Baloldali kezdeményezésekre építkezik a Fidesz

2014-09-11 18:13:02

A turizmus húzóágazattá vált Veszprémben – ezzel kapcsolatban kérdeztük a polgármesterjelölteket. Ma Katanics Sándor, az MSZP, a DK, az Együtt-PM, az MLP és a Lokálpatrióták közös jelöltje válaszol.

– Az elmúlt ciklus turisztikai fejlesztései közül elsőként a Kolostorok és kertek projekt készült el. Három év távlatából mi a véleménye a Séd-völgy átalakulásáról?

– Valóban ez volt az első és szervesen kapcsolódott azokhoz a fejlesztésekhez, amelyeket még a szocialista-liberális városvezetés indított el. A Kolostorok és Kertek projekt esetében már uniós források felhasználásáról volt szó és nem állami támogatásokról, mint pl. a Lovassy, Simonyi vagy a Kossuth iskola felújításakor.

A Kolostorok és Kertek projektből sajnos fontos részfejlesztéseket hagyott ki a Fideszes többség. Például az Állatkertet a Betekints völggyel összekötő kisvasút lezárt alagútjának felújítását. A fenntarthatóságot erősítő elemeket magántulajdonosok kapták, a bevételek is őket és nem az önkormányzatot gazdagítják. Csalódottságot okozott számomra az is, hogy a csónakázó tó víztisztító berendezése kimaradt a fejlesztésből és félő, hogy éppen emiatt egyre nagyobb teher fog az adófizetőkre nehezedni, ha nem akarjuk, hogy újra elmocsarasodjon az élővizes tó. A területet kezelő igyekszik programokkal több látogatót a területre vonzani, ugyanakkor nem képes a zöldfelületet megóvni és a zajrendeletben előírtak megsértése is gyakran történik meg, ami miatt a lakók joggal panaszkodnak. Erre a problémára olyan megoldást kell mindenképpen keresni, ami feloldja az egyre mélyülő ellentéteket.

– Sok turistát vonzanak a városba a nyári fesztiválok. Mit gondol a város jelenlegi kínálatáról, hol van, hol lenne Veszprém helye a fesztiváltérképen?

– Veszprém a turisztikai térképen már 2000 óta jó helyet foglal el. Még a szocialista-liberális városvezetés által meghonosított Utcazene Fesztivál, vagy a VeszprémFest igazán jelentős részét képezi Veszprém turisztikai vonzerejének.

Inkább a veszprémiek örömére váltak be és adnak kiváló programot a művelődési központ szervezésében az Óváros téri esték. A Rozé, Rizling és Jazz Napok, vagy az idén a futball - világbajnoksághoz kapcsolódó sörfesztivál a História kertben is vonzerő a nyári programok sorában. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy van, amelyik kifejezetten a kultúrát megfizetni képes rétegeknek szól. A VeszprémFest az egyre nehezebb anyagi körülmények között élők sokasága számára elérhetetlen.

Az Utcazene Fesztivál gyakran olyan felhangokat is kap, hogy egyre kevésbé szól az eredeti koncepciónak megfelelően az utcazenélésről, hanem egyre inkább a tinédzserek gátlástalan alkoholfogyasztásról. Ez a tünet egyre többeket tart távol a rendezvénytől. Okos módon, ezeket a kiváló rendezvényeket megtartva, lehetne jó irányba változtatni. A belvárosban élők panaszaira is oda kell figyelni, érdemben kell orvosolni azokat és fontos megérteni, már nem pár napos zajterhelésről van szó, amikor a veszprémi nyári rendezvényekről esik szó.

– A Hangvilla elkészültével új, a város határain túlmutató kulturális központ jött létre. Milyen változást jelent ez a környék kulturális életében?

– Örömteli, hogy megépült a Hangvilla. Az egyáltalán nem, hogy a magánvállalkozó, aki ezt megálmodta, ígérete ellenére nem maga valósította meg. Az önkormányzat a városi adófizetők pénzéből milliárdos nagyságrendű szerepvállalásra kényszerült. Kevesen tudják, mennyi adóforintot költünk erre az intézményre, annak ellenére, hogy anyagi hasznát nem mi adófizetők élvezzük, hanem a többségi tulajdonos, a működtetők. Ha majd önkormányzati tulajdonba kerül, akkor is nagyon nehéz feladat lesz a rentábilis működtetése. 2021-re a veszprémiek kifizetnek érte minimum 1 milliárd 400 millió Ft-ot.

A Pannon Várszínház jelenleg egy forint állami támogatást sem kap. Nekünk erőn felüli vállalást jelent a Petőfi Színház működtetése is. Ha esetleg bajba kerül a Pannon Várszínház, mi is bajba kerülhetünk a Hangvilla működtetésével. Ismereteim szerint jóval többen keresik fel éppen azért a Hangvillát, mert az ott darabjait bemutató Pannon Várszínház működik az épületben.

– Turizmus terén a város legjelentősebb intézménye az állatkert. Elégedett azokkal az ott zajló fejlesztésekkel, amelyektől a városvezetés a vendégéjszakák számának növekedését várja?

– Örülök, hogy a Fideszes városvezetés itt is folytatja szocialista-liberális elődje fejlesztéseit. Sajnos önmagában az uniós támogatások jóvoltából a vendégéjszakák száma nem fog nőni. Ha lenne sok más kulturális attrakciónk, élményfürdőnk és egyéb szabadidő töltésre alkalmas területünk, épületünk, akkor nőne a vendégéjszakák száma jelentősen.

Forrás: Vehir.hu

Vissza...