A kutya ugat a karaván halad...

2014-06-15 17:47:56

Nyilván mindenki ismeri jól ezt a mondást és érti is jól a mögötte lévő tartalmat. Az őszi önkormányzati választások előtt, sokan gondolhatják ezt, akik figyelemmel kísérik az ellenzéki készülődést. Végül is volt április 6-án egy országgyűlési választás, és azt követően egy EP választás is május 25-én, s mindkét választást a Fidesz nyerte fölényesen.

A miniszterelnök győzelmi mámorát nem is leplezve az EP választás éjszakáján utalt már az ez évi harmadik, ősszel esedékes választásra is, s párhuzamként a három a magyar igazság szólást hozta szóba, még azt is hozzátéve, megvan a második. Reményei szerint az Ő és pártja számára nem lesz vége ebben az évben a nyerő szériának. Mindent politikai hatalmat a Fidesznek! Akár ezt is választhatnák az őszi választások szlogenjéül. Egy szót sem szólnék, ha mindez valóban a népakarat következményeként történne majd így.

Erről viszont szó sincs. Az április 6-i választásokat ugyan valóban megnyerték, de messze nem kétharmaddal. Mégis kétharmaduk van a Tisztelt Házban. Valódi többségük 2010-ben volt utoljára és azt arra használták fel, hogy átírják a kétharmados törvényeket és betöltsék a demokratikus intézményrendszer minden fontos, eddig függetlenek által betöltött pozícióját, felszámolják a fékek és ellensúlyok rendszerét, a sajtószabadságot, saját képükre formálják a körülöttük lévő világot. Aki ezt nem helyeselte, azt politikai üldözötté tették, nemzet- és hazaellenes vádakkal illették. 2014-ben már egy olyan csupán maguk által megformált és elfogadott választási törvénnyel szerezték a kétharmadukat, ami a választókorúaknak csupán a 27%-nak az akaratát tükrözte. A szavazáson résztvevők több mint 50%-a ugyan nem őket támogatta, de ez nem lehetett már akadálya a választási csalárdságnak és az újabb kétharmaduknak.

Az EP választásokra a rendszeres békemenetelésre rávehető szavazóiknak alig a felét voltak képesek elvinni az urnákhoz. Ez mégis elég volt ahhoz, hogy ott is elvigyék a mandátumok több mint felét. Egy több részre hulló és némely szegmensében velük még kollaborálni is kész ellenzék könnyű préda volt a számukra. A dráma az, hogy a minden eddiginél alacsonyabb választási részvételt is sikerként kezelték. Kettős beszédükkel és a magyaroknak Brüsszeltől tiszteletet követelő jelmondatukkal is képesek voltak a gyér (még 30%-ot sem elérő) részvétel melletti jelentős sikerre.

Az önkormányzati választásokat már 2010 őszére átszabták. Írtam is akkoriban a Veszprémben történtekről. Annak ellenére, hogy alacsony volt a részvétel a helyhatósági választásokon és a résztvevőknek alig a fele támogatta csak a Fideszt, az önkormányzatokban példátlanul torz módon juttatták önmagukat többséghez. A nagyobb városokban lefelezték a listán bejuttathatók számát és így az ellenzékük támogatóinak a testületekben a képviselete jóval alatta volt a támogatások alapján elvárhatónak. A helyi médiában az adófizetők pénzéből biztosított forrásokkal "játszadozva" irányításuk alá vonták azok működését. Az őket kiszolgáló lakájmédia maradhatott csak „életben”, mindenki mást kivéreztettek, elűztek.

A választókörzetek átrajzolásával elérték, hogy a számukra legkedvezőtlenebb helyzetben is ők maradjanak a legtöbb körzetben az esélyesek. Ahol erősebb volt a baloldali preferencia, ott olyan szavazóköröket vontak egybe, ami gyengítette az ellenzéki erőket. S most- pár napja-, alig negyed évvel a választások előtt az önkormányzati választási törvényt újra jelentősen módosították. Egészen elképesztő, hogy ehhez miként asszisztáltak elvileg ellenzékinek tekinthető erők. Az LMP elnöke például módosítójában a polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlások számának csökkentését javasolta. „Csodák-csodája” (persze csak azért, mert ez nekik is nagyon jó), el is fogadták azt. Veszprémben eddig kb. ezer ajánlásra volt szükség egy polgármesterjelölt állításához. Most elég lesz ennek a fele is. Értem, hogy az LMP-sek mindezt miért akarták. Nyilván így nagyobb a reményük arra, hogy állítani tudnak majd ők is jelöltként valakit. Csakhogy ezzel valójában a Fideszt segítik. Ők ugyanis így még biztosabbak lehetnek abban, hogy a még többfelé osztódó szavazatok esetén az ő jelöltjüket senki meg nem szoríthatja. Mit számít már az, hogy valódi többsége lesz-e annak, akit állítanak. A lényeg, hogy nekik eggyel több legyen, mint a sok ellenfél bármelyikének. S ugyanez az elv jól működik az egyéni választókerületekben is. Ha az ellenük leadott szavazatmennyiség sokfelé oszlik, esély sincs a leváltásukra. Pedig Veszprémben ha maradnak, még undorítóbb, még bűzösebb lesz az általuk létrehozott korrupciós dagonya. Az elszámoltatás, a felelősségrevonás reménye elveszik. S még kevésbé számít majd, mi a városunkban élők mindegyikének a valódi érdeke. Eddig sem tűrték a jobbító szándékú javaslatokat, s a normális hangvételű kritikát. Az általuk pozícióba állítottak jó része szavazógépként fungált csupán. Az illetményéért cserében bármihez gondolkodás nélkül a nevüket adták.

Ha nem leszünk képesek összehangoltan fellépni ellenük és a választók sem értik meg, hogy az otthonmaradásukkal a Fidesz totális hatalmát és minden valódi értéket elpusztító regnálását hosszabbítják meg csupán, akkor a gyermekeink életére is reménytelenséget hozó állapotokra számíthatunk itt és az ország bármely más pontján. S még akkor is csak a kutyaugatást halljuk majd, amikor már a karaván nem halad, hisz azt valójában tevéstől, mindenestől régen ellopták.

Vissza...