Orbán kormánya összeroppanhat a többirányú nyomás alatt

2014-11-09 15:56:42

Máshogy fáj: Prés. - Orbán Viktor beszorult. A libikóka elromlani látszik. Ha nem rendeződik a viszonya az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal, összeroppanhat a nyomás alatt. A legendás Rizikó társasjáték résztvevőjeként érzem magam, ahol percek alatt cserélnek gazdát birodalmak, a hatalmak unottan lökdösik seregeiket titkos világuralmi stratégiájuk részeként. Új világrend? Naponta hangzanak el különböző kontinensek urainak beszédeiben.

Moszkva arra törekszik, hogy foglyul ejtse politikai szövetségeseit. Ennek egyik eszköze, hogy fokozzák Kelet-Európa energiafüggőségét Oroszországtól, és ezt a függést hosszú távon igyekeznek kormányközi befolyássá alakítani. Magyarország a Déli Áramlat jogrendszerbe beültetett támogatásával fejet hajt a törekvés előtt és faltörő kos módjára szembe megy az unióval. Ám az Európai Unióban is megváltoztak az erőviszonyok. Egy új korszak kezdődhet Európában.

Jean-Claude Juncker, a bizottság e héten hivatalba lépett elnöke mind a programjával, mind a biztosok kiválasztásával új lapot kíván nyitni az unió történetében. Túllép a Barroso-féle bizottság évtizedes tétlenségén, és lendületet ad az integrációnak. Nem lesznek elnézőek Magyarországgal sem. Erre lehet garancia Frans Timmermans holland biztos, aki a minőségi jogalkotásért, az intézményközi kapcsolatokért, a jogállamiságért és az alapjogi chartáért lesz felelős. A holland baloldali politikust a jogot illetően sokan keményvonalasnak tartják, így Orbánék a jogalkotási gyakorlatukért könnyen a célkeresztbe kerülhetnek. Az biztos, hogy óvó szemük Magyarországon lesz.

Amerikában meg csak szidnak és szidalmaznak. A New York Times szerkesztőségi vezércikkben marasztalja el az országunkat hétről hétre. Volt és jelenlegi elnökök külpolitikai problémaként kezelnek minket és kitiltják vezetőinket az országukból.

Egyre csak szorítanak a présen, és ott vergődik benne a mi megrendíthetetlen miniszterelnökünk.

Horváth Dorka 

Forrás: Vasárnapihírek

Vissza...