Megyesi Gusztáv: Nemzeti gomba

2014-08-02 17:01:01

Egyszer még nagy ember lesz Fekete Oszkárból, a Truffleminers Kft. ügyvezető igazgatójából: olyan beszédet kerekített az agrárminisztériumban a napokban talált 1,28 kilós szarvasgomba ünnepélyes átadása alkalmából, hogy még a gombát a nemzet nevében átvevő Fazekas miniszter is elbújhat mögötte, pedig ő naponta avat öltözőtől kezdve villanyórán és biotavon át tiszteletbeli nagykunkapitányig mindent, ami élő vagy élettelen ajándéka az Úrnak.

Azt mondta Fekete Oszkár, hogy miután Milla kutya segítségével megtalálták a jásziványi erdőben a gombát, ezzel is igazolván „a miniszterelnök szavajárását, hogy világunkban minden megtörténhet”, rögtön érezték, hogy nemzeti kincsre leltek, „és ezért gondoltuk azt, hogy miniszter úrnak ajánljuk fel ezt a gombát, hogy a legjobb tudása és ismeretei szerint rendelkezzék vele, hogy hol lenne méltó helye.”

Az már a gomba és a nemzet szerencséje, hogy a felajánlás Fazekasminisztert a legjobb szellemi kondíciójában találta, s a mezőgazdasági múzeumot jelölte meg a gomba végső helyének, hogy aztán az ünnepi ceremónián a következőket mondja: „Látszik az, hogy nem mindennek a mércéje a pénz, hanem vannak olyan fogalmak, mint tisztesség, becsület, hazaszeretet és nemzeti büszkeség. Szerintem a magyarság akkor lehet erős nemzet, ha ilyen és hasonló adományok segítik annak a kultúrának a fenntartását, amelyre valamennyien büszkék vagyunk”.

Tudni kell, hogy Magyarországon Fekete Oszkárék az elsők az összes eddig létező gombász közül, akik felajánlották gombájukat a nemzetnek, holott elmondásuk szerint egy kereskedő egymillió forintot is ígért nekik a nevezetes példányért. Noha Fekete Oszkár szerint ezzel a gombával máris szarvasgomba-nagyhatalom vagyunk, sajnos nem fordítunk elég időt szarvasgomba-keresésre, tán még kutyánk, vaddisznónk sincs hozzá, így amikor a nemzet bajban van, nem nagyon van mit felajánlanunk.

Fazekas miniszter és a gomba még a Klubrádió munkatársára is erős hatással volt, legalábbis képes volt azt kérdezni a minisztertől, nem tartja-e korrupciógyanúsnak, hogy „tulajdonképpen ingyen kapnak egy egymillió forintnál is értékesebb gombát”. Amire a miniszter a kérdéshez illő nívón felelte, hogy a Klubrádió annak idején Széchenyi István nemes felajánlásai után is gyaníthatóan ezt a kérdést tette volna föl; s ebben a válaszban az is benne foglaltatik, hogy a nemzet gombája immáron csakis lánchídi, sőt akadémiaalapítási léptékkel mérhető, a róla szóló ékes miniszteri beszéd pedig egyszerre Hitel, Világ és Stádium.

De nem ezért ügyes ember Fekete Oszkár; miniszterelnököt és minisztert magasztalni és hülyeségeket beszélni minden ügyvezető tud. Hanem erről a szarvasgombáról most mindenki azt hiszi, hogy tényleg milliókat ér, s hogy csakis a világhírű francia csemege gombához hasonlítható. Viszont pár nappal előtte ugyanez a Fekete Oszkár és társa elmondta Szily Lászlónak, a Cink.hu szerkesztőjének, jó ismerősüknek, hogy a talált szarvasgomba az olcsóbbak közé tartozik, s aktuálisan 100-150 eurót ér, ezért nem is akarják eladni; magyarán szólva sokkal kifizetődőbb a hazát megtestesítő Fazekas miniszternek felajánlani; várjuk is kíváncsian a kft. fölemelkedését.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Forrás: Nol.hu

Vissza...