Titkolózik a kormány? Az őszi választás után jöhet a meglepetés

2014-06-18 15:08:45

Szinte soha nem terveztek ennyire kevés törvényt, mint most. Elképzelhető, hogy az önkormányzati választások előtt, még munkaterv szintjén sem akarja a kormány megmutatni, hogy mire készül.A második Orbán-kormány előterjesztésében 415 törvényt fogadtak el az előző ciklusban, amely ülésszakonként mintegy 52 törvényt jelentett.

Ehhez képest a most beterjesztett törvényalkotási program szerint ősszel a kormány csupán 17 törvényt akar elfogadtatni a parlamenttel - írja a Policy Agenda elemzése. Ebből 4 kezdeményezés jogharmonizációs célú, illetve szintén 4 törvényjavaslat a költségvetés elfogadásához kapcsolódik, azaz „kötelező” eleme az őszi ülésszaknak.Az elmúlt négy évben két ülésszak volt, amikor a kormány ennél kevesebb törvényjavaslatot tervezett előre. 2011 tavaszán az Európai Unió soros elnöki posztjának a betöltése miatt, szándékosan akarta a kormány mentesíteni az országgyűlést a törvényalkotási munkától, ráadásul akkor egy hónapot eltöltöttek azzal, hogy csakis az új alkotmány volt a Parlament előtt. Ezen kívül a most tavaszi ülésszakon terveztek előre 2 törvényjavaslatot, mivel nagyon kevés alkalommal ült össze a parlament a választások előtt.

A kevés törvényalkotási kezdeményezés azért is meglepő, mivel négy tárca - a minisztériumok majdnem fele - egyáltalán nem kapott feladatot. Köztük olyan megaminisztériumok, mint a Lázár János vezette Miniszterelnökség, vagy az Emberi Erőforrások Minisztériuma.


A kevés jogalkotási feladat azt is jelenthetné, hogy legalább a jogalkotás területén egy konszolidációs időszak következik. Látva az új parlament megalakulása óta eltelt időszakot, erre nem érdemes számítani - véli az elemzés.

Könnyen lehet, hogy az önkormányzati választások előtt, még munkaterv szintjén sem akarja a kormány megmutatni, hogy mire készül. Erre utal az is, hogy a jogalkotási tervben már most azt jelezte a kabinet, hogy szeptemberben várhatóan felül fogják vizsgálni a programot, és kiegészíthetik azt.

A kormányzást folytató politikai erő részéről ez annak a jele, hogy az önkormányzati kampány miatt nem akarnak támadási felületet adni idejekorán - állítja a Policy Agenda. A kiszámítható jogalkotási munkának mindenesetre szerintük sokat árt, hogy nem átlátható még a kormány munkája sem.

Szerző: VG Online

Vissza...