Fidelitasos, földosztó és zűrös múltú békefenntartó a trafikbírálók között

2014-06-26 18:39:22

Egyikük katonai szolgálat közben megsértette egy tiszthelyettes tekintélyét, a másikuk a kormány legfiatalabb államtitkáraként a sokat bírált földpályázatokat védte, de van köztük parlamentből kibukott volt Fidelitas-vezér is. Egy év kormányzati titkolózás után nyilvánosságra hozták a trafikpályázatok elbírálóit.

Nyilvánosságra hozta kedd este a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azoknak a nevét, akik még tavaly áprilisban elbírálták a trafik koncessziós pályázatokat. 

A bírálóbizottság tagjainak névsorát tavaly több újság is azért kérte a tárcától, mert kiderült: olyanok is nyertek a pályázaton, akik közel állnak a kormánypártokhoz (a témában írott cikkeink között itt válogathat). Az NFM végül kényszerűségből döntött a nyilvánosság mellett, ugyanis egy DK-s politikus által indított perben erre kötelezte a bíróság.

Megnéztük, mit lehet tudni a bizottság tagjairól.

Bagoly Andrea: a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa, a gazdaságszabályozásért felelős államtitkárságon dolgozik.

Bitay Márton: miután a kormánnyal szemben kritikákat megfogalmazó Ángyán József távozott a Vidékfejlesztési Minisztériumból, Bitayt nevezték ki az állami földprogramért felelős államtitkárrá. Az ő feladata volt, hogy a Kishantos átszervezésével, illetve a földbérleti pályázatokat érintő kritikákkal szemben megvédje a kormányt. A harmadik Orbán-kormány megalakulása után is államtitkár maradt, ő a legfiatalabb államtitkár, 1980-ban született.

Czipa Balázs: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságán dolgozott. Navracsics Tibor, a tárca korábbi vezetője Magyary Zoltán-díjjal tüntette ki.

Gulyás Andrea: a Vidékfejlesztési Minisztérium titkárságvezetője, kabinetfőnöke. A 2010-es kormányváltás előtt a Honvédelmi Minisztériumnál és a Belügyminisztériumnál is megfordult.

Hernádi Ádám: a Miniszterelnökségen dolgozik, az igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárság munkatársa.

Kohut Balázs: a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár volt a Navracsics vezette KIM-ben.

Lenner Áron Márk: a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Februárban az Index arról írt, hogy a Budapesti Katonai Bíróságon eljárás indult Lenner ellen. A cikk szerint 2009-ben egy 11 tagú magyar csapattal Egyiptomba vezényelték, hogy ott a Sínai-félszigeten csatlakozzanak a nemzetközi békefenntartó erőhöz. Mint írták, Lennert hadnagyi rangban pénzügyi, személyügyi feladatok ellátására küldték ki, a hadnagy egy részeg társasággal szétvert egy kantint. Az NGM megerősítette, hogy a helyettes államtitkár ellen eljárás folyik, de a kantin szétverését tagadták, azt írták, hogy Lenner szolgálat közben egy katonai rendész tiszthelyettes szolgálati tekintélyét sértette meg.

Mészáros Karina: 2010 júniusától a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a kiemelt állami szerződéseket vizsgáló államtitkárságon titkárságvezető. 2011-ben miniszteri elismerésben részesült, majd a vagyonpolitikáért felelős államtitkárság főosztályvezetője lett. Ugyanebben az évben bekerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. öttagú igazgatóságába.

Mihalovics Péter: politikai pályafutását a Fidelitasban kezdte 2002-ben, 2007-ben az ifjúsági szervezet elnökévé választották. Területi listáról 2010-ben parlamenti mandátumot szerzett, a KIM-ben Navracsics Tibor kabinetfőnökeként dolgozott. A tavaszi országgyűlési választásokon nem kapott befutó helyet a Fidesz listáján.

Orbán Krisztina: az NFM egyik főosztályvezetője.

Pindroch Szilárd: tanácsadóként dolgozott a Miniszterelnökségen, figyelemmel kísérte a helyi fejlesztéseket, és tanácsokkal működik közre a területi koordináció erősítésében. Korábban a Fidelitas Nógrád megyei választmányának elnöki posztját is betöltötte, tagja volt Rákay Philip egyik cégének. Egyik testvére a Tv2 hírpolitikai tanácsadója, a másik testvére pedig a Magyar Hírlap főmunkatársa.

Forrás: Origo.hu

Vissza...