Reménytelen helyzet?

2014-07-31 17:37:24

Kedves Olvasó! Ezt a levelet egy ifjú olvasómtól ma kaptam. Úgy érzem, van értelme minden érdeklődővel megosztani.

Szia Sanyi! Ma reggel kissé elkeseredtem. A reggeli tejeskávé közben bekapcsoltam a rádiót. Kár volt, el kellett volna dönteni, hogy a kávé és a Klubrádió közül melyik élénkítőszerrel élek, a kettő együtt sok volt :)

"A nap témája, amiről a hallgatók véleményét várjuk: tegnap leültek egyeztetni a baloldali pártok, még sincs még mindig közös főpolgármester-jelölt." Ilyenkor kezdek beszélni a rádióhoz, valami olyasmit, hogy: mintha azt mondták volna, jövő hétfőn zárják le a tárgyalásokat, addigra lesz. Miért kéne egy 6 napos tárgyalássorozat első napján eredmény, te hülye sajtómunkás? A hallgatói véleményekre előre nem voltam kíváncsi, mert a drága nép is nagyon hajlamos "a baloldal tehetetlenségén" faszalogni (bocs, de ezt az igen kifejező szót nem tudom mással helyettesíteni igazán), még akkor is, ha Klubrádió hallgató. Részben beigazolódott a sejtésem, jött valaki a "kire szavazzak, ezekre, Pásztor Albert jelölőire?". Aztán még kiosztotta az LMP-t is. Viszont a hallgatói véleményeket ismertető kolléganő a végén beolvasott egy véleményt, amit, mintha én írtam volna: "Tegnap az összes párt azt nyilatkozta, a lehető legközelebb vannak a teljes megállapodáshoz, legkésőbb jövő hétfőre lesz végleges eredmény, akkor miért ma az a nap témája, hogy még mindig nincs közös jelölt? A választókat még jobban elbizonytalanítja, ha azt hallják, ezek csak veszekednek, hogy akarnak kormányozni, ha még ebben sem tudnak megegyezni?" Ezen a ponton a hölgy közbevetette: Majd egy kritika felénk, amit nem is értek: "Mi értelme van a Klubrádióban ezt a kételyt erősíteni, ha még nem is igaz?" A pozitív élményem, miszerint végre, valaki megírta a lényeget, és be is olvasták, ebben a pillanatban durván véget ért. A műsorvezető (Rózsa Péter) és a kolléganője ugyanis teljesen értetlenül álltak a dologhoz, a hölgy megjegyezte, hogy hát ő beolvasta, mert ..., de komolyan nem értették az egész hozzászólást, főként a kritikai élt nem, és kicsit meg is sértődtek: "ez faktum, júl. 31-e van és nincs meg a közös főpolgármester-jelölt, akkor meg mi nem igaz?" És pár másodperc alatt olyan hangulat lett, amiben az volt az érzésed, természetesen a hallgató a hülye, aki ilyeneket irkál, de mi korrekten ezt a véleményt is beolvastuk. Az Isten szerelmére, ha ez a kormányellenes sajtó, akkor tényleg mit akarunk?

Fenti eseményekbe a nap témájának elhangzása és a hallgatói vélemények beolvasása közé pont belepasszolt, hogy elolvastam Tuareg mai blogbejegyzését, illetve a hozzászólásokat. Gondolom Te is láttad. Most egy dolog, hogy Gábor mozgalmának mennyire van itt az ideje, vagy értelme van-e, vagy így kell-e, vagy akármi. Csodálom a lelkesedését, és remélem lesz elég a lelkesítési ereje. Ha már belevág, márpedig ez most már tutinak látszik, akkor ha tehetem, én is kimegyek, támogatom. Faszalgás helyett :) De amit Gönczi írt, hogy a zárt face csoportba elkezdtek állat módon gyurcsányozni, amikor berakott pár fotót, őt meg "lefidesznyikezték", az megint kiakasztott. Nyilván nem kellett volna mindjárt az elején Gyurcsány fotókat berakni, de ez egy jószándékú hiba volt (szerintem). Ezért miért kell valakit letámadni ilyen mocskolódó módon, egy olyan csoportba, aminek az lenne a célja, hogy összefogással szüntessük meg a fidesz rezsimet? Nem beszélve az alapindulatról GyF ellen. Fenti élmények együtt engem pesszimistává tettek (mai napra legalább :), nem tudom, Gábor hogy tud átlépni ezeken, vagy hogy gondolja a belső megosztottságot (és az ebből adódó agressziót) kezelni. Mit kezd azzal, hogy minél nagyobb tömeg kell a tervei szerint, de mégis ki kéne zárni azokat, akik nem értik meg, hogy egy CÉL van, és abba nem fér bele a bomlasztó gyurcsányozás (bajnaizás, schifferezés, pedig utóbbi embert én is nehezen viselem). Mert még a végén igazuk lesz a kedves zemberek részben önazonos csapatának, akik azt szajkózzák, hogy ezek úgysem tudnak mást, csak veszekedni, íme már mozgalomban is! Mellesleg a hevesen gyurcsányozók maguk sem túl autonóm személyiségek, mert ha azok lennének, nem estek volna áldozatul ennek a fidesz által kimunkált, hazugságokon alapuló sulykoló uszításnak. Értelmes ember, valamennyire autonóm személyiséggel tájékozódik, elolvassa és értelmezi az egész őszödi beszédet, eltöpreng, mit jelent a vizitdíj neki, és mennyi együtt a sok kicsi 300 Ft, amit a praxis fejlesztésére, és az ő jobb ellátására lehetett fordítani, stb. Mi elhatároztuk, hogy a jövőben, ha valaki heves gyurcsányozásba kezd a társaságunkban, pl. olyanokat mond, hogy tönkretette az országot, akkor megkérdezzük tőle, ugyan már, mondjon tényeket. Még nem volt alkalom erre, de biztos hogy egy fél tény nem fog elhangozni.

Hát nem tudom, néha úgy érzem, reménytelen megváltoztatni a zembereket. Lehet, hogy nem is kéne akarni, hagyni kéne a francba a győzködést, hogy " vedd már észre, hogy szar neked", elmagyarázni; hogy az ő adójából (ha mást nem, ÁFÁ-t mindenhogyan fizet) nyúl le viktor és köre a saját családjára, hobbijaira annyi pénzt, aminek ő a töredékét sem tudja elképzelni; hogy az nem törvényszerű, hogy a kollégái, a szomszédai, az utcán szembejövők, a hivatalnokok mogorvák és agresszívek, mert vannak olyan országok, ahol az emberek idegenként is segítenek a másiknak, és sokat mosolyognak. Ezen országok vezetői viszont nem hirdetnek nap mint háborút, nem uszítják az állampolgáraik egyik részét a másik ellen, viszont többnyire van néhány olyan alapvetés, alapérték, amiben minden politikai oldal egyetért, és ezeket nem rúgja fel senki, akármelyik kerül kormányra. Szóval ezt asszem nem lehet eljuttatni széles magyar tömegekhez, meg lehet, hogy ha eddig nem jöttek rá maguktól, felesleges is a próbálkozás.
Akkor viszont nem marad más, mint építeni egy "árnyéktársadalmat" országon belül, ahol a legfontosabb érték a belső béke és a szolidaritás. Ennél fogva nem engedünk be senkit, illetve kizárunk mindenkit, aki ez ellen vét. Vitatkozni lehet, de tényekkel, nem érzelmi alapon. A dolgokat mindig körbejárjuk, tájékozódunk, nem ítélünk első indulatból. Meg másodikból se :) Berendezkedünk arra, hogy fidesz rendszer lesz körülöttünk az idők végezetéig, mert túl sokan vannak, akiknek ez jó, vagy kényelmesebb, ha nem kell semmit csinálni, vagy nem érik fel ésszel, hogy nem jó nekik, és nem látszik, hogy egy erősödő jobbik mellett bármekkora többséget is el lehetne érni fidesz-módra rendezett választásokon. És ezeken a kereteken belül építjük a magunk másmilyen életét. Lesznek közöttünk orvosok, akik a magánrendelésükön szolidaritásból a mieink rászorulóit ingyen kezelik. Lesznek köztünk tanárok, akik majd nem a vass albertes, nyírős irodalomkönyvet tanítják, és nem olvassák fel a történelemkönyvből, hogy Hitler milyen tehetséges politikus volt. Lesznek köztünk ügyvédek, akik egyéb ügyeik mellett szolidaritásból ellátják rászoruló tagjaink védelmét a koncepciós perekben. Tanulásra és megismerésre buzdítjuk egymást az élet minden területén. Lehet tartani gazdasági alapismeretek előadást, társasházi tulajdonos képzést, mindennapi ügyintézés a hivatalban és a szolgáltatóknál tanfolyamot, eredményes és gyors keresés, tájékozódás az interneten, az információk szűrése okítást, stb.. Mindezt lehet persze kombinálni azzal, hogy tagdíj vagy bármi címen pénzt gyűjtünk egy alapba, és abból fizetjük meg azt a munkát, amit az igénybe vevő nem tud megfizetni, vagy a közösség számára fontos, hogy bármelyik tag részesüljön belőle (lásd oktatás). Lehet, hogy ha dolgozom rajta még egy kicsit, kitűnő utópisztikus regényt lehetne belőle írni, bár azt még sosem próbáltam. :)

Vissza...