Éleslátás

2014-12-31 08:13:59

A politikában nálam jártasabbak is írták már, de leírom én is, mert igaznak tartom. Az idei 3 választáson „nem az összefogás bukott meg, hanem annak szánalmasan gyenge imitációja”.

Kezdem nagyon utálni, amit szinte naponta látok az ún. ellenzéki médiában. Éleslátásukat megfellebbezhetetlennek tartó politológusok, újságírók az internetadó elleni tüntetés sikere óta egyre vadabbul hajszolják bele magukat és a még rájuk figyelőket abba az illúzióba, hogy végre megvan a helyes út.

Azt erősítik, hogy jönnek nemcsak Orbánékat, hanem mind a 25 – szerintük kudarcos- évet a pokolba elküldeni képes civilek, akik majd helyreállítják az országban a demokráciát, a köztársaságot. Vagy ahogyan ők mondják, építenek nekünk majd egy új Magyarországot.

Jó néhány tüntetésen ott voltam, jó néhány szónokot meghallgattam, de nem igazán hallok mást csak a baloldal számára a szétesést jelentő, a jobboldal számára a diktatúrába vezető, jószerével teljesen üres szólamokat. Ha alaposabban vizsgáljuk meg a jelenlegi helyzetet, sajnos nyilvánvalóvá válik az is, valójában két tüntetésszervező csoport is van. Az egyikük nemhogy az elmúlt 25 évet nem tartja semmire, de a másik szervező csoportot sem. Nem véletlenül volt legutóbb is két tüntetés, két majdnem egymást követő napon. Érthetetlen módon egyik sem december 15-én, amikor is a napról- napra egyre kevésbé Tisztelt Házban voltak a képviselők és elfogadták Magyarország 2015. évi költségvetését. Vagy inkább az ország további kifosztásának legfrissebb forgatókönyvét.

Volt ugyan az ünnepek miatt egy kis pauza, de január másodikára a két tüntetőcsoport egyike (a mindent, ami eddig volt a szemétdombra hajítani akaró), az Opera elé ismét tüntetést hirdetett. Ők, akik állítólag a közös jövőnk záloga, 60 órával a meghirdetett tüntetés időpontja előtt sem azt nem tudatják az érdeklődőkkel, hogy kik szónokolnak, sem azt, hogy „azok a kik” várhatóan miről beszélnek majd.  Fogalmunk sincs arról, milyen céllal jön létre ez az újabb tüntetés. Sokan most azt remélik, Orbán korrupt, fosztogató és az országot a reménytelenségbe taszító maffiakormányának a menesztéséről, mások pedig, hogy az elmúlt 25 év minden politikai szereplőjének a hatalomból való végleges kiebrudalásáról lesz szó. Vélhetően azért kérik, hogy a tüntetésen résztvevők egy arctalan massza legyen csupán, mert bármi is hangzik majd ott el, lehet azt mondani, a tömegek ezt akarták. Erősen kérdéses, lesz-e így persze a tüntetésen tömeg. Esetleg hosszabb ideig ez lesz az a tüntetés, ami miatt számosan lesznek, akik egy jó ideig nem mennek el egy újabbra, bárki is és bármiféle célból kezdeményezze azt. Az a vita, hogy lehetnek-e a tüntetésen pártzászlók, vagy sem, is azt a gyanút erősíti bennem, hogy a szervezőknek nem az a fontos, hogy mindenki egy Orbán kormány ellenes egységbe forrjon, sokkal inkább az, hogy akik eddig bármiféle politikai szerepet is töltöttek be, azok takarodjanak a hatalomból. (Nem lenne ezzel persze semmi baj, ha a szervezők végre kimondanák, mit akarnak, s nem taktikáznának tovább.)

Szerintem az elmúlt 25 év szemétbe dobása zsákutca, s Orbánék jelenleg éppen megingó hatalmának a megszilárdítása. Amíg nem az az igény erősödik, hogy mindenki, civilek és ellenzéki pártok egyaránt egy kerek asztal köré üljenek le végre, ahol nem egymás számára lesznek a résztvevők ellenfelek, hanem az Orbáni útnak válnak végre közösen megkerülhetetlen gátjává, addig felesleges időpocsékolás minden megmozdulás. S ma mindennél nagyobb a média felelőssége is, amelyik a tapasztalatom szerint már nem közvetíteni, hanem inkább csinálni akarja a politikát.

Veszprémben egyértelmű, hogy ezt tette. Beavatkozott a jelöltállítás folyamatába és ezzel olyan konfliktusokat generált, ami bármilyen meglepő, nem az ellenzéki pártok, hanem a pártok támogatói között éleződik.

Volt Veszprémben egy tüntetés a közfelháborodás napján. Ezt a tüntetést valójában ellenzéki pártok szervezték. Ők kérték fel a szónokokat, nemcsak azt, aki mára a „széleskörű” összefogás jelöltjének tekinthető. A média az első perctől úgy kezelte ezt a megmozdulást, mintha annak köze nem lenne ellenzéki pártokhoz. S mivel az egyik szónok bejelentette, függetlenként indulni kíván a választáson, őt kiáltották ki a Navracsics utódjául kijelölt apparatcsik egyetlen lehetséges kihívójának. (Másokról tudomást sem vettek és vesznek.) Az ellenzéki pártok pedig belementek a játékba, ki is elégítették a politikacsinálóvá váló média igényét. Egymásra licitálva, egymással az időben versenyt futva jelentették be a támogatásukat ellenzéki pártok, elfeledkezve arról az „apróságról”, hogy a pártokat támogatóknak kell elsősorban megfelelni a jelölt személyének. A jelölés jogát gyakorló (!?) MSZP ugyan arról beszélt még november végén, hogy december közepéig, amíg nem járják alaposan körül a történetet, nem döntenek erről, a kijelentést követő alig néhány napra már meg is jelölték, hogy kit támogatnak. A jelölt pedig ugyanekkor elhatárolódott a pártoktól, azok politikusaitól, fontosnak egyedül a civilség, a függetlensége nyomatékosítását tartotta minden megszólalásában.

Amit az ellenzéki pártok a baloldali média nyomására nem akartak észrevenni, a pártok tagjai, szimpatizánsai, ahogyan azt az egyik legnagyobb közösségi oldalon olvashatjuk, mégis érzékelték. A jelölttel valójában lehet, hogy nincs is baj, de azzal, hogy a média akart diktálni és a baloldali pártok országos vezetőségeinek úgy látszik sikeresen is diktált, bajt okozott.

Nem tudom mire lesz elég február 22-ig a média politikacsinálása. A fő kérdés ma az, hogy a baloldali média, (amelyik Veszprém megyében az időközi választáson is azt akarja bizonyítani megszólaltatott „szakértőin” keresztül, hogy nemcsak Orbán, hanem Orbán jelenlegi ellenzéke is megbukott,) képes lesz-e továbbra is befolyásolni a közösségi oldalon kételyeiket egyre erőteljesebben hangoztató és a közben a harmadik erőnek tartott civilekből is okkal kiábránduló, s újra a baloldali pártokat előnyben részesíteni akaró szavazókat. Ha nem sikerül, akkor veszít a széleskörű, de ismét csak „imitált összefogás” jelöltje. S Orbán maffiakormánya tovább erősödik. Elsősorban azért, mert magukat éleslátónak és tévedhetetlennek tartó politológusok, újságírók két legyet akartak ütni egy csapásra.

Vissza...