"Micsoda pofon ez Orbán Viktornak"

2014-10-22 19:24:30

A The New York Times (NYT) című amerikai napilap keddi száma szerint a magyar politikai köröket átható diplomáciai incidenst robbantott ki az Egyesült Államoknak az a lépése, hogy korrupció gyanúja miatt beutazási tilalommal sújtott hat magyart, kormányalkalmazottat, illetve a kormánnyal kapcsolatban álló embert.

Az újság szerint az ügy újabb bizonyítéka a két nemzet között növekvő feszültségnek. A The New York Times cikkében idézte André Goodfriendet, a budapesti amerikai követség ideiglenes ügyvivőjét, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar közszférában mutatkozó korrupciót több mint egy évtizede vizsgáló amerikai diplomaták a helyzet általános romlását tapasztalják az országban. "Ha ez a helyzet tovább halad ezen az úton, lehetetlen lesz szövetségesként együttműködni" - szögezte le Goodfriend, hozzátéve ugyanakkor, hogy éppen ez az, amit el akarnak kerülni. 

A lap emlékeztetett arra, hogy Washington és Orbán Viktor konzervatív kormánya között már régóta súrlódás van. Az újság szerint Orbán Viktor kormányfő választási győzelmeivel bebetonozta pozícióját Magyarország megkérdőjelezhetetlen vezetőjeként, és a hatalom központosítását, az ellenfelek kijátszását célzó lépései, valamint a pártjának és szövetségeseinek kedvező törvénymódosítások olyan aggodalmakat ébresztettek, hogy tekintélyelvű rendszer van kiépülőben Magyarországon.

Több írásában is foglalkozott kedden az Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal a Sme liberális szlovák napilap.
"Az Orbánhoz közelállókat érintő beutazási tilalom azt jelzi, hogy Washington elveszítette türelmét a jelenlegi magyar kormánnyal szemben" - állapította meg a liberális pozsonyi lap kedden megjelent, "Szankciók Orbán ellen" című írásában.

A cikk írója, az újság magyar témákkal foglalkozó kommentátora, Peter Morvay megjegyezte: a "szankciókra" különböző amerikai figyelmeztetések és erősödő kritikák után került sor. Hozzátette: az amerikaiak elveszítették a türelmüket és amennyiben nem kapnak várakozásaik szerinti reakciókat, valószínűleg felkészültek arra, hogy ennél is tovább menjenek.

"A korrupció csak ürügy, a valós ok: Orbán Magyarországának irányultsága" - szögezi le Tomás Gális, a Sme másik kommentátora a "Vízum nélkül" címet viselő, a beutazási tilalommal foglalkozó jegyzetében. Kifejti: a korrupciós kísérlet megfelelő, de nem elégséges ürügy a vízum oda nem ítélésére. Hozzáteszi: amikor a múltban az amerikaiak ilyen lépéshez folyamodtak, annak hátterében mindig komolyabb okok voltak (mint a korrupció gyanúja): a Sinn Fein vezetője, Gerry Adams esetében például az, hogy nem utasította el az IRA általi erőszakot, az indiai Gudzsarátot vezető Narendra Modinál az, hogy nem akadályozta meg a muszlimok legyilkolását, Kurt Waldheim osztrák elnök esetében pedig náci múltja.

A liberális kötődésű román Adevarul Orbán Viktor "putyinista" magatartása kárt okoz Magyarországnak címmel cikkezett arról, hogy Magyarországot kizárhatják a Demokráciák Közösségéből. A szerző szerint a magyar kormányfő az orosz elnököt plagizálja. "A budapesti vezető újraírta az Alkotmányt, megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét, és csorbította a sajtószabadságot, valamint a vallásszabadságot" - írta a román lap.

A román jobboldallal szimpatizáló Evenimentul Zilei Orbán Magyarországa: vége a demokrácia színlelésének című írásában kommentálja azt, hogy az Egyesült Államok a budapesti kormányhoz közeli embereket tiltott ki, és az országot a Demokráciák Közösségéből is kiutasíthatják.

"Micsoda pofon ez Orbán Viktornak, aki éppen a demokrácia élharcosaként szerzett nevet magának a kommunizmus végnapjaiban! Ha kizárják a közösségből, Magyarországot nem fogják többé demokráciának tekinteni a civilizált világban, és ennek leghamarabb a gazdaság terén lesznek következményei" - írta az Evenimentul Zilei.

Forrás: Nol.hu

Vissza...