dr. Bősze Ferenc: Molnársegédek

2014-10-18 17:08:58

Elnézést kérek e tisztes – a múltban nagyon is megbecsült – mesterség jeleseitől, hogy megnevezésükkel hasonlatként használom őket, de a veszprémi Területi Választási Bizottság tegnapi ülésén óhatatlanul csak ennek a mesterséghez kapcsolódó igék jutottak az eszembe: ledarálni, bezúzni, megőrölni.

A megyén túlmutató általánosításra pedig az jogosít, amiről azokból az újságokból értesülök, amelyek a fővárosi és más megyei választási kifogásokról tudósítanak. Ezekből egyértelműen kitűnik, hogy még az elsöprő győzelmüket hozó választási eredmények ismeretében is működteti a FIDESZ azokat a malmait, amelyeket „választási bizottságok” felirattal látott el, s állított szolgálatába. Ezeknek a „malmoknak” az a feladatuk, hogy ledaráljanak mindent, ami nekik nem tetsző, ha pedig kedvükre való választási kifogás érkezik, azt a „garaton átengedjék”.

A választási visszaéléseket – elsősorban a kampány során – a nekik alárendelt vagy feltétlen kiszolgálásukat önként vállaló sajtó útján követték el, így értelemszerűen a kifogások zöme is ezzel kapcsolatos felvetéseket tartalmaz. Az ellenzéki oldalról beérkező kérelmeket a helyzethez alkalmazkodva két csoportra osztják.

Ahol a nyilvánvaló – sok esetben ezzel büntető törvénykönyvi tényállást is megvalósító – befolyásolás nem egyértelmű, ott érdemi határozatot hozva a sajtószabadságra hivatkozva „darálják le” a kérelmeket. Ahol úgy ítélik meg, hogy a kifogás érdemi vizsgálata esetén nem bírnák elutasítani, ott találnak olyan „eljárásjogi hiányosságot”, amelyre hivatkozva tartalmi indokolás nélkül lehet „darálni”.

Ez az igazi bravúr, a nehezebb ügyeket így egyszerűbben oldják meg! A darálás folyamatának időtartama függ a „búza (vagyis a darálandó anyag) minőségétől”, a „malomban szolgálatot teljesítők lelkiismeretétől (szégyenérzetétől)”.

Az én esetemben 45 perc után, szánta rá magát a bizottság, hogy megszavazza, kérelmemet nem engedi át a „garaton”, azt formai okokra hivatkozva „ledarálja”. Miután ismerek FIDESZ érdekeltségű választási kifogásokat is, így „autentikus forrás” összevetésével megállapíthattam, alakilag azok sem voltak különbek, annyiban voltak mások, hogy azok ellenzéki eredményt akartak annulálni, s tették is sikerrel. Ezek szerint a regnáló hatalom a „koreai utat” követi, nem elég neki a 90%-os győzelem, ha adminisztratív segítséggel növelheti. Néha úgy tűnik, nem is a 100%, de maga a „csillagos ég” a cél.

A molnársegédek általában jogvégzettek, hiszen malomipari segédmunkásokkal mégsem végeztethetik el ezt a némi szaktudást – legalább is annak látszatát – igénylő „munkafolyamatot”. Igazi molnárok ezen a szinten nem működnek közre, hiszen az nekik egyrészt rangon aluli lenne, másrészt szakmai presztízsük okán nem vállalnák a „darálással” szükségszerűen együttjáró pironkodást. Tegnap mintha magam is láttam volna némi arcpírt a voksoláskor, de lehet, hogy csak a bágyadt októberi nap sugarai jöttek be rossz szögben a terembe, vagy netán túl melegre fűtöttek be a Megyeházán…

Veszprém, 2014. október 18.

Vissza...