Lépésről lépésre „szívják el előlünk a levegőt”!

2014-08-17 10:36:04

Veszprém iskolaváros, no meg egyetemi város is. Gyakran büszkélkedünk ezekkel az állításokkal. Az iskoláinkat gyakorlatilag teljesen elvették tőlünk az előző ciklusban. A kormány úgy döntött, hogy a tanárokat ezután "ő" alkalmazza a Klebelsberg intézményen keresztül. Az igazgatók kinevezéséhez sem lehet a továbbiakban közünk. Elmondhatjuk ugyan a véleményünket, de arról, hogy ki vezetheti az iskoláinkat elvileg a miniszter dönt.

Pontosabban persze a Párt (Fidesz) „megfelelő” módon beszerzett, de az orrunkra nem kötött információk alapján. Nagy "huncutok" egyébként, mert az intézmények napi szintű működését azért ránk, veszprémi adófizetőkre lőcsölik. Az önkormányzat létrehozott hipp-hopp egy intézményt, amelyet ISZSZ-nek hívnak és a legrosszabb időket idéző módon kezdte el a működtetését. A rendszerváltáskor nem véletlenül szüntették meg az önkormányzatok a pénzelnyelő gazdasági ellátó megaintézményeiket. Ma mindezt itt helyben a Fidesz újra létrehozta.

A Pannon Egyetem sokáig autonóm intézményként, a várostól is független módon, de a várossal mindig harmonikus együttműködésre törekedve működött. Most vége ennek is. Mármint az autonómiájuknak. Miután áprilisban újraválasztották- igaz már nem kétharmaddal, csak egy összecsalt kétharmaddal- a Fideszt, a felsőoktatási törvény módosításával szeptembertől végleg felszámolják az egyetemi autonómiát. A Fidesz kinyújtott kezei lesznek a kancellárok. Lesz ilyen a Pannon Egyetemen is. Sőt! Tulajdonképpen már van is. Képzeljék, itt tesztelték a rendszert. Részlet egy a szegedma.hu-n megjelent interjúból:

Ha már az átalakításokról beszélt, mi a helyzet a felsőoktatási kancellária-rendszerrel? Ennek létrehozását továbbra is napirenden tartja a kormány, hol tart az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az előkészítéssel?

A rendszer napirenden van, de ehhez módosítani kell a felsőoktatási törvényt. Az új kormány megalakulása után be is terjesztjük a Parlament elé a jogszabály-módosítást. Ennek értelmében az állami fenntartás felelősségét a jövőben a kancellár testesíti meg, és a koncepciót ismerve elmondható, a kancellár lesz az, aki többek között az egyetem informatikai, humánerőforrás-ügyi, gazdasági és jogi ügyes-bajos dolgát leveszi a rektor válláról. A kancellárok kinevezését miniszterelnöki vagy miniszteri hatáskörben képzeljük el, jelenleg a törvénymódosítás utolsó fázisában vagyunk. Eltökélt szándék van arra nézve, hogy szeptembertől kancellárok legyenek a felsőoktatási intézményekben. Megjegyzem, vannak olyan intézmények, ahol maguktól létrehozták a kancellária-rendszert, ilyen például az Óbudai vagy épp a veszprémi Pannon Egyetem.

Mit kell tudni erről a feladatkörről? (Forrás: Klikk ide! )

„A kancellárokat a miniszterelnök nevezi ki, munkáltatójuk az oktatásért felelős miniszter lesz, ezzel együtt a rektorválasztás joga visszakerül az egyetemek szenátusához. Egy szintén elfogadott módosító indítvány értelmében nem lesznek gazdasági főigazgatók a felsőoktatási intézményekben, az eddigi pozíció a kancellár kinevezése után húsz nappal megszűnik. Kancellárnak az pályázhat, aki felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, a központi vagy területi közigazgatásban szerzett hároméves vezetői tapasztalattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik.”

Orbán Viktor egy hetekkel ezelőtti nyilatkozatából az is kiderült, valójában Ő már régen döntött a kancellárok személyéről is, a pályáztatás csak a látszat fenntartásáért került kiírásra.

Itt Veszprémben nem lesz vélhetően változás.

Aki betölti ezt a pozíciót, elég régóta kötődik a mai autoriter, mindent ellenőrzése alá vonó, eddigi jogainktól bennünket megfosztó hatalomhoz.

Aki kicsit keresgél, „érdekes” híreket találhat.

Mi Veszprémiek ettől viszont egy cseppet sem leszünk boldogabbak.

Vissza...