Óriási megszorításra készülnek

2014-09-23 18:37:25

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a  Napi Gazdaság konferenciáján arról beszélt, hogy 2015-ben komoly reformok jönnek, mert a cél az állami kiadások jelentős mérséklése és az újraelosztás csökkentése, amelytől azt várják, hogy a piaci szereplőknek jelentős megtakarításai származnak majd - írja a Portfolio.

Varga elmondta, hogy a GDP 3 százaléka alatt akarják tartani a jövő évi államháztartási hiányt is és egyértelműsítette, hogy az államadósság csökkenő pályán tartásához az államháztartás kiadási oldalát legalább a GDP 45 százalékáig kell csökkenteni, így "az újraelosztási rátát csökkenteni kell", ebben a régiós versenytársakhoz képest hátrányban vagyunk. 

A Hvg.hu hétfői értesülése azt tartalmazta, hogy az önkormányzati választások után két héttel benyújtandó 2015-ös költségvetési törvényjavaslat többek között az egészségügyi és az oktatás terén mélyreható szerkezeti reformokat fog tartalmazni.

A Napi.hu szerint az államháztartási újraelosztás idén nőtt, és a tervek szerint ez a tavalyi 49,8 százalék után az idén a GDP 50,6 százalékára emelkedik - ezt csökkentené tehát Varga és a kormány 45 százalékra.

Egy ekkora kiadáscsökkentés pedig nagyjából 1700 milliárd forintos megszorítást jelent.

Varga arra is utalt a beszédében, hogy a 45 százalékos célt nem egy lépésben, hanem fokozatosan érnék el - ha ezt a kormányzati ciklus 2015-2017 közötti három teljes évére elosztjuk, még az is bőven évi 500 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent. Varga itt nem a hiány csökkentéséről beszélt - vagyis adóemelések valószínűleg kizárva -, hanem egyenesen a kiadások csökkentéséről, ami a leginkább piacbaráti lépés.

Az új ütemterv szerint a 2015-ös költségvetés és adótörvények október 30-ig kerülhetnek a parlament és a nyilvánosság elé. Azokat egy hónapon belül gyakorlatilag le is tárgyalja a parlament, annak érdekében, hogy december végén hatályba léphessenek. A költségvetés végszavazása kitolódhat december második felére, az adótörvényeket viszont az életbe lépés előtt 30 nappal ki kell hirdetni. Mindez azt is jelenti, hogy a kiadások lefaragása körül érdemi társadalmi konzultációra nem lehet számítani.

Forrás: Index.hu

Vissza...