Azt csinálok amit én akarok...

2014-05-29 16:52:06

Ezt a kijelentést még véletlenül se nekem tulajdonítsák. :) Sokkal inkább a Fidesz helyi prominenseinek. Ők sem mondják persze, csak csinálják. Azt, amit akarnak. S valljuk be, ezt most simán meg is tehetik, minden következmény nélkül.

Amit öntörvényűen most már szinte napi gyakorisággal művelnek, arról Önök, választók nem igazán tudnak. (A bokáit egyre zajosabban összecsapkodó lakájmédia mindezekről nem ad soha semmiféle tájékoztatást.) Akik meg tudnak valamit, úgy látszik a döntéseikben nem befolyásolja őket a Fidesz képviselőinek mára határtalanná váló gátlástalansága. Akkor és ott sértik meg a maguk által megalkotott jogszabályokat is, amikor csak kedvük tartja.

Ma a közgyűlésen látványosan sikerült ismét felrúgni a szervezeti és működési szabályzatban foglaltakat. Leírom, mert nem biztos, hogy tudják: napirend előtt úgy lehet felszólalni, ha e gyűlést megelőző napon írásban jelzi valaki ezt a szándékát. A témának, napirenden nem szereplő városi jelentőségű, halaszthatatlan és rendkívüli ügynek kell lenni. Egy tartalmi összefoglalót is le kell adni, aminek alapján a polgármester dönt, hogy elhangozhat-e a napirend előtti felszólalás, vagy sem. Ha a felszólalás tervezett szövege valakit személyesen érint, akkor a teljes szöveget be kell nyújtani. A közgyűlést megelőző nap 16 óráig a képviselőknek elektronikus levélben meg is küldik az elmondani kívánt szöveget.

Mihalovics Péter frakcióvezető az alábbi sorokat adta le tegnap.

„A 2014-es európai parlamenti választás értékelése

A Fidesz abszolút többséget szerzett mind országosan, mind pedig a veszprémi szavazókörökben, amely visszaigazolja a kormánypárt elmúlt években végzett munkáját, csak úgy, mint a párt EP frakciójának a magyar emberek és az ország érdekében tett erőfeszítéseit. Emellett a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is többséget szerzett, mely azt mutatja, hogy az európai emberek többsége a konzervatív, jobbközép értékrend mellett voksolt. Meglepő fordulatot jelentett az MSZP nagyarányú választási veresége, továbbá a Demokratikus Koalíció előretörése Veszprémben. (Hoppá, idegesek a fiúk! Megjegyzés tőlem! :))

Bár a részvételi arány tekintetében hazánk régiós szinten kiemelkedően jól teljesített, azonban az eredmény további javítása szükségszerű, valamint elgondolkodtató az európai szélsőjobboldal előretörése is.

Veszprémben az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg uniós támogatással, de arra törekszünk, hogy ezen beruházások arányát a jövőben növelni tudjuk. Emellett a veszprémi Fidesz frakció teljes mértékben kiáll a Fidesz uniós politikát meghatározó szempontjai mellett: nemzeti érdekvédelem, elkötelezettség és a magyar eredmények elismertetése és védelme Brüsszelben.”

Csak egy apró megjegyzés tőlem most, részletes elemzés helyett. Maradjunk annyiban, hogy az európai emberek többsége el sem ment. S ha részt sem vesz valaki a szavazáson, elég ciki azt állítani róla, hogy a konzervatív, jobbközép értékrend mellett voksolt. Mondjuk ki, ejtett mindenkire magasról a nagy többség és inkább kertet művelt, kirándult, vagy csak otthon bámulta egy sör mellett a tévét. Az, hogy a Fideszt egy percig sem zavarja, hogy alacsony volt a részvétel, ezen már nincs mit csodálkozni. Azon még talán igen, hogy akik nem mentek el, azokat is a békementes táborához sorolja.

Ehhez képest, ami elhangzott, arról így tudósít a Vehir.hu.

„Dr. Mihalovics Péter (Fidesz-KDNP) a választásokkal kapcsolatban fejtette ki véleményét. Szerinte a polgárok három ok miatt szavaznak egy pártra: annak nemzetközi érdekérvényesítő képessége, kormányzóképessége és helyi beágyazottsága miatt. Míg az egyik oldalon a rezsicsökkentés megvédése, a családok melletti kiállás van, a másikon Zuschlagok, Szanyik és orosz kémkedéssel meggyanúsított szélsőségesek állnak. Ezek alapján a frakcióvezetőt nem lepte meg az elmúlt szavazások eredménye. Veszprémben nincs igény a vallásellenességre, a határon túliak kirekesztésére, a politikusbűnözésre, a szélsőségekre. Ahhoz, hogy a város tovább haladhasson a fejlődés útján, pusztán arra van szükség, hogy az őszi választáson is a megfelelő döntést hozzák a választópolgárok.”

Persze ők sem szó szerint tudósítanak. Én meg azért nem tudom leírni pontosan, hogy mi történt, mert amikor a fideszes polgármester megadta a Fidesz frakcióvezetőjének a szót, felálltam és kimentem.

Már pár hasonló esetben tiltakoztam ügyrendi gombot nyomva és érvelve, hogy be kellene a többségnek is tartani és a jegyzőnek is be kellene tartatni a szervezeti és működési szabályzatunkat, de a jelzésem a „falrahányt borsó” tipikus esete volt mindannyiszor. Gondoltam, ezúttal tiltakozásul kimegyek a teremből és legalább iszom addig egy kávét a folyosón lévő automatából, amíg odabenn elhangzik egy olyan napirend előtti hozzászólás, ami nem halaszthatatlan, nem városi jelentőségű és nem is rendkívüli, csupán csak egy újabb fideszes sajtótájékoztató a sok közül.

Miután visszaértem a terembe, az ellenzéki képviselőtársaim egyike odasúgva jelezte, nem csak szabályszegő, hanem személyeskedő is volt a hozzászólás. Nekem is címezve, aminek a lényege valami olyasmi volt, hogy én mint a Demokratikus Koalíció tagja és képviselője jobb ha tudom mi a jövőm és megyek magamtól is kifelé a teremből. (Hogy pontosan mi és hogyan hangzott el, majd a jegyzőkönyvből hamarosan megtudom.)

Az viszont a Vehir tudósításából is kiderül, egyáltalán nem az a szalonképes- s egyáltalán nem szabályszerű- hozzászólás hangzott el, amit a közgyűlés megtartása előtti napon Mihalovics Péter leadott.

Azt hiszem hamarosan beadok egy módosító javaslatot a szervezeti és működési szabályzattal kapcsolatosan. Javasolni fogom, az első paragrafus legyen az, hogy a szabályzatban leírtak csak az ellenzéki képviselőkre vonatkoznak. A Fidesz pedig csinálhasson mindig azt, amit csak akar. Mert nekik ez jár, nekik ezt lehet. A választók nekik ezt mindig, minden körülmények között képesek elnézni.

Vissza...