Mindennek lassan 5 Ă©ve

2014-09-21 05:35:08

Az önkormányzati választások előtt gyakorta hallani, a Fideszt csak úgy lehet legyőzni, ha nem velük, nem az általuk mondottak kritizálásával, hanem az általunk kínált lehetőségek bemutatásával, a jövővel foglalkozunk. Sok igazság van ebben. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy nem szabad elfelejteni, miként rombolták ők -tudatosan- az előző ciklus végén az általuk legyőzni kívánt balliberális kormányzó többség tekintélyét.

Íme egy történet 2009 őszéről.

Fidesz komolytalanná teszi az Országgyűlés munkáját

A 2010-es költségvetéshez 1513 módosító javaslat érkezett, amelynek 95 százalékát a Fidesz nyújtotta be. A kért módosítások indoklása elképesztő módon minden esetben ugyanaz, az előterjesztők csupán az éppen szóban forgó fejlesztés nevét helyettesítették be a sablon szövegbe – mondta Katanics Sándor szocialista országgyűlési képviselő szerdán Veszprémben tartott sajtótájékoztatóján.60-70, a Fidesz által benyújtott módosító indítványt is elolvastam, amelyeknek az indoklása mind szóról-szóra megegyezik, gyanítom a többi – több, mint ezer – javaslat esetében sincs ez másképp – vélekedett Katanics Sándor.

A képviselő elmondta, hogy az általa olvasott módosító javaslatok mindegyike tartalmazza a következő sorokat:„Napról napra újabb és újabb tények bizonyítják, hogy a kormány az elmúlt 20 év legveszélyesebb költségvetését nyújtotta be az országgyűlésnek. Ez a Bajnai-csomag tovább rontja Magyarország helyzetét, mert ahelyett, hogy saját lábára állítaná az országot, tovább megy a megszorítások kudarcokkal teli útján és a növekedés beindítása helyett továbbra is a nemzetközi hitelek és segélyek lélegeztető gépén tengeti az országot.

A munkanélküliség egyre nő, a reálbérek csökkennek, a versenyképességi ranglistán hét év alatt harminc helyet csúsztunk vissza, a beruházások pedig- az államadósság drámai emelkedése mellett - folyamatosan esnek vissza.

Az ország megújításához elengedhetetlenül fontos a növekedés megindítása, amely nélkül a költségvetés csak mélyíti a válságot.”Így fordulhat elő, hogy például Varga Mihály, a Fidesz egykori pénzügyminisztere, a Fidesz alelnöke a tiszafüredi temető bővítésére adott volna 250 milliót olyan indoklással, hogy a gazdasági növekedés beindítása érdekében a beruházás nélkülözhetetlen. Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő szintén ilyen okokból szeretne kommunális kistraktort Biharnagybajomnak. Ékes József fideszes országgyűlési képviselő módosító javaslatában a sablon szöveg váratlanul megszakadt, de úgy tűnik, hogy ez senkinek nem szúrt szemet.

Hogy mennyire felületes a módosító javaslatok előkészítése, azt az is jellemzi, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a 8-as út olyan részére szeretett volna 800 millió forintot kérni, amelyen már javában folyik a felújítás – mondta Katanics Sándor.

Aggasztónak tartom, hogy a képviselők egy központilag jóváhagyott szöveget nyújtanak be, egyéni arculatról szó sem lehet. Valaki elmondja, hogy mit kell tenni, minek kell megfelelni, ez pedig arra utal, hogy a demokratikus intézményeink óriási veszélybe kerülnek – vélekedett a képviselő.

Hogyan vehetők komolyan azok a módosító indítványok, amelyek indoklása szó szerint megegyezik, annak ellenére, hogy teljesen eltérő területről szólnak? – tette fel a kérdést Katanics Sándor, aki arra is kitért, hogy a fideszes képviselők nem csak a saját, hanem más választókörzetekre vonatkozóan is tettek módosító javaslatokat, így például Horváth Zsolt, a veszprémi 6. kerület képviselője egy várpalotai óvoda felújítását kezdeményezte, miközben saját területén több oktatási intézményről is megfeledkezett.

Forrás: iveszprem

Vissza...