Miért nem?

2014-08-11 18:04:48

Az elmúlt napokban többen is megkérdezték a velem szimpatizálók közül, hogy mi az oka annak, hogy a helyhatósági választásokon nem a lakóhelyemen, Kádártán (és Gyulafirátóton) méretem meg magam.

Első hallásra talán tényleg érthetetlen ez a döntés, hiszen 16 éve vagyok önkormányzati képviselő és ebből az első 12 évben Kádártát, mint 3 egymás utáni választáson is győztes jelölt, én képviselhettem a veszprémi képviselő testületben. Úgy érzem nem is eredménytelenül. 2010-ben viszont úgy döntött a Fidesz, hogy újra rajzolja Veszprémben is a választókerületeket. S annak ellenére, hogy Veszprém két falusias jellegű választókerülete (Kádárta és Gyulafirátót) területileg jól elkülönül, a két kerületből egyet csinált.

2010-ben így is vállaltam még a megmérettetést. Kádártán a legtöbben ismét engem szerettek volna képviselőjüknek. Gyulafirátóton viszont jelentős különbséggel alul maradtam. Érthető is, hiszem Gyulafirátót kétszer akkora, mint Kádárta és azóta több rátótival beszélgetve is, elmagyarázták nekem, jobban szeretnének olyat képviselőjüknek, aki ott is él velük, ott van a háza, ahol a képviselői feladatokat is magára vállalja. Ennek nyilván volt is egy olyan üzenete, hogy kádártai itt ne próbálkozzon!

Sokszor kaptam azt az üzenetet, tetszik ugyan, hogy Kádártán sok minden fejlődött abban az időszakban, amikor még volt beleszólásom ezekbe a dolgokba, de remélik, csak akad olyan rátóti is, aki tud annyira eredményes lenni, mint én Kádártán.

Eltelt 4 év és tény, hogy mióta a Fidesz többségbe került, Kádárta büntetésben van. No, de úgy látszik Rátót sem lett a változás nyertese, mert a kötelező gyakorlatokon túl ott sem igazán történt semmi említésre méltó. Próbálja ugyan a fideszes képviselő bizonygatni, hogy a szükségszerű feladatok elvégzése mekkora teljesítmény, de jól látják az ott élők, olyasmi, ami az életkörülményeiket igazán jobbá tette volna, olyan nem igazán történt. (Elég csak a Kastélykert óvodára ránézni.)

Ma is kaptam egy telefont, ahol egy rátóti barátom azt magyarázta, most más lenne már a megítélésem Rátóton is, miért nem indulok itt újra?

Megnyugtatásként azt tudtam mondani, ezúttal az egész városban indulok. Ott is, ahol eddig nem. Polgármesterjelöltként méretem meg magam. S ha úgy érzik, ezúttal nem baj, hogy nem Rátóton lakom, akkor bátran támogassanak! S ígérem, lesznek olyan fontosak ők is, mint a város bármely más részén lakók.

A történethez az is hozzátartozik, hogy nemcsak polgármesterjelöltként, hanem a belvárosban képviselőjelöltként is indulok. Ennek egyrészt az az oka, hogy a belvárosban található az az országosan is jó nevű középiskola, ahol immár 30 éve tanítok. S napjaim jelentős részét a belvárosban és nem a lakásom közvetlen környezetében töltöm. Igen jól ismerem a belvárosiakat is és a problémáikat is. S nem utolsó sorban az is a célom, hogy a fideszes polgármester mellett a fideszes alpolgármestert is le akarom győzni. Azt az alpolgármestert, aki az oktatási ügyekért felel és nemcsak a választókerületében nem tett érdemlegeset és nem képes érdemben képviselni a belvárosban élők ügyeit, hanem aktívan vett részt Veszprém, mint iskolaváros szellemi műhelyének béklyóba verésében, önrendelkezési jogosítványaink elvételében és a helyi demokratikus értékrend felszámolásában.

Vissza...