Devizahiteles, és nem lépett be az árfolyamgátba? Akkor ön az év lúzere!

2014-11-11 19:59:57

Az árfolyamgátba belépők járnak legjobban a devizahitelek forintosítással, nyilatkozta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a Duna televízióban hétfőn. A dolog azért érdekes, és egyben szomorú, mert az MNB friss adatai szerint a jogosultak mindössze 36 százaléka vett igénybe eddig az árfolyamgátat. A belépők száma hónapról hónapra csökkent, augusztusban már csak 417-en léptek be a programba.

Ennek oka az, hogy az árfolyamgátba belépők rögzített árfolyamon törleszthetnek, ami a svájci franknál 180, míg az eurónál 250 forintos árfolyamot jelent, miközben az eurót jelenleg 309, a svájci frankot 257 forintos árfolyamon jegyzik. Ez azt jelenti, hogy az adós havi törlesztő-részletei körülbelül harmadával csökkentek eddig. A hiteltörlesztés árfolyam-különbözete két részből, a kamatból és a tőkerészből áll, az előbbit az állam teljes egészében átvállalja, vagyis ennyivel már eleve csökken a tartozás. A havi törlesztő tőkerészének árfolyam-különbözete azonban egy gyűjtőszámlára kerül, ahol 3 havi Buborral (Budapesti Bankközi Kamatláb, ami jelenleg 2,1 százalék) kamatozik az árfolyamrögzítés idején.

Mivel a hitelek többségében a futamidő első részében inkább csak a kamatot fizeti vissza az adós, az árfolyamgáttal annál többet lehet megspórolni, minél korábban lépett be abba az adós a hitelfelvételt követően. Ráadásul a forintosítás során az állam által átvállalt összeget nem kell visszafizetnie az adósnak, így az árfolyamgátba korábban belépők lehetnek a forintosítás igazi nyertesei.

Hogy mekkora összegről is van szó?  Az MNB számításai szerint egy átlagos ügyfél 146 ezer forint megfizetésétől átmenetileg, 258 ezer forinttól viszont végleg mentesült. A forintosítással ez utóbbi nyereség fele végleg az adósok zsebében maradhat: jelen állás szerint az elszámolása során az árfolyamgát programban elengedett “mentesített követelésrész” felét le kell vonni az árfolyamgátasoknak visszajáró összegből.

Kár, hogy a nagy devizahiteles mentés olyan sokáig elhúzódott és olyan sok lépésből állt, a kommunikáció pedig sokszor annyira ellentmondásos volt, hogy az emberek többsége egyszerűen nem bízott a rendszerben annyira, hogy belépjen az árfolyamgátba.

És ott van még valami, mégpedig az, hogy az igazán nagy bajban lévők eleve ki lettek zárva ebből a programból, hiszen ők azok, akik egyáltalán nem képesek már törleszteni, közüzemi számlákat fizetni, és akik feje felől jó eséllyel már viszik az ingatlanjukat. 

Forrás: penzkerdes.blog.hu

Vissza...