Összement a Fidesz mellénye

2014-12-22 18:56:52

Mióta a közhangulat a Fidesz ellen fordult, a párt önkormányzati politikusai barátságosabb üzemmódra váltottak – állítják az ellenzéki politikusok, akik szerint a fideszes képviselők a helyhatóságokban újabban nagyobb együttműködési készséget tanúsítanak: még az is előfordul, hogy hajlandóak megszavazni ellenzéki indítványokat. Az ok egyértelmű: a kormányzó párt népszerűségvesztése.

A Tárki szerint a Fidesz egyetlen hónap alatt elvesztette szavazóinak harmadát. Hasonló eredményre jutott a Medián is: a Fidesztől példátlan módon 900 ezer potenciális szavazó pártolt el egyik hónapról a másikra. Ehhez képest még hízelgőnek is tűnik, hogy az Ipsos két hónap leforgása alatt mért 800 ezres veszteséget. A helyzet paradoxona, hogy a kiábrándultak főleg a bizonytalanok táborát erősítik, és csak kismértékben jelennek meg más pártoknál. A Fidesz így is őrzi első helyét a népszerűségi versenyben. Kérdés, hogy meddig. A megnyert választások után a fideszes politikusok páholyban érezhették magukat, de most kénytelenek megbarátkozni a gondolattal: lehet, hogy hatalmuk mégsem tart örökké. Az átszivárgás mintha már elkezdődött volna. Ózdon három képviselő hagyta el a Fidesz–KDNP frakcióját (ezzel megszűnt a kormánypárti többség), Tiszavasváriban a Fidesz–KDNP zárta ki egyik képviselőjét, mert alpolgármesteri tisztséget vállalva megállapodott a Jobbikkal. Mindkét városban jobbikos a polgármester. A jobboldal és a szélsőjobboldal közötti átfedések ismeretében kézenfekvő, hogy a volt fideszesek elsősorban a Jobbik felé veszik az irányt. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója egyelőre nem tud arról, hogy más településen is történt volna hasonló eset. De arra számít, hogy történni fog. Ózdon és Tiszavasváriban szerinte a helyi fideszeseket a saját városuk iránti felelősségérzet vezette. Mindez egy olyan általános politikai környezetben zajlik, ahol egyre kevésbé trendi fideszesnek lenni. A netadó ötlete óta – mondta Szabó – a Fidesz mindinkább vállalhatatlan döntéseket próbál hozni, és egyre rosszabb kommunikációt folytat.

Miközben a Jobbik felé létezik átjárás, a baloldallal szemben a Fidesz falat húzott. A közhangulat jelentős változásának következményeit azonban az MSZP-ben is érzékelik. Gőgös Zoltán, a szocialista párt elnökhelyettese szerint az önkormányzatokban az utóbbi időben azt tapasztalni, hogy a fideszesek készek megszavazni ellenzéki előterjesztéseket is. A megállapítás főleg olyan helyekre érvényes, ahol –mint például Szombathelyen – szoros az állás. A nagy mellény, úgy látszik, kicsit összement – jegyezte meg az elnökhelyettes. A Fidesz korábban a megyei közgyűlésekben is hajlamos volt arra, hogy visszaéljen az erőfölényével. Mostanában ez kevésbé jellemző. Változott a hangnem és a stílus. A fideszesek valahogy barátságosabbá, együttműködőbbé váltak. Gőgös Zoltán úgy veszi észre, hogy újabban a kormányzati hivatalok apparátusa is készségesebben viselkedik.

Forrás: Nol.hu

 

 

 

Vissza...