Orbán a Juncker-ellenes szavazatával elszigetelte magát

2014-06-30 17:46:46

A Neue Zürcher Zeitung című konzervatív liberális svájci lap bécsi tudósítója, Meret Baumann cikkét közölte A magyar nem Brüsszelben – Orbán bosszút áll Junckeren címmel. Cameron brit miniszterelnökkel együtt Orbán Viktor is az ellen szavazott, hogy Junckert jelöljék az EU-Bizottság élére. Külpolitikai téren ezzel elszigetelte magát.

Cameron brit miniszterelnöknek a Jean-Claude Juncker bizottsági elnökké jelölése elleni harcában a mindvégig volt egy hű szövetségese: Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A széles nyilvánosság előtt a csúcspozícióért folyó birkózást többnyire csupán a brit és az EU többi része közötti vitaként tüntették fel, valójában azonban Orbán az európai választások után azonnal bejelentette, hogy sem ő, sem nemzeti konzervatív pártja, a Fidesz képviselői az Európai parlamentben nem fogják támogatni Junckert. Az elvről van szó – jelentette ki ennek megfelelően az európai állam- és kormányfők többségi döntése után pénteken este, hozzátéve: ő akkor is így szavazott volna, ha Juncker egyetlen ellenzője lett volna.

Reding, az ellenségkép

Orbán a nemet erőteljes jelzésként értékelte arra nézve, hogy Magyarország elutasítja az unió illetékességi köreinek bővítését és a szerződések lopakodó megváltoztatását. Ezzel a felszínen ugyanazokat az érveket használta, mint Cameron. A Magyar Nemzet című, kormányhoz közelálló lap szombaton azt írta, hogy ha Orbán támogatta volna Junckert, csorbát szenvedett volna annak a „szabadságharcnak” a hitelessége, amelyet miniszterelnökké választása óta az EU ellen folytat. Emellett a lap a Fidesz belpolitikai helyzetét a brit konzervatívokéhoz hasonlította, mert mindkét pártnak erős konkurenciája alakult ki a jobbszélen: Magyarországon a Jobbik, Nagy-Britanniában az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP).

Mindennek volt szerepe, de ehhez jött egy további érv, Orbán ugyanis kinyilvánított módon azon a nézeten van, hogy Juncker az elmúlt években csak ártott Magyarországnak. Különösen Viviane Reding, a Juncker kormánya által delegált luxemburgi EU-biztos vált a kormány szenvedélyesen ápolt ellenségképévé, amiért Reding élesen bírálta a jogállamiság szempontjából vitatott magyarországi reformokat.

Miközben Orbán Juncker elutasítását külföldön az unió intézményi szerkezetével indokolta, Magyarországon nyíltan beszélt személyes rosszallásáról. A Hír TV-nek, a kormány szócsövének adott interjúban május végén nem csupán Redinget nevezte meg, hanem Jean Asselborn luxemburgi külügyminisztert is, aki bírálta a magyar sajtótörvényt.

Orbánt nem hívták meg

Magyarország baloldali liberális ellenzéke üdvözölte Juncker jelölését. A szocialisták ügyvezető elnöke a magyar MTI hírügynökségnek nyilatkozva Orbán látványos vereségének nevezte a döntést. A belpolitikai következmények ennek ellenére egyelőre korlátozottak. Az Európa-politika Magyarországon csupán alárendelt szerepet játszik, és Juncker megválasztása még további érveket is szolgáltathat a hangsúlyozottan Európa-kritikus kurzushoz.

Fontosabbak azonban a külpolitikai következmények. Cameron pártjától eltérően Orbán pártja ahhoz az Európai Néppárthoz tartozik, amely Junckert jelölte. Orbán az Európai Néppártot két évvel ezelőttig egyenesen alelnökként szolgálta. A Fidesz a konzervatív pártcsalád számára az európai választáson 51 százalékkal egész Európában a legjobb eredményt érte el, Orbán álláspontja azonban ennek ellenére sem Juncker jelölése előtt, sem röviddel azután Magyarországon kívül sehol nem talált meghallgatásra. Hunyadi Bulcsu, a budapesti Political Capital intézet politológusa szerint a tanácsban elszenvedett vereségnél is nagyobb a súlya annak, hogy Orbán nem volt jelen Merkel, Cameron, Rutte holland és Reinfeldt svéd miniszterelnök három héttel ezelőtti találkozóján. Ezen az informális találkozón Merkel megpróbálta meggyőzni Junckerről a luxemburgi politikussal szkeptikusan szembenálló kormányfőket – és Orbánt még csak meg sem hívták. Ez felér egy verséggel a politikus számára, aki otthon a vele szemben jóindulatú médiában szereti magát „Európa erős embereként” ünnepeltetni.

Forrás: Galamus.hu

Vissza...