Elfelejtették a válságot a magyarok

2014-07-28 14:45:43

Öt éve nem látott csúcsot értek el a hitelfelvételek: egyre többen, egyre több kölcsönért folyamodnak a pénzintézetekhez. A felvett átlagos személyi kölcsön összege meghaladja az egymillió forintot. Lendületet kapott a hitelezés, a magyarok 2014 májusában 10,92 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel a Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint.

A növekvő hitelfelvételi kedv szakértők szerint összefügg azzal, hogy a gazdasági válság kitörése óta először javult a lakosság hangulata Európában: A Cetelem Körkép 2014 legfrissebb adataiból az derül ki, hogy a magyarok is optimistábban nyilatkoznak kilátásaikról, mint az elmúlt években, fogyasztásaikat is növelni te

Az emelkedés jelentős a bank szerint. A gazdasági válság, no meg a devizahitelek óvatosságra intették az embereket, inkább elhalasztották vásárlásaikat, minthogy hitelt felvéve előrehozzák azokat. A trend azonban a bank szerint megfordult: öt éve nem volt ilyen magas a hitelfelvételek összege, mint 2014. májusban.

 „Jó hír, hogy az emberek egyre jobban bíznak abban, hogy munkahelyük megőrzésének, kiadásaik stabilizálódásának köszönhetően a felvett kölcsönt vissza tudják fizetni; egyértelműen ez magyarázza, hogy újra mernek hitelre vásárolni, kölcsönt felvenni" – mondta Lukácsi Zoltán, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója. Ő nemcsak a hitelt felvevők számának növekedését, hanem a felvett hitel összegének emelkedését is pozitív jelenségnek tartja. A felvett személyi kölcsön összege ugyanis már átlagosan az egymillió forintot is meghaladja a Cetelemnél.

Forrás: Nol.hu

Vissza...