Hamisan szĂłl a hangvilla

2014-09-07 16:47:08

November 27-re napolták a Katanics Sándor kontra Bélafi László rágalmazási per folytatását.

De mi is ennek az előzménye? Hogy jutott el ide Veszprém város e két közéleti szereplője? Miért "kényszerült" Katanics Sándor perre, s arra hogy a bírósági úton kérjen elégtételt?

Mindenki emlékszik arra, amikor Bélafi László - jelképes összegért - megvásárolta a Séd mozi épületét, a hozzá tartozó területtel együtt. Az alacsony vételárhoz ideológia is társult: "Bélafi László önerőből megvalósítja a város új kulturális centrumát, amely otthont ad majd a Pannon Várszínháznak, a Mendhelhsson Kamarazenekarnak és az általa elnökölt Liszt kórusnak". Teltek-múltak az évek, de a beruházás csak nem akart elindulni, s maradt az áldatlan állapot.

 

Majd váratlanul megváltozott a koncepció. Bélafi már nem ragaszkodott az eredeti - egyébként valóban nemes - szándékához, hanem helyette egy rendkívül bonyolult jogi konstrukciót választva konzorcium jött létre, s a kockázatviselő szerepét átvállalta a megyeszékhely önkormányzata.

Itt észlelt Katanics Sándor disszonanciát, sőt az általa kezdeményezett vizsgálat alapján a Legfőbb Ügyészség meg is állapította a törvénysértés tényét.

Ez a konklúzió felkeltette az egyik országos napilap érdeklődését, s megírta "a mutyit".

Erre reagált a jelen perre okot adva Bélafi oly módon, hogy sajtótájékoztatón kiült Porga Gyula polgármester mellé és az alábbi két ominózus mondat hangzott el részéről: "Katanics Sándor politikai pedofil, akitől óvni kell a gyerekeinket" továbbá, hogy "Matematika tanárként tudnia kellene számolni."

A feljelentést az ügyészség úgy értékelte: "egy politikusnak ez még bele kell hogy férjen a tűréshatárba". (Csattanós választ adhat a birósági ítélet erre az ügyészségi álláspontra, amennyiben kimondja Bélafi bűnösségét.)

A szeptember 4-i tárgyaláson Bélafi nehezen viselte a vádlott számára kijelölt ülőalkalmatosságot, vagyis a vádlottak padját, s meg is kísérelt onnan ügyvédje mellé átülni. Ezt a bíróság természetesen nem engedélyezte.

Ugyancsak kifogásolta hogy az ügyészség "milyen alapon volt jogosult törvénysértést megállapítani, mert ő eddig azt hitte, hogy azt csak a bíróság teheti."

A bíró megnyugtatta, hogy a Legfőbb Ügyészség jogszerűen járt el.

Várhatóan tehát november 27-én kapunk választ arra a kérdésre, hogy csupán egy "önzetlen ember tett meggondolatlan kijelentést", aminek nincs büntetőjogi következménye, vagy ennél súlyosabb dolog történt, amikor Bélafi ezeket a Katanics Sándort sértő kijelentéseket megfogalmazta.

Forrás: Veszport.hu

Vissza...