PC: A Jobbikot erősítheti a Fidesz csökkenő népszerűsége

2014-11-10 18:38:34

Könnyen elképzelhető, hogy a jövőben elsődlegesen a Jobbik, és nem a megosztott, gyenge baloldali ellenzék profitálhat abból, ha a jövőben csökkenne a Fidesz népszerűsége – állapítják meg a Political Capital hétfőn közzétett elemzésében. Az intézet szerint a Jobbik elsősorban a helyi szintű politikát befolyásolhatja a következő években, miután az októberi önkormányzati választáson 14 polgármesteri címet szerzett az ellenzéki párt, tíz helyen pedig olyan jelölt nyert, akit támogattak.

A Jobbik az önkormányzati választásokon meg tudta tartani korábbi települései többségét, és egy megyét kivéve a második legnagyobb párt lett a megyei közgyűlésekben. Ezeknél is lényegesebb, hogy a városokban és a megyei jogú városokban szintén előretört.

A párt 14 településen szerzett polgármesteri címet, köztük Ózdon, Tapolcán és Törökszentmiklóson. Tíz helyen olyan polgármester győzött, akit a Jobbik támogatott – például Érpatakon és Békésszentandráson.

A Political Capital szerint könnyen elképzelhető, hogy ha a Fidesz népszerűsége a jövőben csökken, az elégedetlenségből elsődlegesen a Jobbik, és nem a megosztott és gyenge baloldali ellenzék profitálhat.

A korábbi példák alapján ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a jobbikos polgármestereknek is igazodniuk kell a realitásokhoz, és sikereik függnek egyebek mellett az uniós források felhasználásától.

A Jobbik rendpárti retorikája, a különböző ügyekben alkalmazott megoldások és az intézményes szegregációs politika tovább terjednek majd és az eddiginél is jobban hatnak majd más, nem jobbikos polgármesterek tevékenységére is – jósolják a PC elemzői, és példaként itt Miskolcot említik.

A várható hatások között említenek a tanulmányban kisebbségellenes rendvédelmi intézkedéseket, kisebbségellenes szociálpolitikai intézkedéseket, a felerősödő szegregációt, a helyi közösségek identitásának átformálását és a politikai közbeszéd radikalizálását.

Forrás:HVG.hu

Vissza...