Már nagyon nem bírnak magukkal!

2014-09-21 14:32:33

Még valamikor 2006-ban, nem sokkal az akkori helyhatósági választások előtt történt. Mint listáról a Tisztelt Házba bekerült országgyűlési képviselő és veszprémi önkormányzati képviselő, a hozzám forduló belvárosi civil szervezet kérésére az akkor még lezárt és járhatatlan, valamikor szebb időket is megélt Giricses lépcső felújítását szorgalmaztam. Annak érdekében, hogy ez a civilek által okkal kért fejlesztési igény nagyobb figyelmet kapjon, arra kértem a Veszprémi 7 Nap akkori felelős szerkesztőjét, hogy erről a hetilapban valamiféle tájékoztatást adjanak.

Kérésem azzal hárította el, hogy kampány van, s a hetilapnak is fontos a független és nem részlehajló tájékoztatás biztosítása. Ha nem is túl lelkesen, de meggyőzően hangzó érvelését elfogadtam.

 

Akkoriban is vádolták a 7 Napot -jobboldaliak- azzal hogy túlontúl kedvez az akkor még többségben lévő baloldalnak. (S éppen ezért még "vörös újságnak" is hívták maguk között a hetilapot.)

Nyilván képtelenség minden tekintetben összehasonlítani az akkor történteket, a ma zajló folyamatokkal. Meggyőződésem, hogy a mai időkhöz képest, akkoriban még működtek a fékek és ellensúlyok és a döntéshozók, persze főleg a lapszerkesztők még a maiakhoz képest jóval visszafogottabbak és az újságírói etikát nem csak hírből ismerő és alkalmazó szakemberek voltak. (Akiről „beszélek”, legnagyobb döbbenetemre- pedig kiváló újságíró- pár héttel ezelőtt a megyei napilap elbocsátotta.)

No, de mi a helyzet ma? Alig 3 héttel a választások előtt a pénteken megjelent lapszámban olyan mértékű a jobboldalról szóló hírfölény, ami példa nélküli. Pedig eddig sem voltak a Fideszes városvezetők visszafogottak. Tájékozottabbak már csak vigyorogva mondják egy egy hír olvastán egymásnak, hogy ezt a „fejlesztést” mintha már egyszer alacsonyabb készültségi fokban is átadták volna.

S ha éppen nincs mit átadni, akkor pár felújított ablakot, vagy akár egy köztéri kutyavécét is szemrebbenés nélkül felavatnak.

A belvárosi rehabilitáció II. üteméről is bőven volt már szó az újságban. Most, hogy kampány van, a jelenleg még regnáló polgármester a miniszterségét uniós biztosságra cserélő képviselő társaságában a címlapon nagy képpel illusztrálva, éppen a belvárosi rehabilitáció II. ütemének indítását jelenti be újra. S az olvasók megnyugtatására, ha kevesellnék az információt, már most, a képaláírás alatt megjelenik az is, a következő heti számban a 712 millió Ft-ból megvalósuló beruházásról ismét és kiemelten lesz szó. Aki azt hiszi, hogy majd a Fidesz által indított személyen kívül most még a polgármesteri székben ülő Porga Gyula mellett ebben a kérdésben más is megszólalhat, például a többi jelölt is elmondhatja ezzel kapcsolatosan az álláspontját, (kritikáját, mert hogy az is van) az nagyot téved.

Nem igazán hiszem, hogy „demokráciában” és máshol megtörténhet az, hogy évi 23 millió Ft közpénzzel támogatott kiadványban, ami minden veszprémi háztartásba ingyenesen jut el, meg lehet tenni azt, hogy a polgármester, aki indul is újra, a kampány közepén számolhat be nem először, igen nagy terjedelemben, hogy miként zárul szerinte az elmúlt négy éves ciklusa.

No és aki az e heti számot gondosan végiglapozza, láthatja, ezzel sem érte be ez a "díszes" kompánia. Tele van az adófizetők pénzén megjelenő újság a Fidesz vezetőinek képeivel, és éppen aktuális „sikereivel, diadalaival”. Az ezzel kapcsolatosan általunk elmondott, a fideszes pénzpocsékoló húzásokat minduntalan elhallgatva.

Már csak az a kérdés, van-e értelme bármiféle hatósághoz, vagy a választási bizottsághoz fordulni azért, mert mindez a kiegyensúlyozott tájékoztatási kötelezettség (súlyos mértékű) „áthágása” és az egyenlő esélyek megteremtésének gátlástalanságról árulkodó „arculcsapása”.

A felelős szerkesztő 3. oldalon olvasható igazán „nyálas”, gumigerincről árulkodó, földig hajolós írása csupán csak egy kis adag hab a ”Fidesz bőségtortájára”.

Vissza...