Apage Satanas!

2014-07-09 15:17:11

Megesett a gyalázat. A parlament jogi bizottsága kilenc másik kisegyházzal együtt ismét kizárta a „bevettek” közül a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget. Bár Balog miniszter szerint is eleget tett minden feltételnek, ami az elismeréséhez kívántatik, ám a bizottság többsége – nyilván a kormánypártiaké – mégis úgy döntött: a MET „nem alkalmas az állammal való közösségi célú együttműködésre”.

De a jelek szerint az állam és parlamenti képviselői nem alkalmasak ilyen együttműködésre…

Előrebocsátom: elfogult vagyok ebben az ügyben. Bár soha nem voltam, nem is vagyok vallásos, azért még világ életemben tiszteltem mások hitét. Erre neveltek. Az én hitvilágom középpontjában az ember áll. Aki egyenlőnek, szabadnak, „méltónak” születik. Aki felelős a többi emberért, az ő egyenlőségükért, szabadságukért, méltóságukért is. Mondhatnám: ez világi felfogásban nem más, mint a Tízparancsolat és az orvosi eskü különös elegye: becsülni az életet, szeretettel fordulni a többiek felé, soha nem ártani, segíteni a gyengéket, az elesetteket. Fennköltebben: illő humanistának lenni.

S mi mással mérhetnénk egy egyház humanizmusát, mint azzal: mennyire karitatív. Erre minden vallási közösségnél találni szép példákat, de a legáldozatosabbnak az elismertségéből kiforgatott, mégis épp az emberiességében következetes Evangéliumi Testvérközösséget találtam. Felháborított, amikor két éve hiába ajánlottam fel az adóm 1-1 százalékát a MET Egyháznak és az Oltalom Karitatív Egyesületnek, csak az utóbbi kapta meg a támogatást. Én meg az adóhivataltól kaptam egy formás levelet, hogy a MET nem szerepel a bevett egyházak listáján…  Azóta szolidaritásból gyűjtöttem „uraságoktól levetett” de még működő, életeket mentő mobiltelefonokat, ágyneműt, takarót, törülközőt, meleg ruhát is a testvérközösség pártfogoltjainak. S a lelkiismeretemre hallgatva (két tucatnyi hasonlóan vélekedő kollégámmal együtt), be is léptem ebbe a „nem egyház” egyházba.

Talán mondanom sem kell: az adóm 1-1 százalékáról idén is pont úgy döntöttem, ahogy tavaly. Írhat majd megint egy szenvtelen, mellébeszélő levelet a NAV, hogy miért is kell más célra, másoknak adni azt a summát, amit köteles vagyok befizetni, és amiről ugyebár jogomban áll úgy határozni, hogy a legszegényebbeknek, a hajléktalan családoknak – bölcsődével, óvodával, iskolával, szállóval, fűtött utcával, idősotthonnal, élelemmel, ruhával, orvosi ellátással – önzetlenül segítő egyház kapja. Ám helyettem és még sokak helyett mások döntenek úgy: másoknak adják, más célra. Így működik együtt ez az állam, s kormánypárti többségű parlamenti csápja, a jogi bizottság a hazai humanista közösséggel…

Ott van azután a vallásszabadság is! Mi a helyzet azokkal, akik a MET tanításait kívánják követni? Ők nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat? Megtilthatják, hogy a saját hitem, meggyőződésem, a lelkiismeretem szerint éljek, ha egyébként nem szegek törvényt? Elorozhatják az egyházamnak – és sok tízezer magyar állampolgár egyházának –  szánt adományt? Nem aggasztja ez a lehetőség a többi, elismert egyházat? Hisz’ egy tollvonással őket is földönfutóvá teheti ez a hatalom! Elég hozzá, ha egyszer ellenszegülnek, s a jogi bizottság úgy találja: „nem alkalmasak az állammal való közösségi célú együttműködésre”. Kétlem, hogy azt a tollvonást az Istennek tetsző cselekedetek közé sorolnák…

És a többi vallás sok-sok híve mit szól, amiért itten semmibe vették az ő hitüket is? Mert semmibe vették a szeretet parancsát. Mert hamis tanúbizonyságot tettek felebarátaik ügyében. Mert a Szentlélek helyett a kormányzó erő által vezérelt hatalmi gőg áradt ki rájuk, és mert nem az Ige iránti alázatot tanúsították, hanem a vezetőjük talpa irántit.

S mikor döntenek úgy mindazok, akik eddig – egyébként vitán felül nemes célra – az állatmentőknek, gyermekeik iskoláinak, a betegek gyógyítását segítőknek és a saját egyházaiknak ajánlották fel az adójuk 1-1 százalékát, hogy akár csak néhány évig a legszegényebbeken, a MET gyámolítottjain segítenek?

Vajon mihez kezdene a hatalom, ha csoda történne, s egyszerre mondjuk ötmillióan jelölnék meg az egy százalék kedvezményezettjének a MET egyházat? Akkor ötmillió magyarázkodó levelet íratnának a NAV-val?

Meglehet. Talán sokba lesz még az adónkból, míg elismerik végre, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és több kisegyház is az, ami. Működő egyház. És annak sokkal jobb, tisztességesebb, emberségesebb, mint a mi államunk – államnak.

Az embertelenség pedig nem a Mindenhatótól, hanem az ördögtől való.

Apage Satanas!

(végépé)

Forrás: Gépnarancs

Vissza...