Lendület, siker, fejlődés?

2014-08-20 13:33:12

Azt mondta egy fölé tartott esernyő alól ma a „köztársasági” elnök, miközben a katonák bőrig áztak, nemcsak Szent István előtt kell tisztelegni, hanem minden magyar előtt. Szavak szintjén már rendben vagyunk. Csak hát ezek nem mások, mint üres szavak. Mert a Fidesz, és a „köztársasági” elnöke valójában nem tisztel minden magyart. Igaz, ők úgy érzik, aki nem tart velük, aki nem szolgálja ki őket feltétlen odaadással, az nem is magyar.

Aki ma gondolkodik, az viszont más következtetésre nem juthat mint arra, hogy nem lehet velük tartani. Mondom ezt az államalapítás ünnepén. Nem lehet velük tartani, mert nem lehet a napi gyakorisággal elmondott hazugságaikat fölött elsiklani, azokat megbocsátani.

Volt egy gyenge pillanatom, amikor azt gondoltam ma elmegyek itt Veszprémben velük ünnepelni. Aztán elolvastam tegnap egy nyilatkozatot a város fideszes polgármesterétől és úgy döntöttem, nem megyek. Szerettem volna a Pro Urbe díjasoknak személyesen is gratulálni, de majd megteszem ezt egy másik alkalommal. Nem ünnepelek ugyanis együtt azokkal, akik a maguk egyre vadabbul hazug világát mutatják az egyetlen még járható útnak, a létező legjobb alternatívának, az egyedül elfogadható valóságnak. Lehet szép gesztusnak és a békejobb nyújtásának, a megbékélés jelének tartani a Nobel- díjas Kertész Imre elismerését, de sajnos azt látom, mindez szintén merő számításból történik csak meg napjainkban. Amikor a Fidesz bármelyik prominense szólal meg nekem Orbán Viktor elhíresült mondata jut azonnal az eszembe: „Hagyják figyelmen kívül, amit mondok a kampányban”. Ezt a cinikus mondatot magáévá tette Orbán minden híve és követője. S azt se felejtsük, most ismét kampány van.

Azt mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Veszprém polgármestere, hogy hétfőtől a „lendület a siker, a fejlődés” hármasának a szlogenjével fognak kampányolni. S remélik, hogy politikai ellenfeleik békés kampányt folytatnak, ezzel is elismerve az ő sikereiket, nagyságukat.

Mesélhetnék arról, hogy ők mennyire folytattak „békés” kampányt, amikor 8 évvel ezelőtt átvették Veszprém vezetését. S mellesleg ünnepelni sem ünnepeltek velünk soha. (Ha elolvassák a tudósításokat, még az eltelt időt illetően is hazudnak. Nem az elmúlt 8 évről, mindössze a legutóbbi 4-ről és önmaguk fényezéséről áradoznak.)

Már most szeretném világossá tenni, ígérem, nem fogunk vádaskodni. Viszont el fogjuk mondani a kampányban is, hogyan látjuk mi az ő tetteiket, a valóságot elferdítő nagyotmondásaikat. S nem tűrjük, hogy ezért, s azért mert ez nyilvánvalóan az ő munkájuknak is a bírálata, bennünket csőcselékük bujtogatásával haza- vagy nemzetárulónak tituláljanak. (Csőcselékük vezetői legnagyobb közös szégyenünkre még képviselővé is válhattak.)

S kezdhetjük ezt a bírálatot itt újra azzal, egészen elképesztőnek tartom, és bűnnek, ahogyan akár itt helyben elbántak a sajtószabadsággal. Lelkesen megírja és közvetít róla a helyi média minden formája, hogy tegnap mit mondott a polgármester. No, de még kérdezni sem mer, hisz erről már régen leszoktatták őket. (Ha ugyanis kötekedőnek tűnik a riporter, akkor azon a kenyere múlhat.) Nem tette fel senki eddigi ismereteim szerint azt a kérdést, miért van az polgármester úr, hogy az alig egy hónapja Navracsics Tibor által sikeresnek mondott és folytatásra felkért csapatnak az egyik tagját Siklódi Leventét gyorsan és csendesen másra cserélték? Ha Porga Gyula magától nem mondja el az okokat, akkor nem lehet beszélni róla. Ez van. Nemcsak ezzel a kérdéskörrel kapcsolatosan. Amiről ma a Fidesz nem tartja illendőnek beszélni és írni, arról nem írnak. Ahogyan arról sem, amiről pedig igazán ildomos volna. Nem arra gondoltam, amit egyébként lelkesen és már nem először meg is írtak. Történetesen, hogy a járások fejtettségi rangsorában a 14. helyről feljöttünk a 8.-ra. A valódi „ok” persze már ennél a jó hírnél sem fontos a hírt továbbítóknak. Mert ez a város külcsínében bekövetkező „fejlődés” csupán annak köszönhető, hogy több pénzt adnak nekünk azok az európaiak, akik a miniszterelnök szerint nem tisztelik eléggé a magyarokat. Arról viszont mélyen hallgat nemcsak a sajtó hanem a Fidesz és Porga Gyula, hogy mi a helyzet a korrupciókutató központ rangsorával. Egy 2013-ban végzett felmérés szerint (a napokban jelent meg a kutatás anyaga), ahol azt vizsgálták mennyire törvénytisztelők az önkormányzatok, Veszprém a vizsgált 368 település közül a 345. A megyeszékhelyek rangsorában pedig a nyitottság érvényesülése szerint szégyenszemre a legrosszabbak. (Aki ezt nem hiszi, itt járhat utána!)

Milyen lehet a jövője annak a városnak, amelynek a vezetői nem képesek szembesülni azzal, hogy törvénytiszteletből szakemberektől elégtelent kaptak? Sokkal jobban hangzott volna, ha jelszóhármasként azt mondhatnák becsület, tisztesség, közérdek! Ezt persze nem mondhatják a cselekedeteik alapján! Pedig nekem ez sokkal inkább tetszett volna!

Vissza...