Hatvannyolc szelleme felettĂŒnk?

2014-10-29 09:26:09

Azt hittem, nem jĂłl hallok. AztĂĄn rĂĄjöttem, hogy nagyon is jĂłl hallok. Tegnap este a Clark ÁdĂĄm tĂ©ren, miutĂĄn a Himnusz Ă©neklĂ©sĂ©vel hivatalosan vĂ©get Ă©rt a netadĂł elleni mĂĄsodik tĂŒntetĂ©s, a tömeg egy rĂ©sze, többsĂ©gĂŒkben fiatalok, azt kiabĂĄltĂĄk: „Ez csak a kezdet”.

Mint 1968 ĂĄtĂ©lƑjĂ©nek Ă©s kutatĂłjĂĄnak, rögtön a 46 Ă©vvel ezelƑtti PĂĄrizs ugrott be. Ott volt ez az egyik jelszĂł. Hogy mi lett utĂĄna, ma mĂĄr törtĂ©nelem.

ÍgĂ©rem, nem kezdek bele hosszas fejtegetĂ©sbe arrĂłl, hogy „hatvannyolc” mennyire jelen van a mai napig a vilĂĄgban a legkĂŒlönbözƑbb formĂĄkban Ă©s terĂŒleteken. Azt sem tudjuk mĂ©g, hogy hovĂĄ vezetnek ezek a megmozdulĂĄsok. A jelszĂł azonban mĂ©gis elgondolkodtatĂł.

A pĂĄrizsi 68-at ugyanis közvetlenĂŒl kĂ©t dolog indĂ­totta el. EgyrĂ©szt egy brutĂĄlisan szĂ©tvert hĂĄborĂșellenes tĂŒntetĂ©s, mĂĄsrĂ©szt – Ă©s ez mĂ©g fontosabb – hogy elƑször a fiatal nemzedĂ©k, utĂĄna pedig mĂĄr az idƑsebbek is rĂĄĂ©bredtek, a hatalom hĂŒlyĂ©nek nĂ©zi Ƒket. És ha mĂĄr erre rĂĄjöttek, arra is rĂĄjöttek, hogy az egĂ©sz rendszer Ășgy szar, ahogy van az elitista egyetemektƑl a munkavĂĄllalĂłk jogainak semmibe vĂ©telĂ©ig. És nĂ©hĂĄny hĂ©t alatt megbĂ©nult az orszĂĄg. Igaz, hogy a pĂĄrizsi polgĂĄrok egy rĂ©sze megrettent az elszabadult erƑszaktĂłl Ă©s Charles De Gaulle elnöknek, aki azĂ©rt letett nĂ©hĂĄny dolgot a törtĂ©nelem asztalĂĄra, sikerĂŒlt mozgĂłsĂ­tania hĂ­veit egy nagy ellentĂŒntetĂ©sre (igaz, azt nem is ĂĄlcĂĄztĂĄk „civil összefogĂĄsnak”), Ă©s maga a tĂĄbornok is kihĂșzta mĂ©g az ÉlysĂ©e-palotĂĄban a következƑ tavaszig, FranciaorszĂĄg soha többĂ© nem lehetett ugyanaz, mint addig.

Nem tudom, mennyire ismerik a mai huszonĂ©vesek 68 törtĂ©nelmĂ©t – az iskolai tankönyvekbƑl aligha – lehet, hogy csak ösztönösen Ă©reztek rĂĄ valamire. És talĂĄn mĂĄr tudjĂĄk, hogy a netadĂł csak a jĂ©ghegy csĂșcsa. És ez a jĂ©ghegy mĂĄr közeledik EurĂłpa legflegmĂĄbb, legönteltebb hatalmĂĄnak „elsĂŒllyeszthetetlen” Titanicja felĂ©.

Forrås:gépnarancs

Vissza...