Kéretlen válaszok

2014-07-27 16:53:26

Csütörtökön a veszprémi baloldali pártok, a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM Szövetség és a Magyar Szocialista Párt helyi képviselői, vezetői bejelentették, hogy az őszi önkormányzati választáson közösen indítanak képviselőjelölteket és polgármesterjelöltet is. Polgármester jelöltjüknek engem neveztek meg.

A Veszprémi 7 Nap az indokok közül azt emelte ki, hogy elsősorban azért, mert jelentős önkormányzati tapasztalatokkal bírok. Pedig az Együtt–PM Szövetség választókerületi felelőse a jelölt „töretlen” becsületességét és a demokráciába vetett hitét emelte ki elsősorban. Mindez bizonyára a terjedelmi okok miatt nem fért már bele a tudósításba. Ahogyan az sem, amit én soroltam a vállalt megméretés okai között. Például azt, hogy azért kell felvenni a kesztyűt, mert a Fidesz az elmúlt években jelentős mértékben fosztotta meg az önkormányzatokat, így Veszprémet is önrendelkezési jogaitól és ennek komoly veszélyeire figyelmeztetni kell a veszprémieket is.

Belefért viszont a közpénzekből működő újságba teljes terjedelmében Navracsics Tibor reagálása. Aki nyilván azért reagált, mert ő a veszprémi Fidesz elnöke. Ezzel szemben a tudósító azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy a közleményben megfogalmazottakat a közgazdasági és külügyminiszter juttatta el a szerkesztőséghez.

Navracsics Tibor szerint a baloldal itt Veszprémben sem tud megújulni, hiszen olyan politikust jelöltek polgármesternek, aki hosszú évek óta részese a veszprémi közéletnek. (16 éve.)

Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy mindezt úgy, hogy közben 12 éven keresztül egyéni választókerületi képviselője volt Veszprém egyik városrészének Kádártának, merthogy a választásokat megnyerte, s ott részönkormányzatot is vezetett. Másrészt matematika-fizika szakos tanárként szinte mindvégig tanított és 10 éven át iskolát igazgatott. Az ország egyik legjobb középiskoláját. S ebben a középiskolában -ami az első munkahelye- most is főállású középiskolai tanár. Azt is elfelejtette mondani, hogy akit a Fidesz indít és akinek nem igazán tudni, hogy mi is volt egykor a polgári foglalkozása, 20 éve a Fidesz önkormányzati politikusa. 8 évig Balatonkenesén, majd 4 éven át a megyei önkormányzatban, az utóbbi 8 évben pedig itt Veszprémben politizált önkormányzatokban.

Szóval az ellenfelem már régebb óta részese a közéletnek, annak ellenére, hogy 7 évvel fiatalabb.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy elsősorban azért alkalmas a szintén fideszes polgármester elődjével ellentétben, mert ő irányítható. S mi lesz velünk, ha Tiborunkból uniós biztos lesz hamarosan, amely pozícióra nagy várakozással tekint országgyűlési képviselővé választása után alig pár hónappal? (A polgármesterjelölt fideszes polgármester elődje már a Fideszből is kilépett, s azért váltották le a mai jelöltre 4 évvel ezelőtt, mert neki még voltak önálló gondolatai.)

Navracsics Tibor közleményében azt írja, nincs olyan megszólalásom, amely ne osztaná meg a várost és amely ne provokálná a város lakosságát.

Még szép, hogy a megszólalásaim megosztják a „várost”. Merthogy a város politikailag valóban megosztott (ez így normális, demokráciákban) és az ellenzéknek és így nekem is elég markáns véleményem van a várost a bizonytalanba és az ellehetetlenülésbe vezető fideszes többséggel szemben. Másrészt szeretném leszögezni, azzal, hogy a Fideszt és tetteit kritizálom, még nem a várost provokálom. Mennyire döbbenetes, ahogyan ezúttal is azt jelzik, amit ők képviselnek, az maga a város és aki őket támadja, az nem is őket, hanem a várost támadja. (Orbántól tudjuk, hogy „a haza nem lehet ellenzékben” és mivel ők maguk a „haza”, aki most van ellenzékben, az nem a haza része, s az valójában nincs is.)

Ugyan kérem, ez a város többségében teljesen jóindulatú, de a Fidesz által átvert, ideig-óráig megtéveszthető polgárokból áll, akik ha rájönnek, hogyan vezetik meg őket nap mint nap, nagyon bosszúsak lesznek. Nekem maximum az lehet a bűnöm, hogy hiába korlátozzák a veszprémi sajtószabadságot is olyan hatékonyan, hiába szolgáltatják ki magukat a lelkes lakájmédia munkatársaival, más módon, akár ilyen blogbejegyzéseken keresztül is, mégis viszonylag sokakhoz eljutok.

Vissza...