Médiaszabadság? Harcolni éppen lehetett volna érte.

2014-06-11 17:43:41

Sokan találgatják a „médiatörvény” megfogalmazása óta: vajon miért nem fognak össze a médiaszereplők, on-line szolgáltatók, hírportálok, blogok, internetes hírforrások a rendszer ellen, közösen tiltakozva, bojkottálva az egész disznóságot? Aztán az a kérdés is gyakran felmerül, hogy vajon miért csak néhány ezren tiltakoznak a sajtószabadság újabb megnyirbálása ellen?

Miért szarja le a többség magasról az egészet, holott a hírportálokat százezrek olvassák? A válaszok megvannak, csak éppen elkeserítőek. A médiaszolgáltatók ugyanis félnek, és megalkudnak a helyzettel, a lakosság pedig azzal áltatja magát, hogy ez az ügy még nem fogja „felborítani” a sajtószabadságot. Csak hát olyan ez, mint a kocsmában ácsorgó paraszt esete, aki kerüli a bajt: nekidől pár részeg, mire odébb megy, majd még odébb, míg végül az utcán találja magát. Mi lenne, ha az a paraszt már az első esetnél felemelné a szavát? Csoda. Legalábbis nálunk. A szittya nem olyan, hogy előre gondolkozzon.

De nézzük meg a dolgot kicsit más szemszögből is. Lázár ma kiskirály, Orbán maga a megközelíthetetlen császár, a Fidesz-vezetők pedig a legfelső kaszt prominensei, akiket a párt olyan mértékben véd meg, amilyen mértékben fel tudtak kapaszkodni a párt-ranglétrán. A szorgalmasabb seggnyalók bármit megtehetnek, a kisebb halak csak a kis stiklikben utazhatnak. Aztán ott vannak az ellenzéki politikusok az őket körülvevő vékonyka gazdasági holdudvarral, jórészt külföldi szponzorok pénzéből vegetálva (egyem meg Soros Gyuri bácsi kis szívét). Próbálkoznak, téblábolnak, szerencsétlenkednek, miközben most éppen mindegyik ellenzéki párt átszervezésekre készül, nagy fogadalmak és változtatási tervek közepette. De igazából nem képesek (egyelőre) semmi komolyra. A gond nem is itt van.

A kérdés valójában az, hogy az EMBEREK miért nem tesznek semmit? Pártoktól, ellenzéktől függetlenül? Csak úgy, maguktól? Mondjuk azért, hogy elérjék: korrekt, független és szabad legyen hazájukban a sajtó. Hogy valódi híreket tudjanak olvasni. És hogy egy sértődött kancellária-államtitkár ne tudjon félelemben tartani hírújság-főszerkesztőket (illetve komplett hírújságokat). Jó kérdés. De nem olyan nagy talány ez sajnos. Az emberek bagatelizálják az ügyet. És akik fel tudnák hívni figyelmüket a dolog jelentőségére, azok vagy hallgatnak, vagy hiteltelenek. Ez van.

A magyar média szereplői is és az emberek is hibáznak. Hallgatnak, tűrnek, kussolnak. Mint az egyszeri paraszt a kocsmában. A sorsuk is hasonló lesz.

Forrás: koznaplo.blog.hu

Vissza...