Bajban vannak az ígérgetők...

2014-08-16 20:25:40

Továbbra is áldatlan állapotok uralkodnak Veszprémben a Cserhát lakótelepen. Már nincs vissza egy hónap, s ismét választ az ország. Ezúttal önkormányzatokat. Mint mindenütt, a megyeszékhelyen szintén javában zajlik a kampány. Ennek részeként már bemutatkozott a kormányoldal és az ellenzék képviselőjelölti kara is. Az előbbieknél egyetlen változást jeleztek a körzetek élére, míg a másikon sok az új arc. Veszprémben főként a 10-es körzetben várható nagy csata, miután itt indul Némedi Lajos (Fidesz-KDNP) eddigi alpolgármester és Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció) az ellenzéki oldal polgármester jelöltje.

- A napokban a környék lakásainak postaládáiban landolt egy Némedi Lajost népszerűsítő szórólap. Ezen többek között az olvasható: "Meggyőződésem, hogy az elmúlt nyolc évben közös munkával sok sikert értünk el..." Sokakat megdöbbentett ez az állítás, miután a megyeszékhelynek ez a területe, a Lordok Háza parkolók felöli oldala, talán az egyik legjobban elhanyagolt része a városnak. Mi erről az Ön véleménye? - kérdeztük Katanics Sándortól.

- Most, hogy itt a nyakunkon az újabb önkormányzati választás, mi mást állíthat a kormányoldal, s az alpolgármester? - kezdte a válaszadást Katanics Sándor, a DK, az MSZP, az Együtt-PM, a Magyar Liberális Párt és a Lokálpatrióták Szövetsége közös jelöltje. - Meg kellene nyerni valahogy a Fidesznek itt is mindazokat, akik négy évvel ezelőtt „felültek” és hittek nekik. Akkor Némedi alpolgármester azt ígérte a belvárosi választókerületben, hogy még ebben a ciklusban megoldja, hogy a Cserhát lakótelepen és más lakótelepeken is megszűnik a kukák körüli hatalmas kupi.

- Az itt élők, s az ide látogatók nem ezt tapasztalhatják...

- Hiába fizetnek a lakók jelentős összegű közös költségeket a szemétszállításért, a probléma megoldatlan maradt. A VKSZ Zrt. dolgozói a kiguberált és mindenféle egyéb hulladékkal körbeszórt kukák környékét nem hajlandóak - "nincs a munkakörükben..." - feltakarítani. Pár éve az illetékesek a közös képviselőket is bevonva lakatolással próbálkoztak, de ez nem jött be. Aztán rendeletet hoztak és a városarculathoz igazított, zárt tározókat terveztettek, majd előírták a társasházaknak, fizessék ki a számlát. Lett is felháborodás! Akkora, hogy Némedi úr azonnal vissza is vonta az ebben az ügyben általa beterjesztett előterjesztést. Most úgy igyekeznek újabb nyugvópontot találni, hogy brüsszeli pénzekből akarják rendeztetni a számlákat. Már ahol újabb projekteket tudtak benyújtani. Mondván: a többiek meg előbb-utóbb majd csak kifizetik valahogyan...

- Az elmúlt hónapokban alaposan felfordult minden a lakótelep - egyébként is roppant elhanyagolt - "zöld" területein. Aztán egyik napról a másikra abbamaradt minden munka.

- Ebben a körzetben a belvárosi rehabilitáció folytatásaként a Kossuth utcai nagy, egybefüggő felületek burkolása mellett most gyalogos utakat építe(né)nek a zöldfelületeken keresztül is. Eléggé átgondolatlanul, keresztül-kasul. De ami a lényeg: itt is lesz "némi" kínai gránit... Érdekes ódon a Smaragdváros nevet viselő projekten belül a Haszkovón hasonló módon próbálnak eljárni. Kissé abszurd, hogy most mindenütt járdát építenek, ahol valaki, valamikor és valamilyen okból kitaposta, letarolta a pázsitot. Átestünk a ló túloldalára. Most aztán a brüsszeli pénzekből gondozandó gyep helyett út lesz út hátán. A Cserháton is. Talán azért, mert abban reménykednek, hogy a jövendő utcazene fesztiválokon a járófelületeket csak nem merik majd budinak nézni? Amikor is a mobilvécék helyett a közeli zöldövezetet keresik fel egyesek a magukon könnyítés érdekében...

- De miért állnak jelenleg a munkálatok?

- Nyilván azért, mert a május végi Európai Unió-s választásokkor a Brüsszeltől a miniszterelnök által követelt "több tisztelet" megadása a magyarok számára még mindig hiányzik... De a szomorú viccet félretéve: a Cserháton ugyanolyan ordenáré állapotok uralkodnak, amilyenek négy évvel ezelőtt voltak. Pedig már akkor is úgy telt el egy ciklus Némedi úr képviselőségével, hogy a Fidesz vezette a várost!

- Valóban, elviselhetetlenül gondozatlan és szemetes ma is a belvárosnak ez a része. Csoda, hogy a közegészségügy még nem reagált a tarthatatlan helyzetre.

- Mert a költségvetésnek a takarításra jutó pénzéből a rendrakást csak a jól látható helyeken végzik el. Ami egy kicsit is kiesik a látótérből, ott a korábbi áldatlan állapotok maradtak. Bár tagadják az illetékesek, de jelenleg nem jön pénz az unióból. Ugyanis nem hajlandók kifizetni a számlákat és nem akarják finanszírozni az újabb, sokszor eszetlen módon kifundált felesleges fejlesztéseket. S ez valószinűleg így is marad addig, amíg nem fogja a magyar kormány megszüntetni a pénz elköltésével kapcsolatos szabálytalanságokat. Az a nagy kérdés, hogy október 12-ig sikerül-e valami megnyugtatót mondani Brüsszelnek. Ha nem, marad ez a félkész, feltúrt állapot. A Fidesz jelöltjei meg mondják majd újra és újra az éppen aktuális hazugságaikat. Hátha továbbra is hisznek nekik a bennük még mindig hinni akarók...

Forrás: Veszport.hu

Vissza...