Cameron és Orbán teljes veresége

2014-06-24 18:51:53

Az európai kereszténydemokrata vezetők portugáliai tanácskozásán úgy döntöttek, hogy elutasítják David Cameron brit kormányfő álláspontját. Az Európai Néppárt (és a szociáldemokraták) támogatásával Jean-Claude Juncker lesz az Európai Bizottság elnöke, és a konzervatívok – ellentétben a brit állásponttal – az EU-országok még szorosabb együttműködését támogatják.

A döntések nemcsak Cameron, hanem kevés támogatója, köztük Orbán Viktor vereségét is jelentik. Az MTI ugyan különtudósítót küldött Albufeirába, de feladata a jelek szerint kimerült abban, hogy részletesen beszámoljon a magyar kormányfő felszólalásáról. Ahhoz Orbán fotósának egy sor képét csatolták, amelyeken a miniszterelnök együtt látható az EU vezetőivel. A konzervatív Die Welt ugyan nem említi az Orbán-beszédet, de kitűnik belőle, hogy az Európai Néppárt vezetői, élükön EP-frakcióvezetőjükkel, Manfred Wehnerrel, a Fidesszel különösen jó kapcsolatokat ápoló bajor CSU politikusával, úgy döntöttek: nyíltan szembeszállnak Cameronnal. A lap beszámolt Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter felszólalásáról, aki kijelentette: véleménye szerint nem lehet feltartóztatni az EU további integrációját. Erre annál is inkább szükség van, hogy érvényesíthessék a pénzügyi stabilitás kérdéseiben közösen elfogadott döntéseket. Schauble, a német kormány egyik kulcsembere, némi gúnnyal megkérdezte a briteket: miért éppen ők, a korszerű parlamentarizmus feltalálói akarják akadályozni, hogy az Európai Parlament nagyobb hatáskört kapjon? A miniszter hangoztatta, hogy London nem lesz képes megállítani a vonatot. „Meglehetősen bizonyos vagyok benne, hogy öt év múlva egy jobban ellátott és mélyebben integrált Európai Unió polgárai leszünk” – mondotta.

Manfred Wehner egyébként elutasította az európai szocialista pártvezetők párhuzamosan, Párizsban megfogalmazott szándékát, hogy a foglalkoztatás, a növekedés érdekében lazítsák a pénzügyi fegyelmet. Tanulságos módon álláspontját alátámasztotta a tanácskozáson a portugál és a görög kormányfő. Mind mondották, Portugália, Írország már túl van pénzügyi válságán, és úrrá lesz azon hamarosan Görögország is – miközben Portugália az európai segélyprogram lejárta után is szigorú takarékosságot vállal.

A Die Welt értesülése szerint a jövő heti brüsszeli európai csúcson csak Juncker jelölését terjesztik majd elő, más csúcsvezetőkét még nem. Ugyanakkor a résztvevők döntenek majd a következő ötéves időszak „stratégiai irányairól”, és munkatervet fogadnak el az új Európai Bizottság számára. E dokumentum a gazdasági és pénzügyi unió továbbfejlesztését írja elő, a gazdaságpolitikai döntések szorosabb összehangolásával – ami azt jelenti, hogy az Európai Bizottság nagyobb hatáskört kap olyan kérdésekben, amelyek jelenleg a tagállamokhoz tartoznak. Azaz: az Európai Néppárt éppen ellentétes politikát szorgalmaz azzal szemben, amelyet Orbán Viktor évek óta, mind hangosabban hirdet – s amelyet David Cameron is képvisel.

Forrás: 168 Óra.hu

 

Vissza...