Megbukott a rezsicsökkentés!

2014-12-12 18:50:39

A kormány populista intézkedései miatt, mára hatalmas adósságot halmozott fel és működésképtelenné vált az állami és az önkormányzati tulajdonban lévő cégek többsége. Ezzel teljesen ellehetetlenítve az önkormányzatok gazdálkodását. Mára az önkormányzati vállalatok adóssága több mint 1000 milliárd forint, miközben a teljes önkormányzati rendszer működtetésére 781 milliárd forint jut. Ezt maga Pintér Sándor is elismerte egy mai szemináriumon.

 

A belügyminiszter az önkormányzati rendszerről szóló előadásában bevallotta: 2078 önkormányzat adósságát vállalta át az állam a közelmúltban, 1368 milliárd forint értékben, és akkor abban bíztak, hogy sikerült megállítani az önkormányzatok eladósodását, de ebben tévedtek. Mára ugyanis a kormány is belátja, ha az önkormányzatok magukat nem tudják, akkor eladósítják vállalataikat.

A 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknál 620 milliárd forint, a 10-50 százalék közötti önkormányzati tulajdonú vállalatoknál pedig 382 milliárd forint adósság halmozódott fel, azaz 1002 milliárd forintos "kétes hiány" van az önkormányzati vállalatoknál. Az önkormányzatok állami támogatására 781 milliárd forintot szánt az állam, ebből működtetik a teljes önkormányzati rendszert - emlékeztetett.

Pintér burkoltan közölte, hogy a polgármesterek korruptak:

A belügyminiszter beszélt arról is, hogy az önkormányzati vezetők, a polgármesterek, a képviselők vannak leginkább kitéve a korrupció kísértésének. Az önkormányzati vezetőknek nagyon nehéz nemet mondaniuk, mivel nemcsak anyagiakról van szó, hanem barátságokról, együttélésről, arról a kapcsolatrendszerről, amelyben élnek, "de tudniuk kell, hogy mindig a nem a helyes válasz" - fogalmazott.

Pintér Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy költségvetésük tervezésekor az önkormányzatoknak figyelembe kell venniük saját lehetőségeiket, mert a tárca tapasztalatai szerint sokan eleve túlköltekezésre terveznek, és abban bíznak, majd az állam kisegíti őket.

Sztárklikk.hu

Vissza...