Na, mit kutat a Miniszterelnökség közvélemény-kutatója?

2014-12-05 20:51:00

Persze, hogy Gyurcsány Ferenc és Andre Goodfriend megítélését. Az ugyan még a kormányzati megbízással is rendelkező Kód Piac- és Közvéleménykutató Intézet kutatásban sem elhanyagolható kérdés, hogy az emberek hogyan vélekednek Orbán Viktor miniszterelnök tevékenységéről, de a nemrég indult széles körű telefonos vizsgálat legalább akkora fontosságot tulajdonít annak, hogy mit gondolnak az „ellenfelekről”.

A cég novemberben kapott megbízást „kvantitatív közvélemény-kutatási feladatok ellátására”. A kutatásokat a Miniszterelnökség 2,9 milliárd forintos keretösszegű kommunikációs nyílt közbeszerzéséből fizetik: a cég 100 millió forinttal gazdálkodhat.

A Kód az elmúlt napokban politikai felmérést végzett. Forrásaink szerint a jelenlegi kutatásban a kérdéssor többször is visszatér a Demokratikus Koalíció vezetőjéhez, és nem csak az firtatja, hogy pozitívan vagy negatívan ítélik-e meg működését.

A szavazási hajlandóságról és a pártszimpátiáról feltett kérdések után a telefonos kérdezőbiztosok megkérdezik azt is: a válaszadó elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány külföldi érdekekkel szövetkezve árthat Magyarország érdekeinek, majd pedig érdeklődnek, hogy a válaszadó szerint ki kell-e tiltani őt a Parlamentből. A Miniszterelnökség számára készülő vizsgálat megtervezésénél McCain szenátor még nem szólt be Orbán Viktornak, de már javában zajlott az amerikai kitiltási ügy, így a cég csak arra tudott rákérdezni, hogy a magyarok mit gondolnak André Goodfriendről, az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjéről.

Update:

A Kód Kft. tájékoztatása szerint a gyurcsányos politikai kutatást nem a Miniszterelnökség megrendelésére készítették.

Forrás: Index.hu

Vissza...