanem Ășgy egyĂŒtt az egĂ©sz baloldal illetve az egĂ©sz politikai ellenzĂ©k ellen. Persze lehet bĂ­rĂĄskodni mĂĄsok felett Ă©s Ă­tĂ©letet mondani, lehet helytelenĂ­teni a döntĂ©seit a lĂ©pĂ©seit. SzĂ­ve joga bĂĄrkinek. SƑt mi több, kell is, hiszen a kritika ĂĄltal fejlƑdĂŒnk, az Ă©rdemi vitĂĄk visznek mindig egy lĂ©pĂ©ssel elƑbbre.

De, hogy megbĂ©lyegzik Ă©s kirekesztik, sƑt elhatĂĄrolĂłdnak Ă©ppen attĂłl a közössĂ©gtƑl, akik a kezdet Ăłta nyĂ­ltan arcukat Ă©s nevĂŒket vĂĄllalva kiĂĄllnak a demokrĂĄcia elvei mellett, Ă©ppen egy olyan orszĂĄgban ahol a sunyi mutyizgatĂĄs, a "fĂ©ltem a bƑröm ezĂ©rt inkĂĄbb befogom a pofĂĄm Ă©s tƱrök" elve uralkodik, ahol a demokrĂĄcia lĂĄngja mĂĄr Ă©ppen csak pislĂĄkol, szĂłval mindez nagyon is bĂĄntja az Ă©n baloldali liberĂĄlis igazsĂĄgĂ©rzetemet. KözintĂ©zmĂ©nyi dolgozĂłkĂ©nt minden egyes facebookos megnyilvĂĄnulĂĄsommal, minden egyes megosztĂĄssal, minden egyes tĂŒntetĂ©sen valĂł rĂ©szvĂ©telemmel lĂ©nyegĂ©ben nap mint nap viszem vĂĄsĂĄrra a bƑrömet, mint ahogyan ezt teszi rajtam kĂ­vĂŒl sok 100ezer baloldali demokrata (Ă©s az most lĂ©nyegtelen, hogy DK-s, MSZP-s, EgyĂŒtt PM-es, MOMA-s stb.) . HĂĄt ezĂ©rt lennĂ©k Ă©n Ă©s a többi megbĂ©lyegzett, ezĂ©rt kell nekem vagy a többinek arcunkat Ă©s nĂ©zeteinket eltakarva, nĂ©mĂĄn, biodĂ­szletkĂ©nt növelni a „nagy civil” tömeget? A nagy civil vezetƑk vagy nem Ă©rzik szavaiknak a sĂșlyĂĄt, vagy valami olyan hĂĄtsĂł indĂ­ttatĂĄsbĂłl tesznek ellenzĂ©kellenes kijelentĂ©seket, amelyet talĂĄn jobb lenne minĂ©l elƑbb nĂ©ven nevezni, hogy a tĂĄrsadalom tisztĂĄn lĂĄsson. Nos, a vĂĄlaszt nem tudom. De keresem.

Sok helyen olvasom azt, hogy hagyjuk a tĂŒntetĂ©seket, a megmozdulĂĄsokat a civilekre, majd Ƒk megoldjĂĄk, majd Ƒk kivĂ­vjĂĄk. De hĂĄt mĂ©gis kik azok a civilek? MitƑl civilebbek Ƒk, mint Ă©n? AttĂłl, hogy Ă©n egy pĂĄrt tagja vagyok ugyanĂșgy ennek a nemzetnek a rĂ©sze vagyok, egĂ©sz Ă©letemet, mĂșltamat Ă©s jövƑmet is ehhez az orszĂĄghoz kötöm, benne minden jĂłval Ă©s rosszal. A döntĂ©seimet akĂĄrcsak egy „civilĂ©t” elsƑsorban az Ă©rzĂ©seim, az emlĂ©keim hatĂĄrozzĂĄk meg. Mi, akik nyĂ­ltan vĂĄllaljuk politikai nĂ©zeteinket, mi is itt Ă©pĂ­tjĂŒk a jövƑnket, Ă©s vĂ©gsƑ nyugalomra is itt lelĂŒnk majd. EzĂ©rt az orszĂĄgĂ©rt dolgozunk, aggĂłdunk, ezĂ©rt a tĂĄrsadalomĂ©rt harcolunk minden lehetsĂ©ges demokratikus mĂłdon Ă©s eszközzel. Mert mi demokratĂĄk mĂĄr csak ilyenek vagyunk. SzemĂŒnkre vetik, hogy rĂ©szt vettĂŒnk a vĂĄlasztĂĄson, hogy benn ĂŒlĂŒnk a parlamentben, a megyei Ă©s telepĂŒlĂ©si testĂŒletekben, az EP-ben stb. MĂ©gis mit kellene tennĂŒnk? TalĂĄn inkĂĄbb ragadjunk fegyvert Ă©s buzdĂ­tsunk mindenkit ugyanerre? Vagy földalatti mozgalmakat kellene szerveznĂŒnk, Ă©s fecsegƑposzĂĄta medĂĄlokat tƱzni a mellĂŒnkre a szĂ­vĂŒnk fölĂ©? NEM! Demokrata ilyet nem tesz, nem tehet! A demokrata a legutolsĂł leheletĂ©ig is demokrata marad. Az erƑszak nem a mi fegyverĂŒnk.

MagyarorszĂĄgon nĂ©gy Ă©ve elkezdƑdött a diktatĂșra kiĂ©pĂ­tĂ©se egy szƱk Ă©rdekcsoport ĂĄltal Ă©s Ă©rdekĂ©ben. A jobboldal ennek Ă©rdekĂ©ben kategorikusan amortizĂĄlt le mindent Ă©s mindenkit, ami nem Ƒ volt. „Aki nincs velĂŒnk az ellenĂŒnk” elvet követve ĂĄllĂ­tott maga mellĂ©, vagyis inkĂĄbb fordĂ­totta a tĂĄrsadalom felĂ©t mindenki ellen, aki nem jobboldali volt Ă©s nem keresztĂ©ny konzervatĂ­v elveket vallott. BƱnösöket jelölt ki, akikre lehet haragudni, akiket felelƑssĂ© lehet tenni sajĂĄt nyomorĂșsĂĄgunkĂ©rt.

Ez az egyetlen, amit mi magyarok mƱvĂ©szi fokon ƱzĂŒnk. RĂĄhĂșzzuk a vizes lepedƑt valakire, aki Ă©ppen ott van, Ă©ppen akkor, minden terhet Ă©s felelƑssĂ©get a nyakĂĄba aggatunk, hogy magunkat ezĂĄltal föloldozzuk a bƱneink alĂłl. Ugyanezt teszik a nagy civil vezetƑk is. KikiĂĄltottĂĄk az egĂ©sz ellenzĂ©ket a legfƑbb bƱnösnek. Ɛk mĂĄr „elmĂșlthuszĂłnötĂ©v”-eznek.

Én NEM adom az elmĂșlt 25 Ă©vemet, Ă©s azt sem hagyom, hogy bĂĄrki elvegye, megmĂĄsĂ­tsa, vagy akĂĄr elhazudja a nagyapĂĄink Ă©s apĂĄink ĂĄltal kivĂ­vott demokrĂĄciĂĄt Ă©s az EurĂłpĂĄhoz valĂł csatlakozĂĄst! Most csak a DK-rĂłl szĂłlva azt hiszem nem elhanyagolhatĂł, Ă©s lebecsĂŒlendƑ, hogy hĂĄrom Ă©ve a semmibƑl kezdte el fölĂ©pĂ­teni magĂĄt, amelynek tagjai egyedĂŒlikĂ©nt mertek szembemenni OrbĂĄn rendszerĂ©vel, akĂĄr szĂłban, akĂĄr az utcĂĄn demonstrĂĄlva. SzintĂ©n egyedĂŒlikĂ©nt ĂĄlltunk ki a vĂ©gsƑkig az ellenzĂ©ki összefogĂĄs mellett is. Azon kĂ­vĂŒl, hogy mi pĂĄrttagok illetve pĂĄrtszimpatizĂĄnsok vagyunk, ugyanolyan civilek vagyunk, mint mindenki mĂĄs ebben az orszĂĄgban. Ugyanolyan civil maga GyurcsĂĄny Ferenc is, amikor az alapvetƑ ĂĄllampolgĂĄri jogai sĂ©rĂŒlnek. Vagy nem? MĂĄr Ășgy ĂĄllĂ­tjĂĄk be a civil közössĂ©get, mint valami mindenen kĂ­vĂŒl Ă©s mindenek felett ĂĄllĂł nagy igazsĂĄgosztĂłt. Holott minden magĂĄt civilnek nevezƑ igenis gondolkodik, Ă©rez, szimpatizĂĄl, vannak nĂ©zetei, elvei Ă©s mĂ©g sorolhatnĂĄm. Akkor mitƑl is civil?

KissĂ© Ășgy tƱnik, mintha valami mocskos jĂĄtĂ©kot ƱznĂ©nek a civil oldallal, a bĂĄbuk mi vagyunk, adĂłfizetƑ ĂĄllampolgĂĄrai ennek az orszĂĄgnak. A jĂĄtĂ©kos pedig precĂ­z pontossĂĄggal utĂĄnozza le a Fidesz ĂĄltal 2010 elƑtti Ʊzött aknamunkĂĄt Ă©s karaktergyilkossĂĄgot. Csakhogy ez most nem egyetlen szemĂ©lyre, hanem az egĂ©sz baloldali ellenzĂ©kre irĂĄnyul. HangsĂșlyozom: mintha!

DrĂĄga civil vezetƑk nagyon rossz Ășton jĂĄrtok. Nekem Ășgy tƱnik, mintha mĂĄr osztogatnĂĄtok a pozĂ­ciĂłkat. Mintha attĂłl fĂ©lnĂ©tek, hogy a pĂĄrtok Ă©s szervezetek majd lenyĂșljĂĄk elƑletek a show-t. Akkor mitƑl is vagytok ti jobbak, mint a regnĂĄlĂł hatalom? Itt most a Fidesz az ellensĂ©g, a közös ellensĂ©g, akit csakis nagy tĂĄrsadalmi összefogĂĄssal lehet legyƑzni. Vagyis MINDENKIRE szĂŒksĂ©g van!

Egy tĂĄrsadalom egysĂ©gĂ©t nem az arctalan uniformizĂĄlt tömeg adja, ellenkezƑleg, Ă©ppen hogy a sokszĂ­nƱsĂ©gĂ©ben rejlik az ereje.

ForrĂĄs: Bojtocska blogja

Vissza...