Amerika az EBESZ elé vitte a magyar média és civil szféra megfélemlítését

2014-06-20 18:50:17

Már a világ legnagyobb biztonsági szervezete is az Orbán-kormány viselt dolgaival foglalkozik. Gary Robbins, az USA ideiglenes ügyvivője a Norvég Alap betámadása, a sajtó megfélemlítése és a reklámadó miatt szólalt fel.

"A bécsi székhelyű szervezet célja a korai figyelmeztetés, a válságmegelőzés, a válságkezelés, a válság utáni rehabilitáció." - írja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetról a Wikipedia. Magyarország sajnos azok közé az országok közé került, amelynek veszélyeire időben kell figyelmeztetni a tagországokat.

Robbins beszédét azzal kezdte, bogy az aggodalmát fejezte ki néhány friss fejlemény miatt, amik Amerika egyik közeli barátjánál és szövetségesénél, Magyarországon történtek. A diplomata előszöt felidézte a Norvég Alap kormányzati letámadását.

Utána jött a sajtószabadság-blokk, amit azzal vezetett be, hogy magyar újságírók öncenzúrát gyakorolnak, mert tartanak a kormányzatot kritizáló cikkeikre érkező válaszcsapásoktól. Ezek után nevek említése nélkül felidézte, milyen következményei lettek annak, hogy egy független híroldal cikkeket közölt a Miniszterelnökség vezetőjének extravangáns költekezéséről. Robbins beszélt a főszerkesztő menesztéséról, illetve a vele szolidáris újságírók felmondási hullámáról.

Végül a legmagasabb sávban a bevétel 40 százalékát kitevő, sajtószabadságot fenyegető reklámadót, illetve az az elleni egységes tiltakozást emelte ki. Közölte, hogy az Egyesült Államok egyetért Dunja Mijatovićnak, az EBESZ sajtószabadság-felelősének kritikájával, miszerint a törvényt megfelelő egyeztetés nélkül, gyorsított eljárásban fogadták el. Egyetértően idézte fel Mijatovic szavait, miszerint a demokrácia szempontjából kulcsfontosságú, hogy a médiát és a civil társadalmat befolyásoló törvényeket nyílt vita és az érintettek megfelelő tájékoztatása után hozzák meg.

Végül jött a figyelmeztetés: arra bátorítjuk a magyar kormányt, hogy tartsanak széleskörű egyeztetéseket a civil szférával és a médiacégekkel, és kölcsönösen elfogadható megoldásokat keressenek, amelyek összhangban vannak Magyarország EBESZ-kötelezettségvállalásaival a szabadságjogokról, így az sajtószabadságról.

Itt olvasható el a beszéd teljes, eredeti szövege.

Forrás: Cink.hu

Vissza...