Krétaválság van kibontakozóban?

2014-10-21 17:42:53

Lehet, hogy velem esett meg az eset, lehet, hogy nem. Azért vagyok ilyen titokzatos, mert akaratom ellenére beleléptettek a Nemzeti Pedagógus Karba. S ha már benne van az ember, tudja jól, mit vár el tőle a „Kar”. S az ember fia hiába képviselő ”másodállásban”, tanulja meg, a közoktatás ügyeivel jobb, ha csak szőr mentén foglalkozik!

Mert ha nem, ebben a szabad országban könnyen etikai vizsgálat zúdulhat manapság a nyakába. Egyre több olyan példa akad, amelyből okulva tanácsos az ilyen dolgokat nem észrevenni még akkor sem, ha történetesen 30 éve foglalkozik valaki a közoktatással. Mit lehet tenni, azért vagy én, vagy egy velem baráti kapcsolatban lévő kolléga mégis észrevette, ami ma az iskolákban alaphelyzetként jelen "van".

Szóval, amiről mesélni akarok, az megtörtént. (Velem, vagy mással, ez most lényegtelen.)

Nem tudom milyen lehetett az iskolák működése Rákosi Mátyás korában, de talán akkoriban fordulhatott elő ilyesmi utoljára. Emlékszem a Kádár korszak iskoláira, hiszen én akkoriban jártam oda. Akkor viszont olyan egészen biztosan nem volt, hogy szükségét szenvedtük a krétának. Két éve, amikor gondolt egyet az állam és elrekvirálta az önkormányzatoktól -ha kérték ezt, ha nem- az iskolákat, a napi működtetésüket a megfelelő források biztosítása nélkül, azért az önkormányzatokra hagyta. (Arra hivatkozva, hogy van éppen elég bevétele a településeknek, tehát van miből fenntartani azokat.) S közben azt hangoztatta, a tanárok bérének az előteremtése immár nem az önkormányzatokra hárul, a többit oldja meg mindenki, ahogyan tudja. Nosza, meg is oldották, ki ahogyan tudta. Veszprémben létrehoztak jó drágán az önállóan vagy részben önállóan gazdálkodó iskolák helyén egy ún. intézményszolgáltató hivatalt. Az, hogy ez a hivatal miként szolgáltat, azt most inkább ne részletezzük! Most csak annyiról szóljon a fáma, hogy így az év vége felé nálunk komoly krétaválság van kibontakozóban.

Nem mondanám mindezt, ha nem láttam volna magam, vagy igen megbízható kollégám ezt nem mesélte volna el lényegre törő pontossággal. Az ország egyik legjobb vidéki középiskolájában az van ráírva a krétás dobozra, hogy egyszerre csak egy fél kréta vihető el a tanórára. Megállapították ugyanis, hogy túl gyorsan fogy a kréta. Igaz ennek a kréta gyatra minőség a leginkább az oka. Megérné –ha még merne egyáltalán valaki ilyesmit szorgalmazni- kivizsgáltatni, hogy ki és milyen módon közbeszereztette meg ezt a pocsék minőségű krétát a város összes iskolájába. Erre talán majd akkor kerülhet legelőször sor, ha a Polgármesteri Hivatalban az lesz az előírás, hogy egy nap csak egy A4-es oldalnyi polgármesteri levél fogalmazható meg és nyomtatható ki majd.

Az biztos, amióta használatban van ez a -mondjuk ki, sz@r- minőségű kréta, a hírek szerint azon háborog mindenki, hogy több darabra törik, még mielőtt a táblára rendesen rá lenne az nyomva. Ki gondolta volna, hogy ez a fajta zúgolódás nem a jobb minőség beszerzését eredményezi majd? Kiderült ugyanis mára, hogy a pocsék állagú kréta már csak erősen korlátozott formában használtató a következő hetekben, hónapokban.

Egyébként meg törődik bárki még efféle részletkérdésekkel, amikor a helyhatósági választások után két héttel is az megy az adófizetők pénzéből rendületlenül a TV reklámokban, hogy „Magyarország jobban teljesít”!? Egy biztos, jobban teljesít, de szerintem például nem a krétaellátottságban, hanem a szemérmetlen és gátlástalan hazudozásban.

Vissza...