Lenkovics, a megfelelő ember

2014-12-02 19:46:54

Minden különösebb visszhang nélkül választotta meg a parlament hétfőn Magyarország negyedik legfőbb közjogi méltóságát. Legfeljebb az ellenzéki pártok tiltakoztak, hogy a Fidesz az Alkotmánybíróság élére olyan embert állít, aki maga is tevékenyen vett részt a jogállamiság lebontásában. Erről Lenkovics Barnabásnak „papírja” van, hiszen nem egy konkrét ügyben a strasbourgi emberi jogi bíróságéval ellentétes álláspontot képviselt.

Bizonyos, az illiberális demokrácia iránt kevésbé lelkesedő szakmai körökben amúgy szintén visszatetszést váltott ki Lenkovics jelölése, de nemigen hallatta a hangját senki.

Az embereket pedig ez már végképp nem rázza meg. Ami tulajdonképpen érthető, mert sokak szerint jó ideje nincs érdemi alkotmánybíráskodás, így teljesen közömbös, ki lesz az elnök. A Fidesz 2010 óta minden független ellenőrző szervezetet maga alá gyűrt, az Alkotmánybíróság sem kivétel. A kétharmad ezt a testületet is módszeresen a saját kiválasztottjaival – egyebek mellett néhány volt pártpolitikussal – töltötte fel, ráadásul a bíráktól még annak lehetőségét is elvette, hogy maguk válasszák meg saját vezetőjüket, ami legalább valamennyi szakmai legitimációt jelentene.

 

De ezt sem bízták rájuk, inkább politikai döntést hoztak. A személy kiválasztása persze nem véletlen: az ingatag kétharmadnak sikerült olyan embert találnia, aki már korábban deklarálta, hogy vele biztosan nem sok baja lesz a hatalomnak. Mert Lenkovics szerint egy jogállamban a hatalmi ágak elválasztása nem azt jelenti, hogy azok szemben állnak egymással, hanem a demokratikus jogállam és az alkotmányosság megvalósulása érdekében kötelesek együttműködni.Ez nagyjából Schmitt Pál volt államfő nyilatkozatával ér fel, aki azt hangoztatta egykor, hogy ő nem a törvényhozás gátja, hanem annak motorja kíván lenni. Ami enyhén szólva szereptévesztés. Az új alkotmánybírósági elnök is hasonló elveket vall. Szerinte nem kell mindig a törvények megsemmisítésének „nehézfegyverzetével” élni, mert elég lehet a puhább megoldás, például egy szignalizáció, egy ajánlás.

Ez is egy lehetséges út, csakhogy akkor visszatérünk a múlt század nyolcvanas éveibe. Akkor hozták létre az Alkotmányjogi Tanácsot, amelynek tagjait az állampárt nagyjából ugyanolyan demokratikus szabályok alapján választotta ki, mint az alkotmánybírákat 2010 óta a Fidesz. Annak a testületnek a feladata volt, hogy – kvázi tanácsadóként – közreműködjék a „társadalom alkotmányos rendjének védelmében, a jogszabályok és a jogi iránymutatások alkotmányosságának biztosításában”.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, és mondjuk ki: a Fidesznek most sem kell a hatalom valódi ellensúlyát képező Alkotmánybíróság. Úgy tűnik, szívesebben látnak egy, a politikai elit tagjai által kijelölt, legfeljebb javaslattételi joggal rendelkező testületet. Egy, a hatalom iránt feltétlenül lojális Alkotmányjogi Tanácsot, amely soha nem veti be a „nehézfegyverzetet”, hanem beéri egy csúzlival.

Lencsés Károly

Forrás: Nol.hu

Vissza...