Kiskert mutyi

2014-07-16 06:46:16

A művelésre, álltattartásra és uniós támogatások lenyúlására alkalmas nagy állami földterületek megszerzése után immár az önkormányzatok tulajdonában lévő kiskertes művelésre alkalmas területekre is szemet vetettek.

A földtörvény változása miatt az önkormányzati területeket -akár hosszú évtizedek óta -bérbe vevő hobbikertészkedőket hipp-hopp megfoszthatják eddigi lehetőségeiktől. Veszprémben pl. a Paál László utcai garázstelepnél, az Aradi vértanúk utca közelében, vagy Kádártán a Séd partján a temető közelségében is sok olyan kicsike, 100, 200 m2 közötti terület van, amit lelkes hobbikertészkedők példaértékűen művelnek. Paradicsomot, paprikát, babot, borsót, tököt, stb. termelnek ott és így teszik olcsóbbá a megélhetésüket, amellett, hogy ez a kiskerteket művelők számára igazi kikapcsolódást is jelent. Az ő kertészkedéssel töltött napjaik is meg vannak számlálva, mert a földtörvény alapján ezeket a területeket is csak olyan személyek művelhetik, akik megfelelő végzettséggel, mezőgazdasági vagy kertészeti szakirányú képzettséggel rendelkeznek. Röhej! Egy tanár, vagy egy géplakatos ezután csak akkor termelhet paradicsomot, ha vesz saját földet, bérelni ugyanis nem bérelhet az önkormányzattól!

Brányi Mária Veszprém alpolgármestere mit mond arra, hogy ezt többen az érintettek közül joggal nehezményezik? 2016-ig az önkormányzattal kötött szerződések ezekre a területekre még érvényesek, addig nincs semmi tennivalója az önkormányzatnak ezzel. S a város továbbra is szívesen biztosít kiskerteket azoknak, akik kertészkedni szeretnének. Botrány! Mi az, hogy a város alpolgármestere szerint nincs ezzel tennivalónk? (Ha aláírásokat tudott gyűjteni Navracsics Tibornak, a probléma megoldását nem tudja kérni tőle?) A Fideszes többségű parlament ha hoz egy ostoba jogszabályt, akkor azzal nincs semmi tennivalónk, mert a veszprémi többség is fideszes és ha azok ott úgy látják ezt jónak, akkor ez úgy van jól? A tapolcai fideszes polgármester legalább annyit hozzátett, hogy a kiskerttulajdonosokat negatívan érintő szabályozást mielőbb meg kell szüntetni.

Persze ő sem tud érdemben semmit tenni és csak az újabb megválasztása érdekében mond ennyit, hisz ebben a piszokerős centrális erőtérben, ha a legfőbb maffiózók úgy gondolják, hogy ebben is van némi aprópénz, amiért érdemes lehajolni, akkor marad így, ebben a formájában a „jogszabály”.

Itt olvashat a történtekről bővebben!

Vissza...