Összeesküvés elmélet az adófizetők pénzén

2014-06-08 17:06:51

Piros, kék és fehér lufik címmel -a tartalmát tekintve- egy az eddigiektől eltérő módon korrekt tudósítást kanyarított a Világos Veszprémért Mozgalom szervezésében szerda este zajló demonstrációról az elvileg ingyenes hetilap mindenese. (fotós, tudósító, szerkesztő, stb. egy személyben.) A címmel és a képaláírással persze -utólag kiderül- már egyértelműen manipulálni akar.

A képen-mivel fekete-fehér-nem igazán látszik, hogy leginkább kék és piros lufik voltak a megemlékezés és a tiltakozás szónoka előtt, azaz előttem. Fehér színű alig pár darab, de erről majd később.

Mi is a baj ezekkel a színekkel?

Nekem semmi. A piros (vörös) nekem, aki több mint másfél évtizedig az MSZP soraiban politizált, a szívemhez igen közel áll. S elismerem, a kék is. A Demokratikus Koalíció színe, amelyik szervezetben már 3 éve politizálok, egyre inkább a kék.

Piros és kék Veszprém színei is. Egészen eddig ez a két szín nem csak nekem, hanem minden szívvel-lélekkel veszpréminek is kedves színpárosítás volt. Mostanában- amióta új logót ügyeskedett össze (erről sem kérdezve a veszprémieket) uniós pénzen a Fideszes városvezetés- a városi rendezvényeken kevés szerepet kap az egyébként hivatalosan el sem törölt városi jelképrendszer. A város címere pl. változatlanul hivatalos, meghívókon mégsem szerepeltetik. Indoklásul azt mondják, bonyolult. (Nekik egészen bizonyosan.)

Az országzászló Polgármesteri Hivatal előtti felállítása elleni tüntetésre a pirosat és a kéket kimondottan azért választottuk persze, mert Veszprémnek ezek a színei. A fehér pedig a világosságot és a békét szimbolizálja normálisan gondolkodni még képes emberek körében.

A fehér szín egyébként nem egykomponensű. A Napból jövő fényt is fehérnek tekintjük. Holott a Nap színképe alapján egy G2V-s sárga csillag valójában. A fehér fény prizmával alkotóira bontható. Abban ugyanúgy ott van a vörös, a narancs, a sárga, mint a zöld, a kék és az ibolya. Az, hogy a demonstráción miért volt egy pár fehér színű lufi is, annak az indoka nagyon egyszerű. Mikor a héliummal töltött lufikat egy helyi vállalkozónál megvásároltuk, elmondtuk, olyan kék és piros színű lufikat kérünk, amiből néhányba szeretnénk világító ledeket is behelyeztetni. A lufis elmondta, nem jó az ötlet, mert a kék és piros színű lufik kevésbé átlátszóak és ha este is engedjük fel őket, nem fog érvényesülni bennük kellőképpen a fényforrás. Ajánlotta, vigyünk egy pár fehéret is, mert ezekben a led jól érvényesül. Elfogadtuk a tanácsát, mondván, a fehér a megvilágosodást is jelképezi és a performanszunk lényege az volt, a lufikra kötött cetliken lévő szövegekkel együtt is, hogy megfogalmazzuk, „Hiszünk Veszprém megvilágosodásában!” A múltba révedést, a nacionalizmust, a sovinizmust és az irredentizmust puszta jelenlétével is erősítő országzászló a revansizmus jelképe is.

A hivatal elé helyezett „zászló” rossz üzenet. Ha méltó emlékhelyet szeretek volna, akkor eredeti állapotában, de nem az eredeti helyén állítják vissza az 1944. március 15-én Veszprémben egyszer már felavatott országzászlót és elviszik a múzeumkertbe. (Most sem az eredeti helyén állították fel.) Semmi köze egyébként a június 4-én átadott zászlónak a mai nemzeti lobogóhoz. A Parlament előtt szerencsére (még) a nemzeti lobogót húzták fel. Itt, egy un. történelmi zászlót, középcímeres, s angyalok vigyázzák, a zászló alja színenként háromszög alakú (cakkos). A címer az 1938-ban használatos és egyértelműen a revizionizmus szimbóluma. A Kossuth téren oda nem illő drótturulok sem vigyázzák a zászlót az oszlop kép oldalán a Veszprémben felállítottal ellentétben.

Az adófizetők pénzén működtetett és ingyenesnek mondott városi hetilapban nemcsak a mi, a Világos Veszprémiek performanszáról szóltak a hírek. A „mindenes sajtómunkás”, színes arcképével díszített gondolatai is olvashatóak voltak az e heti számban „Nemzeti összetartozásunkról” címmel.

Felejthető lenne az írás, ha nem tért volna ki ebben is a mi szerdai demonstrációnkra. A kék, piros és a fehér lufikban ő a francia színeket vélte felfedezni. Be kell valljam, egészen addig, amíg nem olvastam az általa írtakat, mindez eszembe sem jutott. S vélhetően egyikünknek sem azok közül, akik mertek véleményt mondani tiltakozó jelenlétükkel erről szörnyű kinézetű és a múltba fordulást segítő „alkotásról”. Megjegyzem azon sem meditáltunk hosszasan, hogy milyen sorrendben engedtük az égbe szállni a gázzal töltött lufikat. Mivel volt közel 20 lufink, amiből 5 volt talán fehér, nem ügyeltünk kellőképpen arra, melyik színűt engedjük fel később, vagy előbb. Most hogy utána néztem jobban, vádolhattak volna azzal is ilyen alapon, hogy Oroszország, Szlovénia, Szlovákia, a Boszniai Szerb Köztársaság, vagy akár Horvátország és ki tudja még melyik ország nemzeti színeit varázsolhattuk egy pillanatra fel az égre. Nem igazán sejtettem, hogy az újságírók- persze mindig vannak közöttük a hatalommal igen szolgálatkészek- között kell keresni az összeesküvés elméleteket kedvelőt.

Ígérem legközelebb viszünk zöldet, sárgát, és narancssárgát is. S így az összes Uniós országot is beleláthatják majd azok, akik ilyesmire fogékonyak. Persze már mondom is, ez utóbbi ötlet is átgondolásra szorul, mert ha véletlenül ezt tennék tuti, hogy a homofóbok kiálthatnának azonnal aljas provokációt!

Ui: Legutóbbi írásom igazán nagy figyelmet kap a szélsőjobb részéről.

Ilyen üzeneteket kapok:

Olvastam rólad, láttam a "honlapod". Honnan a jóanyádból szalasztottak téged te agymosott dk.-s barom. Anyád-apád volt valamim kommunista fosszilia. Ők neveltek hülyének? Elvégezted iskoláidat, s "tanár" lett belőled, te kretén. Holokausztozol, hülyíted, a gyerekeket, az aljas trianoni diktátumról nem vagy hajlandó tisztességesen megemlékezni, az országzászló felállítása ellen szervezel tüntetést, te barom. Magyarnak kellene lenned, de te egy elkorcsosult idióta vagy, hogy a fene egye meg a mocskos fajtádat. Vigyázz nagyon, mert előbb-utóbb belefutsz egy irdatlan nagy pofonba, fletó haveroddal együtt. Tisztességes, emberi szavakra méltatlan vagy, s nem tudhatod mikor, hol, melyik pillanatban kapod meg a magadét aljas magyargyűlöletedért. Nézz sűrűn a hátad mögé te kretén jártodban-keltedben. Utonallo”

 Nesze neked „szebb jövőt”, mondom én erre!

Vissza...