A veszprémiek torkán is lenyomták a nemzeti giccset

2014-06-05 19:38:12

Részben megemlékezés, részben tiltakozás volt  a célja a Világos Veszprémért mozgalom akciójának június 4-én este Veszprémben. Az okot a Városháza előtt felállított turulos országzászló adta. Katanics Sándor (DK) elsőként egy tényszerű áttekintés adott a 94 évvel ezelőtti trianoni békeszerződésről vagy diktátumról.

Felidézett néhány pontot, ami leírja mit veszített Magyarország a vesztes első világháború után. A területi korlátozás mellett a súlyos korlátozó határozatokról, a büntetésként kapott tételekből és a jóvátételi követelésekből is felsorolt néhányat. 1920. június 4- én a győztes diktált, a vesztes elviselte a büntetést - folytatta. Mostanra éppen itt az ideje, hogy ez ne csak politikai megközelítést kapjon és ne a múltba kelljen révedni. A 30-as évek világában közel 1000 helyen létesültek országzászlók.  Az utolsók között volt Veszprémben az Ányos Pál utcánál az 1944. március 15-én felavatott. Ezek az országzászlók mind irredenta és nacionalista törekvés jelképeként jöttek létre. Katanics Sándor figyelmeztetett arra, ha ezeket újra állítják, újra a figyelem középpontjába helyezik - márpedig itt a polgármesteri hivatal előtt, aminek a helyi demokrácia fellegvárának kellene lenni,  egy ilyen országzászlót, ami nem egyfajta emlékműként jelenik meg hanem olcsón egy gagyi -, ezzel nem a méltó megemlékezést szolgálják. Ezen az  emlékművön látható két turul lehet, hogy inkább az egyiptomi istenségre, Hóruszra emlékeztet, és semmi keresnivalója a polgármesteri hivatal előtt.

A felirat pedig teljes tévedés. Ma Magyarországnak nem kell feltámadni, mert Magyarország él, az Európai Unió része. Nem az országzászló állítás szolgálja a határon túlra került magyarság nemzeti kötődését, hanem az, hogy nem csak a nemzet részei, hanem az Unió tagjai is legyenek. Ezt a törekvést nem az országzászló szolgálja, hanem az, hogy előre tekintünk és nemcsak a nemzet összetartozásának napját, hanem a nemzetek összetartozásnak napját, az uniót is megfelelő módon ünnepeljük.

Az országzászlót a fideszes többségű veszprémi városvezetés ráerőszakolja a városra, hiszen senkinek a véleményét nem kérdezték. Álcivil szervezetek állították. Az országzászlóhoz köthető üzenetek a nemzetre súlyos sötétséget hozhatnak.

A beszédet követően a héliummal töltött lufikat a résztvevők egy kis üzenettel együtt – Hiszek Veszprém megvilágosodásában - engedték a magasba. A részben Veszprém színeit képviselő (piros és kék) részben a ledekkel ellátott fehér lufikkal világosságot szeretnének eljuttatni mindazok számára, akik igénylik a világosságot.

Veszprém csak egy kis része az egész országban zajló történelemhamisításnak. Bár közvetlen párhuzamot nem vonhatunk a budapesti Szabadság téri tiltakozásokkal és a Kossuth téri átépítéssel, de áttételesen a kapcsolat mégiscsak fellelhető. A Kossuth téren Károlyi Mihály szobrának helyére annak a Tisza Istvánnak emléket állító szoborcsoportot helyezték vissza (a 44-es állapotnak megfelelően – a szobrot 1934-ben Gömbös Gyula avatta fel), aki végül hozzájárult a Szerbiának történő hadüzenethez, a háborúhoz való csatlakozásunkhoz. (Minek is volt a következménye Trianon?)

A stílus, ahogyan lenyomták a veszprémiek torkán ugyanaz, ahogy a Szabadság téren a hazugság emlékművét megvalósítják.

A veszprémi (akárcsak a pesti arkangyalos-sasos) alkotók helyében azért művészileg sem lennék büszke a kovácsoltvas gatyás ölyvekre hasonlító turulos tákolmányra. Keressük együtt a turult!

Forrás: Várpalotai-Hírhatár

Vissza...