Mégse legyenek nyilvánosak...

2010-11-21 11:58:33

Mármint az ügynöklisták. Olyan emlékeim vannak az elmúlt ciklusokból, hogy az akkori ellenzék nagyon kardoskodott azért, hozzák mielőbb nyilvánosságra az ügynöklistákat. Most meg azok a hangok erősödnek, hogy ennek nem sok érteleme lenne. Miért is? A legújabb kormány tagjai között is "megbújhatnak" egykori ügynökök? -Az ügynöklisták nyilvánossága ellen emelt szót Boross Péter szombaton Budapesten. A volt miniszterelnök szerint a titkosszolgálatok évek óta a politikai adok-kapok áldozatai.

A Szabadelvű Médiaműhely Titkosszolgálatok a rendszerváltozásban elnevezésű rendezvényén Boross Péter - aki 1990 után államtitkárként, majd tárca nélküli miniszterként felügyelte a területet - úgy vélekedett: akkoriban az ellenzék vezető ereje, az SZDSZ a titkosszolgálatok "szétroncsolását, felszámolását" sürgette, amit szerinte részben a korábbi hatósági zaklatásuk szülte megtorlási szándék motiválhatott. Korabeli céljairól azt mondta: meg akarta akadályozni a feloszlatási törekvéseket, ehhez pedig - az ellenzék lecsendesítése érdekében is - személycserék voltak szükségesek. Ugyanakkor a legfontosabb döntést, a III/III-as főcsoportfőnökség megszüntetését már a Németh-kormány meghozta - fogalmazott. Az ügynöklisták nyilvánosságáról szólva kifejtette: a személyiségi jogok védelme miatt csak az állambiztonsággal együttműködő közszereplők nevét lehetne ismertetni, a közszereplők köre azonban továbbra is tisztázatlan. Ellenérvként hozta továbbá, hogy az ügynökök élettörténete, motivációi, tevékenysége között elképesztő különbségek voltak, amelyek érzékeltetésére a listák alkalmatlanok.

Ha a cikk további részletei is érdeklik, ide kattintva juthat el a hvg.hu oldalára, ahol az MTI-től átvett hír olvasható.

Vissza...