Tölgyessy: Ha megbillen a hatalom, akkor ismét rendszerváltás jöhet

2014-12-13 16:32:31

Tölgyessy Péter az Orbán-kormány hatalomtechnikáját és politikájának következményeit vette végig legújabb elemzésében, ami a Tárki Társadalmi Riport című kiadványában jelent meg.„Orbán Viktor nem hatalommegosztásra és autonóm állampolgári cselekvésre alapozza rendszerét, hanem az egész magyar társadalmat határozottan kézben tartó hierarchikus főkutya-alkutya mechanizmusokra” – írta Tölgyessy Péter a Tárki Társadalmi Riport legújabb számában.

(A teljes tanulmányt itt lehet elolvasni)

 

Az elemző szerint az Orbán-kormány ereje abban rejlik, hogy Magyarországot ugyan folyamatos válságok jellemezték és jellemzik, de mégis egyfajta stabilitást sugalljon. „Az államnak a miniszterelnök felfogása szerint első helyen azokat kell támogatnia, akik már bizonyították: maguk is igyekeznek felfelé.”

Orbán politikájával és retorikájával a kétharmados többség uralmának többszörös túlbiztosításába menekül, mivel szerinte egyetlen választási vereségével visszatérhet az ország a múlt zavaros világába. Tölgyessy szerint a Fidesz csaknem teljhatalmat gyakorol kétharmados többségével, szinte mindenütt a Fidesz emberei ülnek, mégsem látszik alkalmasnak a társadalom tartós konszolidációjára. Az Orbán-rendszer addig tarthat, amíg a hozzá vezető körülmények fennállnak – írta.

Az elemző szerint egy új rendszerváltás is bekövetkezhet. Magyarországon újra ugyanaz a helyzet, mint a két világháború között volt, azaz szinte leválthatatlan a kormánytöbbség, ám a gyenge ellenzék, a rendszer egészének tagadója. Ezért, ha valamiért mégis megbillen a hatalom, akkor ismét rendszerváltás következhet. Tölgyessy szerint a magyar társadalom összes kudarca és ellentmondásossága ellenére minden korábbinál inkább nyugatos szerkezetű. „Amennyiben megérik az újabb irányváltás igénye az emberekben, annak következményei meglepő gyorsasággal és erővel jelentkezhetnek majd.”

Forrás: Hvg.hu

Vissza...