Orbánnal is lenyeletnék Junckert

2014-05-28 19:45:44

A szocialisták is támogatják, hogy a néppárti politikus, volt luxemburgi miniszterelnök próbáljon többséget maga mögé állítani az Európai Bizottság elnöki tisztéért. Hannes Swoboda szocialista EP-frakcióvezető lényegében közölte, szeretnék elérni, hogy a vezetők ne gondolkozzanak azon, kit lehetne Juncker helyett, mellett javasolni, hanem fogadják el a kész helyzetet.

Jean-Claude Juncker, az Európai Néppárt elnökjelöltje tesz először kísérletet arra, hogy többséget szerezzen az Európai Parlamentben az Európai Bizottság vezetésének megszerzéséért – tudatták az EP házbizottsági ülése után kedden, melyen a frakcióvezetők és Martin Schulz, az EP elnöke, a szocialisták elnökjelöltje elemezték a hétvégi választás eredményét. Erről tájékoztatták a legnagyobb pártok vezetői Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács állandó elnökét, mielőtt az unió állam- és kormányfői elkezdték volna kedd esti informális tanácskozásukat Brüsszelben.

Hannes Swoboda, a szocialista EP-frakció vezetője lényegében közölte, szeretnék elérni, hogy a vezetők ne gondolkozzanak azon, kit lehetne Juncker helyett, mellett javasolni, hanem fogadják el a kész helyzetet. Az uniós vezetők azonban várhatóan egyelőre nevek említése nélküli vitatják meg, a választások fényében milyen elnököt szánnak az Európai Bizottság élére. Schulz közben emlékeztetett, ha Junckernek nem sikerül többséget szereznie, akkor az eredmények fényében következő jelölt, azaz saját maga próbál meg többséget kovácsolni az EP-ben.

Hol vagyunk még ettől? Nem egy személyi döntést kell hozni, hanem el kell dönteni az unió következő négy-öt évét. Ehhez meg idő kell – közölte Orbán Viktor kormányfő az informális vacsorára érkezve arra a kérdésre, ki legyen az Európai Bizottság elnöke, mondván, de nincs automatikus kapcsolat a választás eredménye és a bizottsági elnök jelölése között. – Ha ilyen automatizmust most létrehoznánk, azzal módosítanánk a szerződést – mondta. Lapunk kérdésére, hogy szocialistát el tudna-e képzelni a bizottság élén, Orbán elmondta: „messze vagyunk" attól, hogy párt- vagy személyi javaslatot fontoljunk meg. Eközben Mariano Rajoy, spanyol néppárti kormányfő, és a szocialista osztrák kormányfő, Werner Faymann, valamint a Le Monde napilap szerint Francois Hollande francia elnök is hajlandó támogatni Junckert. Szintén a Le Monde információja, hogy Hollande nem támogatná Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő pénzügyminiszterének, Christiane Lagarde IMF-vezér jelölését sem.

Mindeközben javában zajlik a „képviselő-halászat" az EP új frakcióinak megalakításáért. Egy képviselőcsoport megalakításához ugyanis minimum 25 képviselő kell 7 tagállamból. A brit konzervatívok által dominált Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja meglehetősen népszerűnek tűnik, hiszen 11 országból már sikerült pártokat maguk mellé édesgetni. Hozzájuk csatlakozik többek között a belga Új Flamand Szövetség, az NVA, illetve a német euroszkeptikus Alternativ für Deutschland (AfD) is.

A brit Nigel Farage Függetlenségi Pártja (UKIP) is partnereket keres az Szabadság és Demokrácia Európája nevű képviselőcsoportba. Farage 29 képviselőt már meggyőzött, egyelőre azonban csak öt tagállamot tud felmutatni. A dán, finn és svéd euroszkeptikusok még nem döntöttek, illetve az EU-ellenes lengyel Új Jobboldali Kongresszusról sem lehet tudni, hova ülnek.

Az észak-itáliai Lega Nord eddig Farage képviselőcsoportját választotta, de most átülhetnek Marine Le Pen formációjába. A francia választáson győztes Le Pen szerdán tárgyal különböző pártok képviselőivel Brüsszelben. A Nemzeti Front vezetőjének gond, hogy nem kerültek be a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt (SNS), és a Svéd Demokraták is bizonytalankodnak. Így Le Pennek szüksége van még legalább két pártra, hogy meglegyen a frakcióalakításhoz szükséges hét tagállam képviselete. Kedd délelőtt egy Reuters által kiadott hírben felmerült, hogy Le Pen esetleg a Jobbikkal és a görög Arany Hajnallal is tárgyalna, de aztán a pártelnök asszony kiadott egy közleményt, melyben azt hangsúlyozta, pont az ellenkezőjét mondta, sem a Jobbikkal, sem az Arany Hajnallal, sem a német neonáci párttal, az NPD-vel nem tárgyal.

Le Pen keményen dolgozott azért, hogy finomítson az FN-ról kialakult képen, csitítsa az antiszemitizmus vádját. Ráadásul frakciótársa, a holland Szabadságpártot vezető Geert Wilders hevesen Izrael-párti, számára elképzelhetetlen az együttműködés antiszemita pártokkal.

Forrás: Nol.hu

Vissza...