Nooormális?

2014-06-29 14:00:57

"Nooormális?" Kérdezem most én is, akár Besenyő Pista bácsi, de nem teszem hozzá sem azt, hogy Margit, sem azt, hogy Tibor! Nézem a reggeli órákban az egyik országos hírcsatorna képeit a tegnap Veszprémben történtekről. S egy feliratot látva elképedek. Megmagyarázom miért.

Régóta hagyománya van már annak, hogy az első és a második világháború áldozataira Veszprémben is megemlékeznek az önkormányzat szervezésében május utolsó vasárnapján a hősök napján.

Debreczenyi János -az előző ciklus fideszes polgármestere, aki tavaly elég viharos körülmények között a Fideszből is kilépett- ezt a hagyományt a 2010-es választás előtti években követte is. 2010 júniusában, alig pár nappal a hősök napján tartott megemlékezés után az I. világháború áldozatainak emlékművénél zajlott le a Trianoni megemlékezés is.

A polgármester ekkor még nem tudta, hogy a veszprémi Fidesz úgy döntött, nem őt indítja ősszel a városban a polgármesteri címért. Akkori fideszes helyettese, Porga Gyula lett a posztra kiszemelt jelölt és végül is az őszi választáson a befutó.

A május végi hősök napján szervezett ünnepségekre az elmúlt években is ugyanazon a helyszínen, a Vörösmarty téri emlékműnél kerítettek sort, de 2012 júniusában már volt némi feszültség is ebből a Jobbik és a Fidesz között. Nem fért meg a két dudás egy csárdában. A városi ünnepséget követően Trianonra emlékezve a Jobbik koszorúját valakik eltüntették, amiért a veszprémi Jobbik sajtótájékoztatók keretében kért, de nem kapott elégtételt.

2014-ben a hősök napját már az alsóvárosi temetőben időközben felújított első világháborús sírhelyeknél, emlékhelynél tartották meg. Egy álcivil szervezet segítségével a Városháza előtt június 4-én felállított országzászlónál szervezték ugyanakkor a Trianoni megemlékezést. S június 28-án, szombaton a Vörösmarty téren, az első világháború áldozatainak emlékművénél idén Navracsics Tibor a szarajevói merényletre emlékezett. A magyarországi emléknapok között június utolsó szombatja a magyar szabadság napja. Ennek apropója, hogy 1991. június 30-án fejeződött be hivatalosan a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról, az ország ekkor nyerte vissza önállóságát. Persze vitán felül áll, hogy ezen a napon történt éppen 100 évvel ezelőtt, hogy egy nacionalista szerb diák, Gavrilo Princip halálos lövést adott le Szarajevóban Ferenc Ferdinánd főhercegre, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösére és hitvesére Chotek Zsófiára.

Talán ezért is írták ki a helyi szervezők -szerintem ezzel komoly bakit elkövetve- a megemlékező beszédet mondó Navracsics külügyminiszter elé rakott pulpitusra feliratul: „SZARAJEVÓI MERÉNYLET EMLÉKPNAPJA”. Azért mondom, hogy komoly baki a felirat, hiszen nálunk ilyen emléknap hivatalosan nincs. Nyilván úgy találták ki a helyi szervezők, „szegények”. A Besenyő Pista bácsi -féle „Nooormális?” kérdésfeltevés ennek az átgondolatlan feliratozásnak "szól". Azért annyit óvatosan megjegyeznék, nem volt jó ötlet ez abból a szempontból sem, mert van egy velünk szomszédos ország, úgy hívják, hogy Szerbia (Szerb Köztársaság). Ebben az országban június 28-a gyásznap. Nem a merénylet miatt, hanem a rigómezei csata következményeire emlékeztetve. (Szent Vitus napja gyásznap a szerb történelemben. 1389-ben a rigómezei csatában a Lázár szerb fejedelem vezette keresztény hadsereg az Oszmán Birodalom hadaival csapott össze. Lázár fejedelem és I. Murád szultán is elesett a harcmezőn, a csata a törökök győzelmével ért véget. A középkori szerb királyság megszűnt, a szerb területek ötszáz évre török uralom alá kerültek.) Nem tudom mennyire volt jó ötlet összekeverni ilyen módon a hősök napját, az I. világháború áldozataira emlékezést és a szarajevói merénylet évfordulóját. Ennek a merényletnek a következménye volt ugyanis, hogy egy iszonyatosan véres, borzalmakkal teli és sok-sok tragédiát okozó világháborúba léptünk be -mint végül kiderült- a vesztes oldalon. S éppen ennek a következménye volt a ránk -igaztalanul- mért nagy büntetés, mindaz, ami Trianonban eldőlt, történt.

Vissza...