Megvédik Károlyi szobrát...

2010-11-21 17:03:07

Mintegy négyszáz tiltakozó demonstrált a főváros szívében, Károlyi Mihály köztársasági elnök szobránál a nyílt történelemhamisítás és antiszemita szoborgyalázás ellen. Tamás Gáspár Miklós a demonstárción úgy fogalmazott: az arisztokrata politikus nem abban az értelemben "áruló", ahogy a szélsőjobboldaliak gondolják. Károlyi saját osztályát árulta el, hogy a parasztságot felemelje.

A Klubrádió helyszíni tudósítója emlékeztetett, hogy a hét elején a Jobbik demonstrációján a Károlyi szobor eltávolítását követelte. A szélsőjobboldali tüntetők "Én felelek Trianonért" feliratú táblát akasztottak a szoboralak nyakába, és kipát tettek a fejére. A vasárnapi demonstráción felszólalt Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, aki kijelentette: ami a Jobbik demonstrációján történt, az nyílt, világos támadás volt. Tamás Gáspár Miklós filozófus, a vasárnapi demonstrációt más szervezetekkel együtt meghirdető Zöld Baloldal vezetője utalt arra, hogy a jobboldal rendszeresen "árulónak" bélyegzi gróf Károlyi Mihályt

A további részletek a stop.hu -n ide kattintva olvashatóak!

Márton László, a Magyar Demokratikus Charta nevében felszólaló író előrebocsátotta, beszédének akár azt a címet is adhatta volna, hogy „történelmi lecke ostoba fiúknak”, de nem látja értelmét. Tekintélyes történészek hiába mondják, hogy a trianoni határokról már jóval 1918 ősze előtt döntöttek, vagy azt, hogy Károlyi Mihály, aki reménytelen helyzetben vette át a csődbe jutott országot, legfontosabb feladatának a független magyar állam újrateremtését tartotta. A történészek beszélhetnek, amit akarnak, a „mi nyilasainkat ez nem érdekli.” Az író szerint a szélsőjobboldal fellépése nem előzmény nélkül való: utalt Orbán Viktor néhány évvel ezelőtti kijelentésére, hogy a baloldal, amikor csak tehette, rárontott a nemzetre. A Károlyi-szobor eltávolításának ötletét pedig Kövér László mostani házelnök „dobta be” a köztudatba.

A Népszabadság online-on közölteket- ide klikkelve- olvashatja.

 

Vissza...