Megyesi Gusztáv: Akarattya megapolisz

2014-09-01 19:36:57

Ha jól értjük, arról van szó, hogy Matolcsy jegybankelnök szerint a Magyar Nemzeti Bank nyeresége nem közpénz, következésképpen azt csinál vele, amit akar. Néhány ortodox közgazdász, például Katona Tamás egyetemi tanár ugyan azt mondja, hogy „a jegybank több százmilliárdos nyeresége egész egyszerűen a forint gyengüléséből ered”, de hát ez nem mond ellent a jegybankelnök állításának, hiszen a forintgyengülés éppen az ő áldásos tevékenységének köszönhető, ergo még inkább azt csinál a jegybank pénzével, amit akar.

Ilyen egyszerű ez. Ahogyan emlékezetünk szerint már 2011 novemberében is azt magyarázta egy közgazdasági konferencián, hogy a sikerhez „egyszerű gondolkodás, egyszerűség, simplicity” kell, mert a felgyorsult világban minden elakad, ami bonyolult. Ennek jegyében a jegybank ma szárnyal, mégpedig egész Magyarország fölött lebegteti szárnyait, és sorra lefészkel.

A hírek szerint legújabban kétszázmilliárd forintot szán arra alapítványain keresztül, hogy merőben új alapokra helyezze a honi közgazdászképzést, mert a szabadságharc még nem ért véget. Ezenközben kastélyokat, palotákat, komplett kúriákat vásárol, legutóbb 18 milliárdot fizetett az Eiffel Palace-ért, 415 milliót a tiszaroffi kastélyszállóért, egyszerű tranzakcióval.

Ez fontos. Szerencsétlen honi kormány- és pártemberek éjt nappallá téve manipulálnak és csalnak és juttatnak rókaúton barátnak, rokonnak zsíros üzletet, trafikot, állami földbérletet, a jegybankelnök meg csak hopp, vesz egy kastélyt, s mellényzsebből beindítja kétszázmilliárdért az unortodox közgazdászképzést, miközben az egész magyar felsőoktatásnak mindösszesen még 140 milliárd se jut.

Ez már akkora arcátlanság és gátlástalanság, hogy sokan már-már zsenialitásról beszélnek, amit azért némileg pontosítani illenék, már olyan értelemben, hogy annak idején a két Pásztor se volt zseni, csak egyszerűen elvették az üveggolyókat, mert megtehették. Igaz, a jegybank kizárólag a közjó érdekében vásárol be. Amikor az ellenzék rákérdezett a 415 millióért vásárolt harmincszobás, úszómedencés kastélyra, az volt a válasz, hogy az MNB így biztosítja versenyképes dolgozói regenerálódását, amúgy pedig a kastély újabb harminc munkanélkülit emel vissza a munka világába, ami annyit is tesz, hogy már csak 11 800 ingatlant kell jegybankilag megvásárolni, és elfogy Magyarországon a hivatalos 354 ezer munkanélküli.

Ráadásul Matolcsy előre be is jelenti, hogy igen, további kilencvenmilliárdért vesz még kastélyt, irodaépületet, később majd feltehetően pár megyét, esetleg az egész országot, ám előbb nyilván Balatonakarattyát fejleszti világvárossá. Közben tudniillik az Akarattyai Szilfalevél című közéleti orgánumból kiderült, hogy a jegybankelnök-feleség Akarattyán lesz polgármester, ugyanis régi érzelmek kötik az üdülőtelephez, akárcsak a férjet, úgyhogy elképzelhető, hogy a Balaton e szegletében hamarosan saját szállodasor és luxusnegyed épül saját egyetemmel, metróval, vízi- és légikikötővel, az Akarattyai Szilfalevél pedig hetente védi meg gyújtó hangú vezércikkben az országot a Washington Post szűnni nem akaró támadásaitól.

Ami viszont a végső célt illeti, pár évvel ezelőtt Matolcsy miniszter furcsán csillogó szemekkel és igen elkötelezetten beszélt őseink kivételes agysebészeti képességeiről, amiből ma is építkezhetünk. Nem akarunk jóslásokba bocsátkozni, de nem volnánk meglepve, ha az elnök két év múlva a jegybank legjobban felszerelt agysebészetén saját kezűleg fogna műtétbe; előbb-utóbb minden kör bezárul.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Forrás: Nol.hu

Vissza...