Igazi rezsicsökkentés kell!

2014-09-26 17:56:24

A városrehabilitációval kapcsolatos kérdéseinkre Katanics Sándor, az MSZP-DK-Együtt-PM-MLP-Lokálpatrióták polgármesterjelöltje válaszol.

– Az elmúlt években megújult Veszprém belvárosa. Mennyire felel meg azoknak a korábban megfogalmazott elvárásoknak, hogy élettel teljen meg a Kossuth utca, és javuljanak az itt működő vállalkozások körülményei, lehetőségei?

– Mi színes, zöld, virágos belvárost álmodtunk a Kossuth utcába. Egyelőre sajnos csak a mindent elborító szürkeség van. Nem vitatjuk, hogy sikerült értéket is teremteni a felújítással, de már jól látszik, a problémák ettől még nem oldódtak meg. Hiba volt az árnyékot adó hársfák kivágása. Amit helyettük ültettek, olyan árnyékot, amit a hársfák nyújtottak, jó ha egy évtized múlva adnak. A térburkolat lerakása sem sikerült tökéletesen. A csapadékvíz elvezetéssel máris gondok adódtak. A mai többség nyilván csak azért nem kérte még a garanciális javításokat, mert kínos lenne éppen a helyhatósági választások előtt láttatni a nemrég átadott új térburkolat-felbontásokat.

A téli síkosság mentesítése a gránitnak az eddigieknél jóval drágább, bonyolultabb folyamat. S hiába remélték a Fidesz vezetői ettől a beruházástól a belváros forgalmának valamiféle megélénkülését, az eddig nem következett be. A sok üres és kiadó üzlet látványa ezt az állítást ékesen bizonyítja. Ha mi adjuk a többséget, nem fogjuk engedélyezni azt a – titokban a VKSZ Zrt. bevonásával előkészített – beruházást, amely szerint a belvárost, egész éven át közterületen álló és vitatható kinézetű pavilonok sokasága csúfíthatja el majd.

– Ezekben a hónapokban zajlik a szociális városrehabilitációs projekt, a Jutasi úti lakótelepen lakóépületeket szigetelnek, közterületek újulnak meg. Ön szerint a jövőben hogyan kellene a lakótelepen élők életminőségét javítani?

– Bizonyára emlékeznek rá, hogy a szocialista-liberális városvezetés idején közel 7 ezer nyertes pályázat révén 2/3 részben állami és önkormányzati forrásból váltak energiatakarékossá a panelépületek. Ez igazi rezsicsökkentést jelentett a lakóknak. Elszomorító, hogy a most megújuló lakóépületek épületgépészeti elemeinek megújulása rendre elmarad. Az lenne a valódi rezsicsökkentés, ha az a pályázatokból az energiatakarékos beruházásokat segíthettük volna.

A zöldfelületeket sajnos jelentősen csökkentik a most megépülő, keresztül-kasul futó széles beton közlekedőutak. Sokkal inkább kellett volna a zöldfelületek további növelésére törekedni. Ha mi jutunk többségbe, előnyben részesítjük a rezsicsökkentő beruházásokat, s támogatni fogjuk a bérlakás építési programokat.

– A következő öt évre vonatkozóan a város mely összefüggő területein lenne szükség épületek és közterületek megújítására, bővítésére, fejlesztésére?

– A Takácskertben van igény és lehetőség a magánerős lakásépítésre. A városvezetés ezt a törekvést nem segíti, inkább akadályozza. A telekadó bevezetése Kádártán és Gyulafirátóton a beépítés lehetőségét szintén lelassította. Az egész városban -a belváros területén is találhatók- riasztó, romos állapotban lévő középületek, amelyek megújítása elodázhatatlan. Az omladozó városvagyonnak rossz gazdája volt a jobboldal. A húszemeletes külső homlokzatának megújítására nyert pályázati forrás a Fidesz önkormányzat idején „elúszott” pedig elodázhatatlan az épület rekonstrukciója.

A belvárosi rehabilitáció II. ütemét folytatjuk, de igyekszünk a zöldfelületek csökkentését megakadályozni.

Forrás: Vehir.hu

Vissza...