Miért dagad az államadósság?

2014-08-10 16:56:37

Hiába hirdetett harcot az eladósodás ellen az Orbán-kabinet, ezen a nyáron ismét történelmi csúcsok közelébe kúszott az államadósság.Ha még létezne a rövid életű adósságbarométer, akkor az elmúlt hónapokban a GDP 85 százalékát közelítette volna a mutató.

Utoljára a rendszerváltás utáni összeomlás idején volt ennyire rossz a helyzet, amiből akkor a privatizáció és a külföldi tőke betelepülése által serkentett gazdasági élénkülés jelentett kiutat. A 2008-as jelzálogpiaci válság idején újra felduzzadt adósságot eddig nem sikerült a GDP 80 százaléka alá szorítani.

Hogy miért? Nos, a lanyha gazdasági aktivitás, a költségvetési lazaság és a forint gyengélkedése a ludas. Ha az Orbán-kormány megvalósította volna a saját gazdasági programját, akkor a 2011-ben prognosztizált növekedés mára 8 százalékkal csökkentette volna az adósságrátát. De önmagában a forint gyengélkedése is legalább 5 százalékkal rontja az adósságmutatót. Csakhogy épp a gyenge forinttal ösztönzik a lomha gazdaságot, így az államadósság zsákja mindig kipukkad.

Forrás: Vasárnapihírek.hu

Vissza...