Brüsszelben sem örülnek az internetadónak

2014-10-24 05:07:41

Veszélyesnek tartja az internetadó bevezetését az Európai Bizottság illetékes biztosa, írja a Financial Times cikkére hivatkozva a Napi.hu. A Financial Times szerint ez a legújabb példája annak az unortodox gazdaságpolitikának, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és pártja, az országban egyre dominánsabb szerepet játszó Fidesz követett az elmúlt években. 

A terv eredeti formájában 150 forintot adót vetettek volna ki minden gigabájt adatforgalom után. A kormány indoklása szerint az internetszolgáltatók által fizetendő közteher a telefonhívásokra és az sms-ekre kivetett adó logikus folytatása, miután ezek jelentős része átterelődik a telefonhálózatokról a világhálóra.

Neeli Kroes, a leköszönő Európai Bizottság digitális kommunikációért felelős biztosa a Financial Times megkeresésére azt mondta, hogy az adó bevezetése káros hatással lesz a magyar gazdaságra. Az egységes internetadó bevezetése nem okos ötlet. Növelni fogja az internet-hozzáférés árát a fogyasztók számára - fejtegette, megjegyezve, hogy Magyarország az internethasználat, a széles sávú távközlési kapcsolatok kiépítése és a digitális rendszerek szabályozása is terén elmarad az EU átlagától. Ez nem fog segíteni! - foglalta össze véleményét a Neeli Kroes. Vele érthetnek egye az adó ellenzői, akik néhány óra alatt 6000 támogatót gyűjtöttek frissen létrehozott Facebook-oldalukkon - derült ki az FT tudósításából.

A kormányszóvivő szerint a bírálók hisztériát keltenek. A parlament egyébként is korlátozni fogja az egyes szolgáltatók által fizetendő adó nagyságát. Emellett elutasította azt a figyelmeztetést is, amely szerint az internethasználat megterhelése ártani fog a digitális gazdaságnak. Ugyanezt hallottuk a távközlési adó bevezetésekor, ám nem igazolódtak a negatív várakozások - fejtegette.

Forrás: Index.hu

Vissza...