Óriási diplomáciai botrány Orbán leneofasisztázása miatt

2014-12-03 18:28:05

A kitiltási üggyel felérő botrány törhet ki, miután John McCain befolyásos republikánus szenátor, volt elnökjelölt neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. Az amerikai ügyvivőt, André Goodfriendet máris bekérették a magyar külügyminisztériumba. Az egyik legkeményebb konzervatív politikus bedöntheti a magyar kormány által fabrikált magyarázatot, miszerint csupán az amerikai baloldal akarja megbuktatni Orbánt.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerda délelőtt bekérette André Goodfriendet. Az ideiglenes amerikai ügyvivőtől John McCain szenátor keddi kemény szavai miatt vártak magyarázatot. Magyar Levente a találkozón arról beszélt, hogy a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és határozottan visszautasítja John McCain szenátornak a magyar miniszterelnököt, illetve Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tett szavait. John McCain Colleen Bell leendő budapesti nagykövet kinevezését kritizálva kedd este felidézte Orbán tusványosi beszédét az illiberális demokráciák dicséretéről, amely a szenátor szerint azt igazolja, hogy Magyarország esetében egy érzékeny helyről van szó, ahová tapasztalt diplomatára van szükség. Ilyenre példaként André Goodfriendet hozta fel. De azzal verte ki igazán a biztosítékot a magyar külügynél, hogy azt mondta Magyarországról: Egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek. A kijelentés értelme körül kezdetben volt egy kis bizonytalanság. Nem lehetett pontosan kivenni, hogy McCain a neofasiszta jelzőt Putyinra vagy Orbánra értette. A Népszabadságnak azonban a politikus kommunikációs igazgatója, Brian Rogers megerősítette: valóban Orbánt illeti ez a jelző.

 

Először vitatták, hogy McCain Orbánra értette

Szerda hajnalban Kovács Zoltán kormányszóvivő még vitatta ezt az értelmezést, de ez a próbálkozás gyorsan elhalt. Kovács azt mondta, McCain nem Orbánt tartja neofasisztának, de azért a többi kijelentés is elég súlyos ahhoz, hogy a magyar diplomácia haladéktalanul felvegye a kapcsolatot a szenátorral. Miután McCain neofasiszta diktátorozós kijelentésének súlyát nem lehet elbagatellizálni, a magyar külügyminisztérium végül André Goodfriend behívásával reagált. McCain idén januárban tett magyarországi látogatásán még nem ilyen kemény szavakkal, de már figyelmeztette a kormányt az antidemokratikus tendenciák miatti amerikai aggodalmakra. Akkor arra intette tárgyalópartnerét, Orbán Viktort – aki 2008-ban még egyenesen nemzeti hősnek nevezte a republikánusok elnökjelöltjét –, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerének elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy támaszként szolgálhassanak a folyamatban. Orbán Viktor akkor egy közös fotót is feltöltött Facebook-oldalára McCainnel, melyet érezhetően büszkén így kommentált: Ritka pillanat. Két vietnámi veteránnal. John McCain pár napja az Euronews hírcsatornának adott interjújában már megemlítette Putyin és Magyarország kapcsolatát, igaz, akkor még nem volt nyoma a hasonló jelzőknek. A műsorvezető kérdésére, hogy mit gondol McCain Európáról, Oroszországról és a szankciókról, a következőt válaszolta: „Próbálom Putyin helyzetébe képzelni maga: enyém a Krím, Kelet-Ukrajna, és annyira megfélemlítettem néhány kelet európai országot, hogy közelednek hozzám, lásd Magyarországot. Putyin ellenőrzi Kelet-Ukrajnát, fegyvereket és tankokat küld, és már azt nézi, hogy hogyan tudná rátenni a kezét Moldovára. Putyin egy régi KGB-s, aki vissza akarja állítani az orosz birodalmat, erről beszél állandóan, miért ne higgyünk neki?”

Leneonácizták Goodfriendet

A kitiltási botrány miatt Magyarországon ismertté vált ügyvivő forgalmas Twitter-fiókjára vélhetően több gyalázkodó üzenetet is kaphatott McCain keddi kijelentése után. Valaki például le is neonácizta, mire Goodfriend pár perccel a bekéretés hírének nyilvánossá válás után csak annyit posztolt, hogy üdvözli az építő jellegű kritikai párbeszédet, de a bántó hangnemet visszautasítja.

Forrás: Index.hu

 

Vissza...